19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Tüm göstergeler camda olacak

Geleceğin sürücüsü yolu böyle görecek

Yakın bir zamanda şoförlük çok daha basit bir hale gelecek. Nasıl mı?


Yeni nesil otomobillerde artık hız göstergesinden, yol bilgisayarı ve GPS’e kadar kadar tüm veriler ön cama yansıtılacak.

Hız, yakıt, devir göstergeleri, dikiz aynaları, yol tabelaları, harita, radyo, cep telefonu... Bunlar bir sürücünün araç kullanırken gözlerini trafikten ayırmasına yol açan nedenlerden sadece birkaçı. Ancak birkaç yıl içinde kullanıma girmesi beklenen yeni bir teknoloji, direksiyon başındakilere rahat bir nefes aldıracak. Birçok bilişim şirketinin üzerinde çalıştığı yeni teknolojide trafikte takip edilmesi gereken tüm veriler ön cama yansıtılacak.

Reklam da var

Sürücü bu sayede yoldan gözünü ayırmadan, hız, hava ve yol durumunu takip edebilecek. GPS özelliği sayesinde yönünü ve yol üzerindeki market, benzinci, kafe gibi tesislerin yerini kolaylıkla bulabilecek. Hatta özel bir sistemle diğer araçlara ait hız, yaş, sürücü tecrübesi gibi bilgilerin de cama yansıtılması planlanıyor. Gerekli altyapı oluşturulduğunda bu camlara reklam verilmesi de gündemde. Ancak şirketlerin en büyük kaygısı cama yansıtılacak verilerin sürücünün görüş açısını kapatması. Camda açılacak tüm göstergelerin transparan olması planlanıyor.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 07:44:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?