22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Tofaş gaza bastı

Koç Holding ve Fiat Group Automobiles ortaklığı ile Türkiye'de faaliyet gösteren Tofaş, Avrupa pazarları için tasarlanacak "263" adlı yeni hafif ticari aracın 370 milyon Euro yatırımla Bursa'da üretileceğini açıkladı.

Tofaş CEO'su Ali Pandır, "263 Projesi ile birlikte 2007-2009 arasında toplam yatırımımız 870 milyon euro (1.2 milyar dolar) civarına çıkacak. Tofaş yeni projelerin devreye girmesi ile yüzde 70'ten fazlası ihraç olan ve 360 bine çıkacak kapasitesinin tamamını kullanan dev bir şirket olacak" dedi.


Tofaş'ın 2007 yılında hayata geçirdiği ve 550 milyon Eruo'ya mal olan Fian Linea ve MiniCargo yatırımlarının ardından hizmete sunacağı "263 Projesi"nin ayrıntıları, Tofaş Genel Müdürlük Binası'nda düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Tofaş CEO'su Ali Pandır, Tofaş Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nezih Olcay ve Tofaş Ar-Ge Direktörü Kemal Yazıcı katıldı.

Hedef 120 bin üretim

Tofaş CEO'su Pandır, toplantıda yaptığı konuşmada, "263 Projesi" ile amaçlarının modern, dayanıklı ve ilgi çekici olması planlanan kompakt, ekonomik ve çok amaçlı bir hafif ticari araç tasarlamak olduğunu belirtti. 263'ün Tofaş tarafından Fiat markası altında üretilecek çevreci ve çok amaçlı bir araç olacağını ifade eden Pandır, "Türkiye'de yeni bir model üretmek üzere yapılan bu yatırım, Fiat'ın Türkiye'ye ve Tofaş'a olan 39 yıllık güveninin bir göstergesidir" dedi.

2007-2009 yılları arasına yayılacak 263 Projesi ile yılda 120 bin adetlik üretim ve yüzde 70 oranında ihracat hedeflediklerini kaydeden Pandır, proje için gerçekleştirilecek toplam yatırım miktarının 370 milyon Euro'yu bulacağını söyledi.

Ar-Ge’ye 147,5 milyon euro


Pandır, bu tutarın 222.5 miyon eurosunun sabit yatırımlara geri kalan 147.5 milyon euro'sunun ise Ar-Ge yatırımlarına harcanacağını dile getirdi. 263 Projesi'nin 8 yıllık bir proje olduğunu belirten Pandır, 263'ün üretime geçmesinin ardından Fiat Doblo üretimine son verileceğini vurguladı. 263 Projesi için harcanak 370 milyon Euro'nun finansmanı için 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli bir dış finansman sağladıklarını dile getiren Pandır, söz konusu finansmana ilişkin anlaşmanın 1-2 ay içinde sonuçlanacağını da kaydetti.


Yeni model yaratılacak


Pandır, bu yıl Tofaş olarak 340 bin euroluk yeni yatırım gerçekleştireceklerini, geçmiş dönemde hayata geçirdikleri yatırımlarla Bursa'daki Tofaş tesisleri içinde yeni bir fabrika kurduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bu yatırım rakamından da görülecei gibi, 263 Projesi mevcut Doblo modelinin bir yenilenmesi değil, otomobil, ticari araç ve MPV özellikleri ikapsayan yepyeni bir aracın yepyeni bir platform üzerinde, sıfırdan başlayarak geliştirilmesidir. Fiat Doblo'nun başarısından sonra bu yeni modelin de Türkiye'de üretilmesinden daha doğal birşey olamazdı. Doblo, bulunduğu türe ismini vererek, 2000 yılından beri 700 bin adet üretildi ve bunun 530 bini ihraç edildi."


10 yılın garanti projesi

263 Projesi'nin fikri mülkiyet haklarının, MiniCargo'da olduğu gibi Tofaş'a ait olacağını vurgulayan Pandır, alım garantisinin "al veya öde" prensip anlaşması kapsamında gerçekleştirileceğinden dolayı, 263'ün Tofaş için ihracat riski içermeyen kapsamlı ve sürekli bir proje olacağını söyledi. Pandır, 263 Projesi ile birlikte ihracat tutarının 750 milyon euroya ulaşacağına, şirketin cirosuna da 2008 yılında 2 milyar euroya çıkacağına dikkat çekerek, "263 Projesi ile Tofaş'ın önümüzdeki 10 yılını garantiye alacağız" dedi.

İtalya-Polonya arasından sıyrıldık


Pandır, Türkiye'de hafif ticari araç uzmanlığının çok geliştiğine dikkat çekerek, "263 Projesi için İtalya ve Polonya'nın arasından sıyrıldık. Koç Grubu'nun bu yıl açıkladığı odaklanma stratejisinde otomotiv önemli bir rol oynuyor. Geçen yıl toplam otomotiv üretiminin yüzde 47'sini gerçekleştirdik. Bu oran önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek" diye konuştu.

Türk mühendisleri yapacak

Tofaş Ar-Ge Direktörü Kemal Yazıcı da, MiniCargo'nun yaratılma aşamasında İtalyan mühendislerle işbirliği yapan Türk mühendislerin 263 Projesi'nde daha aktif görev alacağını belirterek, "263'ün tamamını biz yapacağız. 300'ün üzerinde mühendisimiz bunun için çalışacak. Büyük rüzgar tünelleri gibi aero-dinamik süreçlerin dışındaki tüm süreçler Türkiye'de gerçekleştirilecek" dedi. Yazıcı, aracın tasarımını da Türk mühendislerin üstleneceğini ancak stil konusunda Fiat ile ortak hareket edeceklerini bildirdi.

Çevreye duyarlı olarak tasarlanacak 263 için bio yakıtlar üzerinde çalışmalara başladıklarını ifade eden Yazıcı, "Karbon salınımı konusunda sıkıntılara destek verecek bir araç geliştirmek istiyoruz. Araç Euro-5 emisyonuna uyumlu olacak. Ayrıca, son dönemlerde hafif ticari araçlardan beklenen konforu sağlamak için de elektronik sistemlere ağırlık vereceğiz" diye konuştu.

anka
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 18:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?