22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Volkswagen büyük fırsat kaçırır

Kanada ve Avusturya merkezli otomotiv yan sanayii şirketi Magna'nın İzmit'e 500 milyon dolarlık yatırım yapmaya karar vermesi, 'otomotivde ikinci yatırım dalgası başladı' tezini güçlendirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın, "Dünya otomotiv devlerinden iki firma toplam 1,4 milyar Euro'luk yatırım için hazırlık yapıyor." sözleri Volkswagen'in üretim tesisi için Türkiye'ye göz kırptığı şeklinde yorumlanırken, şirketin distribütörü Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk son gelişmeleri Zaman'a değerlendirdi.

Şahenk'e göre de yatırımcıların Türkiye'ye büyük bir iştahla yaklaşmaları ve dünyada belli başlı büyük otomotiv üreticilerinin Türkiye'yi merkez kabul etmeleri, ortaklarına cesaret verecek nitelikte. "Demek ki makro anlamda hükümetin yapmış olduğu politikalar çok yerinde, otomotivde gelinen yer iştah kabartıyor, yan sanayi gelişmiş. Burada tek kalan şey artık o şirketin kendi dinamikleri içerisinde karar vermesidir." diyen Şahenk, VW'de ortaklık yapısının yeni değişmesi sebebiyle böyle bir kararın zorluğunun da farkında. Porsche'un patronu için 'çok yakın dostum' ifadesini kullanan Şahenk, şunları söyledi: "Türkiye'ye geldi, yemeğini yedi, arabaları gördü. Samimi ortamlarda konuşuldu. Bu anlamda benim hiçbir kaygım yok. Zannediyorum bu bir zaman meselesidir. Birkaç yıl içinde VW ile Doğuş birlikte böyle bir yatırıma soyunacaktır diye düşünüyorum. Türkiye iyi yönetiliyor. Sektöre giren oyuncular belli parametreleri incelemiş de girmiş. Demek ki tek şey VW üst yönetiminin iki dudağının arasında. Her şeyimiz hazır. Onlar da bunu görecek, inşallah bu yakında olur. Yoksa Volkswagen müthiş büyük bir fırsat kaçırır."

Doğuş'un patronu, cumhurbaşkanlığı seçimindeki kriz ve e-bildiri gibi gelişmelere rağmen 2007'de ekonominin performasının beklentilerin de üzerinde gerçekleştiğini vurguladı. Büyümenin 2008'de de süreceğini kaydederek, "Yapmamız gerekenler var tabii. Ama son 4-5 yılda yapılanlar gelecek yılların da iyi geçeceğinin en büyük göstergesidir. Çok önemli adımlar atılmıştır. Biz özel sektör olarak insanların evine, çoluğuna çocuğuna ekmek gittiği zaman daha mutlu oluyoruz, evlerde gülümsemelerin artmasını, sosyal refahın daha iyi yere gelmesini önemsiyoruz. Kolay değil, dünyada 8 aydır çok ilginç bir ortam var. Mortgage krizi sonrası bankalar zararlar açıklıyor. Türk bankacılığına bakın. Maşallah iyi denetleniyor, iyi çalışıyor. Dışarıdaki kriz Türkiye'de yok. Dimdik ayaktayız. Kredi vermeye devam ediyoruz." tespitini yaptı.

Şahenk, Ülker'in çikolata devi Godiva'yı satın almasını, "İnşallah bu da Türkiye'nin bize verdiği güçle destekle olmuştur. Yoksa bu gruplar bu şirketler 10-15 sene evvel de vardı. Şimdi bunları yapıyoruz. Nasıl yapabiliyoruz? Ülkemizin 4-5 yılda kat ettiği mesafenin sonucudur bunlar. Türkiye'nin dünyada daha fazla saygı görmesi reformların eseridir. Bunları küçümsememek lazım." şeklinde yorumladı. Şahenk, hükümet ile TÜSİAD arasında problem olduğu yönündeki görüşlere katılmıyor. Aynı zamanda TÜSİAD yönetim kurulu üyesi olan Şahenk, kamuoyunda gündeme gelen eleştirileri hükümetin de olgunlukla karşıladığını ifade ederek, "Çok iyi bir iletişim var. Çok iyi görüşmeler yapılıyor. Ankara'daki son toplantıya sayın bakanlarımız Mehmet Şimşek ve Nazım Ekren katıldı. Sayın Ekren'in çok güzel bir sunumu oldu. Sahiden kendisini alkışlamak lazım. Orada söylediklerine hepimiz de destek vereceğiz." dedi.

Yıllık bütçe tutmuyordu şimdi 5 yıl sonrası için planlar hazırlıyoruz

ABD'deki mortgage krizinin Türkiye'nin 2008 hedeflerini yakalamasını zorlaştıracağı ifade ediliyor. Ancak Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk, aynı fikirde değil. Türkiye'nin 2007'de seçim ve diğer gelişmelerin altında iyi bir performans gösterdiğini vurgulayan Şahenk, 2008 yılını da pozitif görüyor. Son 4-5 yılda çok önemli adımlar atıldığını kaydeden Şahenk, "Bu önemli adımları bu değişimleri yapan hükümetin de işbaşında olması zannediyorum birçok anlamda Türkiye'nin gelecek 4-5 senesinin daha iyi geçeceğinin göstergesidir." dedi. Şirketlerin daha önce yıllık bütçeleri bile tutturamazken 3-5 yıllık stratejik planlar hazırlamaya başlaması ülkenin geleceğine duyulan güvene işaret ediyor.

Doğuş Grubu'nun, Garanti Bankası'nın yüzde 4,65'lik hissesini ortağı ABD'li GE'den 674 milyon dolara satın alması 'iki yıl önce başlayan ortaklık bitiyor mu?' sorusunu gündeme getirdi. Ancak bu durum Ferit Şahenk için sürpriz olmamış. Çünkü her iki grup yöneticileri bir süredir bu konu üzerinde çalışıyormuş. Şahenk, "Garanti sadece Türkiye'de değil bölgede bir marka olmak için yola çıkmıştır. İki ortağın ana hedefleri bu bankayı bölgede bir güç haline getirmektir. Ortaklık oranları değişse de birlikte büyüyeceğiz." dedi. Banka dışında televizyon ve gayrimenkul yatırım ortaklığı alanlarında da GE ile yola devam ettiklerini ifade eden Şahenk, "Türkiye ile de bir problemi olmadı, olamaz. 10-15 senelik yatırım yapmak için gelmiş zaten. Payını yüzde 25,5'ten yüzde 20 küsura indirmesi tamamen ticarî bir karar. İki grubun birlikte oluşturmuş olduğu yüzde 51'in devam etmesinin iki taraf için de daha hayırlı olacağını, ileriki günlerde inşallah yol alacağımız başka adımlarda bunun çok daha önemli olduğunu paylaştık. Onlar da buna çok olumlu baktı." ifadelerini kullandı. Doğuş, 2008'in ilk aylarında Rusya, Ukrayna ve Romanya'da bankacılık konusunda önemli yatırımlara hazırlanıyor. Bu çerçevedeki ilk adım dün atıldı. Doğuş, GE'nin finansman şirketi GE Money'in Romanya'daki tüketici finansman faaliyetlerine yüzde 49,9 oranında ortak oldu. Şahenk, "Senelerdir Türkiye'nin her türlü iniş çıkışına göğüs gererek bankacılık yapan yöneticilerimiz var. Bu tecrübeyi Avrupa'ya ve belki daha başka piyasalara taşımak istiyoruz. Bunlar oluşmaya başladığı zaman herkes bu ortaklığın ne kadar derin ve ne kadar güzel olduğunu görecek." diye konuştu. "Bankacılığın çok prim yaptığı bugünlerde Körfezbank ve Osmanlı Bankası'nın da faal durumda olmasını ister miydiniz?" sorusuna ise "Garanti'nin içinde hem Körfez hem de Osmanlı Bankası'nın getirileri var. Bu üç değeri bu bankanın içinde görmekte fayda var. Bence o gün alınan kararlar çok doğrudur." cevabını verdi.

Ankara'da 1946'da kurulan Garanti Bankası, 1983'te Doğuş Grubu'na katıldı. Doğuş, şirketin yüzde 51'lik kısmını 23 Aralık 2005'te 'eşit ortaklık prensibi' çerçevesinde ABD'li dev GE'ye sattı. Garanti'nin yüzde 25,5'ine karşılık 1,555 milyar ABD Doları veren ABD'li şirket, banka yönetiminde eşit ortaklık hakkına sahip oldu. Bankanın yüzde 49 hissesi borsada işlem görüyor. Ancak GE, 25 Aralık'ta Garanti sermayesinin yüzde 4,65 hissesine denk gelen payını yeniden ortağına sattı. Doğuş, bu hisseler için 674 milyon 250 bin dolar ödedi. Böylece bankadaki payı yüzde 30,15'e çıktı.

Halk ve Vakıfbank dosyaları Ergun Bey'in masasında

Halk, Vakıf ve Ziraat Bankası özelleştirmelerini yakından takip ettiklerini, "Dosyaları, Ergun Bey'in (Özen, Garanti Bankası genel müdürü) masasının üzerinde. Geçen bize 3 yıllık planlarını sundu. Hepimizi heyecanlandırdı." sözleri ile aktardı. Şahenk, desteklediği Fenerbahçe'nin de Şampiyonlar Ligi'nde kupaya bu kez çok yakın olduğu görüşünde.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 16:10:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?