29
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Uçan arabaya az kaldı

Wright kardeşlerin 1903 yılında ilk uçağı yaptıklarından beri pekçok mucidi peşinden koşturan ticari başarıya ulaşabilecek bir uçan araba yaratma hayali bugün her zamankinden daha yakın.

UÇAN arabalar için alınan ilk patent 1918 yılına ait, ancak bugüne kadar üretilen en başarılı araba yalnızca beş adet satmayı başarmış. Pekçok mucit bugün kullanılan yeni malzemeler ve teknikler sayesinde bu alandaki engellerin aşılabileceğini, toplumun büyük bir kesimine hitap edecek bir uçan araba yaratılabileceğini düşünüyor. Ağustos başında ABD’nin Wisconsin eyaletinde düzenlenen bir havacılık şovunda sergilenen bazı modeller:

Terrafugia Transition

194.000 $’lık maliyetiyle bu araba her eve girmeyi hedeflemiyor, ancak bir depo benzinle 500 km gidebilmesi ve arabadan uçağa 15 saniyede dönüşebilmesi kesinlikle önemli avantajları. Üretici Carl Dietrich şimdiye kadar 50 sipariş aldıklarını, teslimata 2010’da başlayacaklarını söylüyor.

Samson SkyBike

Sam Bousfield, kanatları bir teleskop gibi katlanan üç tekerlekli bir motosiklet dizaynından yola çıkarak SkyBike’ı yaratmış. Bousfield, birleştirilmeye hazır bir SkyBike’ın maliyetinin yaklaşık 50.000 $ olcağını, bu fiyatta da yılda 1000 satış yapmayı umduğunu söylüyor.

Moller Neuera

Daha önce SkyCar prototipiyle ses getiren Moller firması daha uygun fiyatlı bir model olarak Neuera’yı üretti. 250.000 $’lık fiyatıyla hala yüksek bir maliyette olan Neuera, yerden 3 metre yüksekte süzülebiliyor, bir saat boyunca saatte 120 km’lik hızla hareket edebiliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:10:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?