26
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Türkiye bu aracı üretecek!

'Hibrid' fabrikası için düğmeye basıldı

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'deki büyük şirketlerle hibrid otomobil üretimi için görüşüldüğünü açıkladı. En az bir hibrid fabrikası kurulmasını desteklediklerini söyleyen Ergün, 'Avrupa pazarına yerleşmeliyiz' dedi

 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın test sürüşünün ardından gözler hibrid otomobillere çevrildi. Türkiye’nin hibrid otomobil pazarında yerini alması gerektiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de üretim yapan büyük markalarla, ‘hibrid otomobil üretmeleri için’ görüşüldüğünü söyledi. Ergün, “Türkiye’de hibrid otomobiller ile ilgili en azından bir fabrikanın kurulmasını destekliyoruz. Büyük yatırım olduğu için zaten teşvik kapsamında. Bu konuda çalışan fabrikalar var” dedi.

‘Dünya tercih ediyor’
Ergün, hibrid otomobillerin dünyada yaşanan akaryakıt sıkıntısı ve KYOTO sözleşmesi sonrası çevreci yaklaşımlardan dolayı daha fazla tercih edildiğini söyledi.
Tercihlerin hibrid otomobillere yönelmesinin ardından dünyada önemli bir pazar oluştuğunu kaydeden Ergün, Türkiye’nin de bu pazarda yerini alması için Bakanlık olarak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sanayi Bakanlığı olarak Türkiye’de hibrid otomobiller ile ilgili bir fabrikanın kurulmasını desteklediklerini ifade eden Nihat Ergün, şu mesajları verdi:

Teşvik kapsamında
“Bu konudaki yatırımlar, büyük yatırımlar olduğu için zaten teşvik kapsamı içerisinde. Büyük yatırımlar içerisinde bir hibrid otomobil fabrikasının kurulmasını veya fabrikalardan birisinin hibrid otomobil için ayrı bir yatırım yapmasını teşvik ediyoruz. Dünyada ve Avrupa’da birçok ülkede hibrid otomobil kullanımına geçiliyor. O pazardan da bizim pay almamız lazım. O pazara başkası yerleşmeden bizim girmemiz şart. Türk otomotiv sektörüyle yaptığımız toplantılarda, onları hibrid otomobil yapmaya teşvik ettik. Bunu yapmalarını istedik. Bu konu üzerinde hali hazırda çalışanlar da var.”

‘Kendi markamız olacak’
Türkiye’nin kendi otomobil markasını üretmesi için yatırımcıların teşvik edildiğini ve bu konuda çalışmalar yapıldığını anlatan Ergün, “Diğer otomobil markalarının üretilmesi için Türkiye yatırıma açık. Çünkü Türkiye’nin dış pazar potansiyeli ve iç pazar potansiyeli yeni otomotiv fabrikası açılmasına elverişli. Türkiye 1.5 milyona yaklaşan otomobil üretimine yaklaştı. 2 milyonluk bir potansiyele da ulaşabilir. 2 milyon otomobil üretebilecek ve bunun çoğunluğunu ihraç edebilecek bir altyapı Türkiye’de zaten var. Bu hedef için en az iki otomobil fabrikasının kurulması isteniyor. Bunlardan birisi hibrid olursa, Türkiye önemli bir üretim merkezi olur” diye konuştu.

Otomotivciler hibride yöneliyor
Hibrid (melez) otomobillerin asıl amacı akaryakıt tüketimini düşürmek ve buna bağlı olarak doğaya salınan karbondioksit (CO2) oranını azaltmak. Bu tür araçlarda bir elektrikli bir de akaryakıtlı motor kullanılıyor. Bunu sağlamak için düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motoru kullanılıyor. Böylece CO2 emisyonu sıfıra iniyor. Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji de benzin motoru çalıştırıldığı zamanlarda ya da frenleme sırasında aküleri şarj ediyor. Yani hibrid araçların elektriğe bağlanarak şarj edilmesi gerekmiyor.
Hibrid otomobillerin önümüzdeki dönemde benzinli araçlar içinde önemli yer bulması bekleniyor. Toyota’nın Prius, Honda’nın ise Insight ve Civic Hybrid modelleri bu teknolojinin öncüleri. Toyota 10 yıl içinde her modelin bir hibrid versiyonunu üretecek.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 18:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?