22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Ticari araçta yerli şov başladı

İstanbul Beylikdüzü'nde dün açılan ticari araç fuarında Türkiye'de üretilen bazı modeller ilk kez tüketiciye sunuldu. Fuarda, çevreci araçlar da yerini aldı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Ticari Araç İthalatçıları Derneği (TAİD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliğiyle düzenlenen İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı (C.V. İstanbul) dün kapılarını açtı. 25 Kasım'a kadar İstanbul Beylikdüzü'ndeki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde açık kalacak fuarın giriş ücreti 10 YTL.
Yerli modellerin ağırlıkta olduğu fuar, Türkiye'de üretilen bazı modellerin ilk kez Türk tüketicilerine sunulması açısından da önem taşıyor. Kamyon, otobüs, midibüs, pick up, panel van ve treyler üreticilerinin yanı sıra otomotiv yan sanayicilerini de bir araya getiren fuarda, Türk üreticilerin çevreci araç denemeleri de yerini aldı.
Nitekim Otokar tarafından geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve fuarda da sergilenen ilk yerli higbrit otobüs prototipi, bunların en önemli örneklerinden biriydi. Tofaş standında sergilenen elektrik motorlu Fiorino ise büyük ilgi çekti. Tofaş yetkilileri, aracın MiniCargo projesiyle birlikte geliştirildiğini belirttiler.
Fuar, sadece seri üretim modelleri değil, çeşitli prototip araçları da konuk ediyor.
Isuzu standında yerini alan ve şehir içi toplu taşımacılık ihtiyaçları için tasarlanan Citimark, tamamen Anadolu Isuzu tarafından geliştirilmiş. Benzer bir ürün de, Temsa standında yerini almış. Kısa süre önce piyasaya sunulan Prestij DeLuxe modelinin belediye ve halk otobüsçüleri için geliştirilen tipi, gelecek yıl üretilmeye başlanacak. 

Ticariden ralliye
Ford standında ise tasarımı ve motoru yenilenen Cargo kamyon ile birlikte sergilenen Transit Rally, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. 200 HP motora sahip olan ve panel van versiyonundan geliştirilen Transit Rally'nin içinde çelik koruma barlarından yarış koltuklarına varıncaya kadar bir ralli otomobilinde bulunabilecek tüm donanımlar mevcut.
Fuarda, Yeşilçam'da rol alan nostaljik ticari araçların afiş ve fotoğraflarından oluşan bir de sergi bulunuyor. Ayrıca Ford standında da ziyaretçilere yönelik çeşitli aktivite alanları düzenlenmiş.

Koç: İddialı hedeflerimiz var

Fuarda Fiorino modelinin tanıtımında konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk otomotiv sektörünün tohumlarını attıklarını belirtti.
380 milyon euro'luk yatırımla hayata geçirilen MiniCargo projesinin ürünü olan Fiat Fiorino'nun kendisi için özel bir ayrıcalığa sahip olduğunu belirten Koç şunları söyledi:
"Giderek dinamik bir ülke haline gelen Türkiye son yıllarda otomotivde yüksek üretim kalitesiyle önemli bir üretim merkezi konumuna yükseldi. Topluluk olarak bu noktada en gurur duyduğumuz husus Türk otomotiv sektörünün tohumlarının topluluğumuz tarafından atılmış olmasıdır."
Mustafa Koç, otomotiv sektörüne olan inançları ve doğru ortaklıklarıyla, hiç ara vermeden gerçekleştirdikleri yatırımlarla bugün bu tabloyu paylaşabildiklerini ifade etti. Koç, "Minicargo ve Linea gibi projeler hedeflerimizi yükseğe taşımak için bizi cesaretlendiriyor" dedi.
Fiorino'nun A'dan Z'ye 30 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Koç, " Minicargo projesi açıkcası beni bugüne kadar en çok heyecanlandıran proje. Topluluk olarak 2006'da Türkiye'nin hem otomobil üretimin, hem ihracatının yüzde 45'ini gerçekleştirdik. Çok daha iddialı hedeflerimiz var. 2010 yılına kadar 1 milyon adet otomobil üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Otokar'ın tankerini Koç da beğendi

Fuarda stantları gezen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Otokar'ın uydudan kaçak yakıt takibi yapabilen tankerine büyük ilgi gösterdi. Koç, Türk mühendislerince geliştirilen tanker hakkında Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç'ten bilgi aldı. Mustafa Koç, Genel Müdür Görgüç'e dönerek, "Bunlardan Opet'te de var mı? Yoksa hemen alalım!" dedi.
Son teknolojiyle geliştirilen TÜV onaylı sistemle tankerlerin elektronik olarak mühürlenmesini sağlanırken, GPS üzerinden araçlar tarafından akaryakıt istasyonlarına ne kadar yakıt sevk edildiği takip edilebiliyor. Böylece kaçak yakıt sevkiyatının önüne geçilebiliyor.

Durak: Sözümüzü gerçekleştirdik

OSD ve Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, sektörün dış açık yarattığı yönündeki eleştirilere katılmadığını belirterek, sektörün döviz fazlası verdiğini söyledi. Durak, bu yıl iç pazardaki daralmaya rağmen üretimin 1.2 milyon adede ulaşacağını belirterek, "20 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının 5'te 1'ini yaparken, yıl sonunda 4.5 milyar dolar tutarında dış ticaret fazlası yaratacağız.
17 üretici ve yan sanayici olarak 20 milyar dolar ihracat, 15 milyar dolar ithalat gerçekleştireceğiz. 5 milyar dolar dövizde artı verdik. Bu iyi bir şey" dedi.


'Sektör desteklenmeli'
Sektörün sürdürülebilir küresel rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla yeni yatırımlarla Ar-Ge ve tasarım çalışmalarının şeffaf, kıyaslanabilir, sonuçları ölçülebilir ve daha yaygın ve etkili teşviklerle desteklenmesini zorunlu gördüğünü ifade eden Durak, "Daha yüksek katma değer yaratarak küresel rekabette etkinliğimizi artırmak yolundaki bu çalışmalarımızın hükümet tarafından da desteklenmesini beklemekteyiz" diye konuştu.
Durak, 4 yıl önce bir toplantıda Başbakan'a 10 yıl içinde 1 milyon adetlik üretime ulaşma sözü verdiklerini, ancak bunu 4 yıl içinde başardıklarını belirterek, "Kimse bunu düşünemezdi" dedi.

Üçüzlerden ikisinin fiyatı açıklandı

Tofaş'ın Bursa tesislerinde Fiat ve PSA Citroen için üretilen 'üçüz'ler, ilk kez bu fuarda Türk tüketicisiyle tanıştı. Fiat'ın Fiorino, Peugeot'nun Bipper, Citroen'in ise Nemo ismini verdiği yeni modeller 3 Aralık'ta ilk önce Türkiye'de piyasaya çıkıyor.
Fiat ve Citroen araçlarının fiyatlarını açıklarken, Peugeot piyasaya çıkış tarihine yakın açıklayacağını bildirdi. Tofaş, Fiorino'nun benzinli modelinin 18 bin 400 YTL, dizel versiyonunun ise 21 bin 400 YTL'den baylaşan fiyatlarla satacağını açıkladı.
Türkiye'de ilk etapta sadece dizel motorlu versiyonu satacak Citroen ise Nemo'nun fiyatını 21 bin 410 YTL olarak açıkladı. Peugeot Bipper'in da Citroen gibi dizel versiyonunun Türkiye'de satılacağı ve fiyatının Nemo'yla aynı olacağı kaydedildi.

Temsa'nın MP3'lü ve bluetooh'lu kamyonu

Temsa, fuarda sınıfında bir ilk olan MP3 çalarlı, bluetooth (eller serbest) teknolojisine sahip, geri görüş kameralı Canter modelini sergiledi.
Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, Türkiye'deki ürün yelpazelerini sürekli geliştirdiklerini belirterek, bu kamyonun Türkiye'de sınıfında bir ilki gerçekleştirdiğini bildirdi. Şirket hedeflerine de değinen Buldurgan, "Otomotivde global oyunculuk bizim için Kutup Yıldızı'na ulaşmak. Bu hedef için bölgesel güç olmak şart. Mısır'da 2008'in ilk çeyreğinde başlayacak üretimizle global oyuncu olma yolundaki ilk adımımızı atacağız" dedi.
Japon Mitsubishi'den çok sey öğrendiklerini fakat sonrasında Temsa markasını yarattıklarını vurgulayan Buldurgan, "Önce Belçika'da bir şirket kurup yurtdışı pazarlara açıldık. Arkasından Gebze Ar-Ge merkezini açtık. Son olarak Mısır'da üretim yapacağız" dedi.

'Daha fazla Türk olacağız'

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, fuarda sergilediklerini 14 araçtan 8'inin yerli olduğunu vurgulayarak, Karsan ile Berlingo'ya ilişkin yapılan anlaşmanın hayata geçmesinin ardından 'daha fazla Türk' olacaklarının altını çizdi.
Vieux, Türkiye'de üretimle ilgili maceralarının Karsan'daki j9 üretimiyle başladığını hatırlatarak, 21 Eylül'de PSA Citroen Grubu'nun Karsan'la imzaladığı anlaşma ve Tofaş'la mevcut işbirlikleri sonrasında üretimlerini artıracaklarını kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 14:47:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?