30
Mayıs
2024
Perşembe
OTOMOBİL

VW, nostalji yaşatacak


Volkswagen’in 20 yıl aradan sonra yeniden üretmeye başladığı ’Scirocco’ (ılık rüzgar) modeli Ekim ayında Türkiye’de 50 bin 600 YTL’den başlayan fiyatla satışa sunulacak.

Yeni modelin ilk sahibi ise Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk olacak. Şahenk, 1982 yılında ehliyet aldığı zaman ilk otomobili olan Scirocco’yla 26 yıl sonra nostalji yaşayacak.

1974 yılından, üretimine son verilen 1988 yılına kadar toplam 800 bin adet satılan VW’nin coupe modeli Scirocco aradan geçen 20 yılın ardından üçüncü nesli ile yeniden yollara çıkıyor. Bir başka modelde türetilmeden tamamen bir coupe olarak tasarlanan Scirocco’nun adı Sahra çölünden Akdeniz’e esen ılık rüzgar’dan geliyor. Yeni Scirocco Türkiye’de Ekim ayı başında satışa sunulacak ama aracın Türkiye’deki ilk sahibi Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk olacak. Üretilen ilk Scirocco’lardan birisi Eylül ayında Ferit Şahenk için ithal edilecek.

İlk otosunu bulamadılar

Ehliyet aldığı zaman ilk otomobili olan Scirocco ile duygusal bir bağı olan Şahenk, böylece yıllar sonra ’Gençlik yıllarımın müthiş otomobili’ dediği Scirocco’nun yeniden direksiyonuna oturacak. 18 yıl aradan sonra yeniden üretimine başlanan Scirocco’nun Lizbon’da gerçekleşen uluslararası basın toplantısında konuşan Doğuş Oto-Volkswagen Binek Genel Müdürü Vedat Uygun, Ferit Şahenk’in sahibi olduğu 1982 model Scirocco’yu bulmak için 1 yıldır uğraştıklarını belirtti. Uygun, "Yaptığımız araştırmalar sonrasında trafik kayıtlarına ulaştık ama aracı bir türlü bulamadık. Biz Ferit Beyin ilk otomobilini bulup kendisine süpriz yapmayı planlıyorduk" dedi.

Ayhan Şahenk’in ilk otosu Beetle

Bu arada Ferit Şahenk’in babası merhum Ayhan Şahenk’in de bir Volkswagen sever olduğu ortaya çıktı. Vedat Uygun, bugün Volkswagen’in Türkiye distribütörü olan Doğuş Grubu’nun kurucusu Ayhan Şahenk’in 1950’li yıllarda Volkswagen Beetle kullandığını söyledi.

Fiyatı 50 bin 600 YTL

Ağustos ayından itibaren Avrupa’da satışa sunulmaya başlanacak Scirocco, Ekim ayı başında Türkiye’ye gelecek. 50 bin 600 YTL’den başlayan fiyatlarla satılacak Scirocco’nun en pahalı modelinin fiyatı 78 bin 220 YTL’yi bulacak. Doğuş Oto, bu yıl sonuna kadar 300 adet, gelecek yıl ise 700 adet Scirocco satışıyla coupe pazarında liderlik hedefliyor. 1.4 litre (122-160 beygir) ve 2.0 litre 200 beygirlik üç motor seçeneğiyle ithal edilecek olan Scirocco’da otomatik vites seçeneği 1.4 litle 160 beygirlik (7 ileri DSG şanzıman) motor ve 2.0 litre (6 ileri DSG şanzıman) motor versiyonlarında bulunuyor.

2001 benzeri bir kriz beklemiyoruz

BİR taraftan AKP’nin kapatma davası diğer taraftan Ergenekon soruşturmasının yarattığı siyasi gerginliğe rağmen Türk ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü iyimserliğini sürdürüyor. Bugün sahip olduğu 12 markayla Türkiye’nin en büyük otomotiv gruplarından biri olan Doğuş Otomotiv’in cirosunun yüzde 80’ini sağlayan Volkswagen’in Binek Genel Müdürü Vedat Uygun, tüm yaşananan olumsuzluklara rağmen ekonomide bir kriz beklentisi içinde olmadıklarını belirtti. Uygun, "Grubun böyle bir senaryosu yok. Yıl sonunda 360 bin adetlik satış öngörülüyordu. Yaşanabilecek olumsuzluklar satışları 340 bin hatta 300 binlere kadar geriletebilir. Ancak, 2001’dekine benzer bir kriz beklemiyoruz" dedi.

Türkiye’de en çok model bizde var

EYLÜL ve Ekim ayında gelecek yeni modellerle Türkiye’deki pazar paylarının 2008 sonunda yüzde 8’e çıkacağını söyleyen Vedat Uygun, "Geçtiğimizi yıl pazar payımız yüzde 7.4’tü. Bu yıl 8, 2009’da ise yüzde 9’luk pazar payı hedefliyoruz" dedi. Yeni Scirocco’nun yanı sıra Passat’ın CC modeli ve 4x4 Tiguan’ın da yıl sonuna kadar satışa sunulacağını anlatan Uygun, böylece VW ürün yelpazesindeki model sayısının 12’den 15’e çıkacağını hatırlattı. Uygun, "Türkiye’de en geniş model yelpazesine sahip marka olacağız" diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 18:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?