20
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Volkswagen yatırımı kaçıyor

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye'de otomotiv ürünleri dağıtımını yaptıkları Volkswagen grubunun Türkiye'ye yatırım yapma kararından global kredi koşulları nedeniyle uzaklaşıldığını söyledi.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye'de iştirakleri Doğuş Otomotiv aracılığı ile otomotiv ürünleri dağıtımını yaptıkları Volkswagen (VW) grubunun Türkiye'ye yatırım yapma kararından global kredi koşulları nedeniyle uzaklaşıldığını söyledi.

Referans gazetesinde Haziran ayında yayınlanan bir haberde, Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in gelecek 3-4 yıl içinde iş gücü açısından cazip olan Türkiye'de 1 milyar euro fabrika yatırımı planladığı bilgisi yer almıştı.

Türk-Alman İş Konseyi toplantısı sırasında Reuters'ın VW grubunun Türkiye yatırımı konusundaki sorularını yanıtlayan Şahenk, "En iyi günlerde bile ben şunu söylüyordum: Volkswagen'in kendi içinde bir değişim süreci var. Yeni bir ortaklık oldu ve Porsche grubu satın aldı. Oradaki yönetim gerekli değişiklikleri yapacak ve ondan sonra düşünürlerse bir yatırım düşünürler diyordum. Şimdi biraz daha uzaklaşılacak. Çünkü dünyada yatırımlar ertelendi" dedi.

Dünyada bir bekle-gör dönemi olduğuna dikkat çeken Şahenk, "Dünyada bir 'ne oluyor' dönemi var şu anda. Böyle bir ortamda pek yatırım olmaz diye düşünüyorum bu geçici bir süredir ve çok normaldir. Ekonomiye sosyolojik ve psikolojik bakmak lazım ama göreceksiniz 3-4 ay sonra ya da 6 ay sonra bunlar değişecektir" dedi.

Uzun zamandır dünyada alışılagelmemiş bir kriz olduğuna işaret eden Şahenk, "Türkiye buna çok güçlü girmektedir. Ben gerekli tedbirlerin hükümetimiz tarafından alındığına inanıyorum ve bu anlamda hiçbir soru işaretim yok. Göreceksiniz tabi ki 2-3 sene evvelki gibi dünyada yatırımlar böyle hızlı olmayacak. ABD'de, Avrupa'da konuşulanlara bakınca daha Uzakdoğuda, Çin'de ne olacağı belli değil. Bunlar bir meydana çıktıktan sonra belli olacak. Bence yatırımların ertelenmesi normaldir, ama çok uzun sürmez" diye konuştu.

İHRACAT İÇİN TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Aynı zamanda Türk-Alman İş Konseyi Başkanı olan Şahenk, dünyadaki entegrasyona dikkat çekerek,"ABD krizinin nasıl yayıldığını görüyoruz. Almanya bizim çok büyük bir ihracat ve ithalat partneri. Dünyada bir ufalmaya gideceğiz, Bu olurken Türk-Alman ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin ihracatının devam edebilmesi için Almanya ile ilişkilerimizin çok daha iyi olması gerekiyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Senelerdir Türkiye'ye en kötü dönemlerde bile yatırım yapanlar hep Alman şirketleri olmuş. Bu anlamda otomotiv olsun, kimya olsun, bankacılık olsun bir çok sektörde bence büyük bir fırsat oluşacak. Bence Türkiye'nin Avrupa'da daha rahat anlaşılması için de Almanya'ya ihtiyacımız var."

Şahenk ayrıca Türk-Alman ticaret hacminin 19-20 milyar dolar olduğunu ve 4-5 senede 50 milyar dolara getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin değişen dünya konjonktüründe yıldızının parlayabileceğini söyleyen Şahenk,Türkiye'nin çok büyük bir mesafe kaydettiğini ve dünyanın bugünkü konjonktürüne bakarak Türkiye'nin performansını ona göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şahenk, "Türkiye'de kararlılık var, yönetim var, bunu yapacak gücü var" dedi.

Star
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 21:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?