16
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Toyota'dan yaşlı beyinlere özel

Son dönemde teknoloji konusunda attığı adımlarla adından sıkça söz ettiren Toyota, özellikle daha güvenli sürüşlerin sağlanabilmesi için yeni sistemler geliştiriyor. Japon üreticinin son yeniliği ise yaşlı sürücüleri ilgilendiriyor.

Daha önce ’Brain Age’ isimli video oyununu tasarlayan Nintendo mühendisleri ile geliştirilen bu sistem 55 ve üzeri yaştaki kişileri ilgilendiriyor. Nintendo’nun geliştirdiği ve beyin jimnastiğine olanak sağlayan program sayesinde yaşlıların zayıflayan beyin fonksiyonlarını harekete geçirmeyi hedefleyen bu oyun, Toyota’nın ilerde otomobillerde kullanacağı sistemin temelini oluşturuyor.

Araçtan bağımsız olarak taşınabilir bir monitör vasıtasıyla da kullanılan bu programın amacı, beyin aktivitesini arttırarak araç kullanmayı beyin jimnastiği ile iç güdüsel bir refleks haline dönüştürmek. Toyota mühendislerinin bu sistemle ulaşmayı hedefledikleri nokta ise araç kullanıcısının beyin ve duygu aktivitelerini analiz sürücülere yardımcı olabilmek. Şimdilik araçtan ayrı olarak geliştirilen bu sistem otomobillere dahil edildikten sonra, zayıf reflekse sahip yaşlıların yanlışlıkla fren yerine gaz pedalına basması durumunda dahi araca müdahale edebilecek. Toyota 5 yıl içinde bu sistemi seri üretim otomobillerde kullanmayı hedefliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 12:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?