19
Mayıs
2024
Pazar
OTOMOBİL

Türkiye'nin en büyük kaçakçılığı

Lüks otomobillerle ilgili başlatılan inceleme, Türkiye tarihinin en büyük vergi kaçakçılığını gözler önüne serdi. Gümrük müfettişleri yaptığı incelemede, fiyatlarıyla dudak uçuklatan lüks otomobillerin Türkiye'ye sokulurken gerçek fiyatları yerine daha düşük fiyatlara fatura edildiğini tespit etti.Türkiye'nin bu yolla uğradığı maddi kaybın 100 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

BÜYÜK SOYGUN

Lüks otomobillerin fiyatları cep yakıyor. Pek çok insanın sadece filmlerde ya da fuarlarda görebildiği son model cipler, Amerikan ordusunun ve ünlülerin gözdesi Hummer'lar, Ferrariler, Porsche'ler ve diğerleri...

100 bin Euro'dan 1 Milyon Euro'ya kadar değişen fiyatlarıyla birçok insanın hayalini süsleyen lüks otomobiller, vergi kaçakçılarının da gözdesi. Lüks otomobilleri incelemeye alan Gümrük Müsteşarlığı, büyük bir vergi kaçakçılığını ortaya çıkardı.

Yaklaşık 40 otomobil ithalatçısı firmanın faturalarını inceleyen gümrük müfettişlerinin karşılaştığı tablo, cumhuriyet tarihinin en büyük kaçakçılık olayı olarak değerlendiriliyor.

LÜKS OTOMOBİLDE VERGİ VURGUNU

Müfettişleri bile hayretler içinde bırakan inceleme Hummer marka araçların soruşturulması ile başladı. Bir ihbar üzerine F&B Otomotiv'in faturaları inceleme altına alındı. İnceleme sonucunda lüks araçların gerçek fiyatlarının faturaya yansıtılmadığı tespit edildi.

FATURALAR BEDEL DÜŞÜK GÖSTERİLDİ

Gümrük Müfettişleri olayın doğruluğunu araştırmak için lüks otomobillerin getirildiği Amerika, Kanada ve Almanya'ya giderek incelemelerde bulundular. Bu ülkenin gümrük müfettişleriyle ortak operasyon düzenlediler. Operasyonlarda ulaşılan ihracatçı firmaların birçoğu'nun da Türk asıllı kişilere ait olduğu anlaşıldı.

ORGANİZE İŞLER

Yurt dışından getirilen 2 bin civarında lüks araç, soruşturma kapsamına alındı. Bu çerçevede isimleri daha önce de basına yansıyan F&B Otomotiv, Royal Otomotiv, Çeltur, Seltur, Erdoğanlar Motorlu Araçlar, Gökşenler Oto gibi firmalar hakkında inceleme başlatıldı.

İncelenen faturalar şüpheleri doğru çıkardı. Lüks araçların gerçek fiyatları ile fatura edilen fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Bu şekilde kaçırılan verginin Türkiye'ye faturası ise 100 milyon doların üzerinde.

100 MİLYON DOLARLIK KAÇAKÇILIK

Kaçakçılık istihbarat birimleri araçları satan çoğu ünlü ve zengin kişilerin peşine düştü. Soruşturma sonunda birçok ünlüye ve zengine mahkeme yolu gözükecek gibi görünüyor. Çünkü kesilen faturaları kabul eden kişiler devletin vergi kaybına neden oldu.

Ünlü komedyen Cem Yılmaz da geçtiğimiz aylarda benzer bir olayla gündeme geldi. Yılmaz F&B otomotivden gerçek değeri 350 bin ytl olan Aston Martin marka lüks bir otomobil aldı. Ancak yapılan incelemede araca yaklaşık 195 bin ytl'lik fatura kesildiği tespit edildi.

Cem Yılmaz'ın aynı firmadan lüks bir araç daha satın aldığı biliniyor. Aracına el konulması gündemde olan ünlü komedyenin bu çerçevede bilgisine başvuruldu. Ancak Yılmaz ifadesinde faturayı ilk kez gördüğünü söyledi. Yılmaz, Bana gösterdiğiniz faturada yaklaşık değeri 195 milyar eden araç için ben aslında 300 milyar civarı bir meblağ ödedim. Ancak faturanın neden 195 milyar kesildiğini bilmiyorum. Bu faturada yazan bedeli ilk defa görüyorum." dedi.

Gümrük müfettişleri düzenledikleri raporlarda ithalatçı firmaları kaçakçılık kanununa muhalefetten mahkemeye verdiler. Araçları satın alan kişilerin de sorumluluklarını tespit edip savcılığa intikal ettirdiler. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde binin üzerinde lüks araca el konulması gündeme gelebilir.

Bununla birlikte söz konusu olayda kara para boyutunun olduğu da tahmin ediliyor. Çünkü yurt dışına gönderilen paralarda kara para ilgili mevzuata aykırılıklar tespit edildi. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından ilgili kişi ve firmalara toplam 1 milyar ytl'lik ceza kesilmesi bekleniyor.



samanyoluhaber.com
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2006 Pazartesi 18:07:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa ULU IP: 212.175.112.xxx Tarih : 20.11.2006 23:49:54
Satan memnun, alan memnun, yurt içine girmesine müsaade eden memnun, yasalar da kılıf olarak hazır ise, buna ne denir? Pes doğrusu, Bu cezalar az bile !... Bu ülkede her doğan çocuk 7 bin dolar borçla doğuyorsa, hiç bir vicdan sahibi buna sessiz kalamaz. Ne diyelim? "Bir Avrupa ülkesini bir hakim ve bir polis yönetir derler." Çünkü orada halk, polis... Bereket versin ki, çoğu şeyi sulandıran medyamız bu işe dikkat çekmiş de bir takım görevliler, gözlerinin önünden seyreden bu acayip araçları görebildirler ! Şu vergi no da çıktı ya, galiba yine dürüst vatandaş için... Oysa,dürüst adamın yasaları bilmesi bile gerekmeyebiliyor, çoğu kez... Saygılarımla.