26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Tofaş'tan yeni model

Türkiye'de çok sevilen ve ömrü 2.5 yıl sonra dolacak olan Palio ve Albea modellerinin yerine Tofaş tamamen yeni bir araç üretecek. Eski modellerin makyajlısı olmayacak yeni araç, şu an Fiat dünyasında geliştirme sürecinde bulunan veya üretimdeki modellerden seçilecek.

Son dönemde Hyundai ve Renault’nun yeni otomobil üretim müjdelerinden sonra Tofaş da yılbaşında satışa sunacağı Yeni Doblo’nun ardından yeni bir model için çalışacağını açıkladı. Bu yılın krize rağmen Tofaş için tarihin en başarılı yıllarından biri olmaya aday olduğunu belirten Tofaş CEO’su Ali Pandır, Türkiye’de yeni bir modelin daha üretileceğini açıkladı. Pandır, 2.5 yıllık bir üretim ömrü kalan Bursalı Albea ve Palio modellerinin yerine 2012’de Bursa’da yepyeni bir Fiat modeli üretileceğini söyledi.

‘En iyi yıllardan biri’
Tofaş’ın Bursa fabrikalarında üretilerek satışa sunulduğu günden bu güne kadar 30 bin adetten fazla satan Fiat Fiorino’nun Crossover özelliklerine sahip ‘Trekking’ versiyonu tüm Avrupa’dan önce bugün Türkiye’de 27 bin 910 TL’den satışa sunuldu. Fiorino Trekking’in tanıtımında konuşan Ali Pandır bu yıl pazar liderliğini elde ettiklerinden dolayı 2009 yılının kendileri için en başarılı yıllardan biri olmaya aday olduğunu söyledi.

‘Üzerinde çalışıyoruz’
Pandır ayrıca Tofaş Bursa fabrikasında üretilen Fiat Albea ve Palio modellerinin 2.5 yıllık üretim ömrü kaldığını belirterek bu iki modelin yerine aynı fabrikada Fiat’ın bambaşka yeni bir modelinin üretileceği müjdesini verdi. Pandır şöyle konuştu: “Bu iki modelin yerine tek bir model gelecek. Konunun üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu model Palio ve Albea’nın makyajlı hali olmayacak. Tamamen yeni bir araç olacak. Şuan Fiat’ta geliştirilen bir model de olabilir, halihazırda bir model de...”
Son üç yılda üç yeni model çıkardıklarını hatırlatan Ali Pandır, “Fiat Linea 2013, Fiorino 2015, bu yıl satışa çıkacak Yeni Doblo’nun yenisi ise 2018’de pazara çıkacak” dedi.

Fiat’ın en iyi fabrikası
Kendileri için 2009 yılının bu kadar başarılı olmasının en önemli nedeninin pazar liderliğini yakalamaları olduğunu söyleyen Pandır, tedarikçilerinin ve bayilerinin çevik davranması ile bu başarıyı elde ettiklerinin altını çizdi. Pandır sözlerini şöyle sürdürdü: “2005 yılından beri ürün yatırımı yaptık ve bunun sonucunda meyvelerini şimdi almaya başladık. Marka imajı ve müşteri memnuniyetimiz giderek arttı.
Başarımızdaki en büyük nedenlerden biri de kuşkusuz Fiat’ın en iyi fabrikası oluşumuz. Biz gümüş ödül alan ilk Fiat fabrikasıyız. Bunun bize çok artısı oluyor ve bu tüketiciye olumlu yansıyor. Bunlarla birlikte bizim pazar liderliğini bırakmaya niyetimiz yok.”

‘A ve B planımız var’
Pandır, ÖTV indiriminin eylül ayı sonunda bitmesinden sonra ihracatta düşüş beklemediğini vurguladı. Pandır, “İç pazarda ise teşvik uzasın veya uzamasın bizim A ve B planlarımız var ona göre tedbirlerimizi aldık. ÖTV sonrası şayet kötü senaryolar olmazsa biz kısa çalışma ödeneğine başvuracağımızı tahmin etmiyoruz. İç pazar satışlarımızı teşvik gelmezse 60-70 bin adet civarında bitiririz. İhracatta ise 240 bin adetlik rakam öngörüyoruz” dedi.

Fiorino başarısı
Fiat Marka Direktörü Okan Baş ise Fiorino’nun 2007 sonunda lansmanının yapıldığını, aradan geçen 19 ayda 30 bin adet satıldığını belirterek 2009’un ilk sekiz ayında Fiat markasını liderliğe taşıma da büyük katkısı olduğunu ifade etti. Baş, bu yıl sadece Fiorino’dan 20 bin adetten fazla satmayı hedeflediklerini söyledi.

Tofaş Fiat’a mühendislik satacak
Ali Pandır, Linea, Fiorino ve Yeni Doblo projelerinin son üç yıla yayılmasından dolayı Ar-Ge bölümünün işlerinde dalgalanma olacağını söyledi. Pandır, ellerindeki mühendis fazlasını Fiat’taki işler için kullanacaklarını açıkladı. Türk mühendislerin Fiat’ın Türkiye’de olmayan modellerinde de çalışacağını anlatan Pandır şöyle konuştu: “Bizdeki 5 yıllık boşluğu dolduracaklar. Tofaş’ta 450 mühendis var. Bir kısmı Bursa’daki fabrikada boş kaldığında Fiat için çalışacak. Bunun karşılığında da saat ücreti olarak Fiat’tan para alacağız. Türkiye’nin mühendislik saati maliyeti İtalya’nın yüzde 50’si kadar. Uzmanlığımızı 2005’ten 2012 yılına kadar yaptığımız yeni modellerle gösterdik.”

Bursa’da cip gibi Fiorino yaptılar
Bursa’da üretilen Fiorino ailesinin crossover özelliklerine sahip, yani hafif arazide kullanılacak Trekking versiyonu Avrupa’dan önce Türkiye’de satışa çıktı. Bugün bayilerde olacak yeni araç aynı gün Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Avrupalılar tarafından sadece dışardan incelenecek.

Fiorino Trekking, crossover özellikleri sunan görsel yapısının yanı sıra çamur, kar, kum gibi kaygan zeminlerde çekişi ön tekerlekler arasında dengeleyen gelişmiş ESP sistemi ‘Traction Plus’ ve yerden 20 mm yükseltilmiş yapısıyla dikkat çekiyor. 1.3 litrelik 75 HP güç üreten Multijet dizel motora sahip Fiat Fiorino Trekking’de yokuş kalkış desteği, EBD destekli ABS, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, sürücü ve yolcu yan havayastıkları, klima, direksiyondan kumandalı MP3 çalarlı radyo-CD müzik sistemi, arka park sensörü, yol bilgiayarı, sağ/sol sürgülü kapı, tavan rayları ve özel dış tasarım standart olarak sunuluyor. Fiorino Trekking 27 bin 910 TL anahtar teslim fiyatıyla satışa sunuluyor.

Uludağ’da test edildi
Trekking, Fiorino’nun daha iddialı hale gelmesini sağlayacak. Bu aracın testlerini dağlarda, bayırlarda ve karlı yollarda Uludağ’da yapıldı. Ayrıca programlaması da Türkiye’de yapıldı. Fiat bu yıl toplam Fiorino satışlarının yüzde 5’ini Trekking’den yapacak. Trekking şehir dışında yaşayan, karda ve hafif arazide yolculuk yapanlar için ideal bir araç.

Fiorino Trekking’in en önemli özelliği zorlu ve kaygan zeminlerde çekişi artıran ve geleneksel 4x4 çekişe göre maliyeti çok daha az olan, ön tekerlekleri arasında güç dağılımını gerçekleştiren yenilikçi çekiş kontrol sistemi ‘Traction Plus. Traction Plus sistemi gösterge paneli üzerindeki bir düğme aracılığıyla çalıştırılıyor ve 30 km/s’e kadar hızlarda kullanılıyor.

İlker Pehlivan - Radikal
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2009 Pazartesi 21:59:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?