30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

Toyota'nın geliştiridiği simülatör

Toyota, yüksek hız sonucunda oluşan kazaların insan fizyolojisi üzerindeki etkilerinin gözlemlenmesini sağlayan simülatör geliştirdi.

FIA Enstitüsü ve Toyota, ’İnsan Modeli Güvenliği’ (THUMS-Total Human Model Safety) adı verilen yeni sistemle klasik çarpma testi modellerinde ölçümlenmesi zor olan ciddi yaralanmaları inceleme şansını yakaladılar.

Bu teknolojiyle F1 ve IRL şampiyonalarında yüksek hızda arkadan darbe çarpışmalarının sürücü üzerindeki etkileri araştırıldı. THUMS teknolojisinin, yüksek hızda yapılan bir kazada sürücü ile araç arasındaki karmaşık etkileşimin analiz edilmesinde son derece etkin bir sistem olduğu gözlendi.

Simülasyon ile arkadan çarpışmalar sırasında alınan darbenin belkemiği üzerindeki gerilimini azaltmak için önlemler geliştirebilecek. Ekim 2004’te FIA ve FIA Vakfı tarafından kurulan FIA Enstitüsü, yeni ve gelişmiş güvenlik teknolojilerinin hızla geliştirilmesini teşvik etmek, eğitim ve öğretimde daha yüksek standartlar getirilmesini kolaylaştırmak ve motorsporlarıyla ilgilenenlerin güvenlik konusundaki bilincini yükseltmeyi amaçlıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 11:18:19
Güncelleme :1 Mayıs 2008 Perşembe 11:24:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?