22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Trafik mecburen 'otomatik'leştiriyor!

Çok değil 10 yıl öncesine göre yollar en az 4-5 misli daha kalabalık hale geldi. Örneğin İstanbul'da birkaç yıl önce sabah ve akşam saatleri dışında ana yollar ya da ara yollarda 'bıktıran-umutsuz bırakan' trafikler yaşanmazdı.

Modeline göre değişse de otomatik şanzıman normale göre ortalama 2 bin YTL fark verilerek alınabiliyor. Birçok modelde otomatik alternatifi bulunuyor.

Ama artık insanlar kabul etmekte zorlansa da bu bir 'gerçek' haline geldi. İşte bu gerçek, yolda 'otomatik' vitesli otomobil sayısının artmasının en temel nedeni. Yıllarca 'otomobil dediğin vitesli olur' takıntısı içinde olanların bile günün birinde otomatik bir otomobil sahibi olunca 'bunca yıl enayilik etmişiz' sözleri bu tür otomobillere olan ilginin bir göstergesi.

Ocak ayından bu yana geçen sürede satılan 80 bin otomobilden 21 binden fazlası otomatik vitesli olarak yola çıktı. Net rakamı vermek gerekirse oran yüzde 27. Anlaşılır bir dille söylemek gerekirse her 4 araçtan biri otomatik şanzımana sahip. Peki geçen yıl aynı dönem bu oran kaçtı? Yüzde 20, yani 5'te bir. Sınıflara göre ele aldığımızda lüks segmentte otomobillerin hemen hemen tamamı otomatik vitesli. En fazla artış C segmentinde yani Ford Focus, Toyota Corolla, VW Golf, Citroen C4, Peugeot 307, Honda Civic, Kia Cerato gibi çok satan otomobiller sınıfında.

Otomatik şanzımanın bu kadar ilgi görmesi sıkışık trafikte sağladığı konforun yanı sıra biraz da kadın sürücülerin sayısının artmasıyla da doğru orantılı. Özellikle orta ve alt sınıf otomobillerde otomatik vites tercihinin temelinde kadın sürücü var. Bazı kadın sürücüleri 'erkeklere taş çıkartsa da' genel olarak kadınlar trafikte dikkatini sadece yola vermekten yana. Örneğin işinde ve evinde başarılı birçok kariyer sahibi kadın bile sadece otomatik vitesli otomobil kullanabiliyor.

B sınıfı olarak tanımlanan ve Opel Corsa, Fiat Punto, Toyota Yaris gibi modellerin yer aldığı küçük segmentte otomatik şanzımanlar önemli yenilik. Pek çok model artık mutlaka otomatik alternatifiyle pazara çıkıyor. Ancak, bu sınıftaki otomatik şanzımanlar genellikle sadece elektronik destekli ve örneğin yokuşta geri kayması önlenemiyor. Oysa özellikle kadınlar otomatik şanzımanı yokuşta kaymadığı için tercih ediyor. Bu nokta otomatik şanzımanın daha hızlı yayılmasının önünde bir engel olarak duruyor. Otomatik şanzımanlı modeller arasında son dönemde direksiyondan kumanda teknolojisi yaygınlaşıyor. Formula 1 otomobillerinde olduğu gibi direksiyon üzerinden vites arttırıp azaltmaya imkan tanıyan bu sistem farklı isimlerle olsa da Toyota Corolla, Honda Civic, Citroen C4 gibi modellerde bile kullanılıyor artık. Hatta bazı B sınıfı otomobillerde de görülüyor. Otomatik şanzıman teknolojisi her markada farklı bir isimle tarif ediliyor; Örneğin Audi'de Tiptronic, Mercedes'te 4 Matic, Alfa Romeo'da selespeed, Citroen'de sensodrive, Fiat'ta speedgear ve dualogic, Ford'da klasik ya da ASM, Honda'da CVT, Mitsubishi'de allShift, Opel'de easytronic, Toyota'da multi mod gibi isimler ön plana çıkıyor. Otomatik modellerde artış trendinin sürmesi bekleniyor.

zaman
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 18:12:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?