27
Mayıs
2024
Pazertesi
OTOMOBİL

Wolkswagen'de 'Grey' paniği

258 Volkswagen yola çıktı Doğuş’a, ’grey markete dikkat’ telefonu geldi

ÖTV indiriminin piyasada yarattığı canlılık, bazı fırsatçı galericileri, ithal oto için harekete geçirdi. Doğuş Otomotiv’e bağlı Volkswagen Türkiye Genel Müdürü Vedat Uygun, "Almanya’dan bize ’258 Volkswagen ülkenize girmek üzereymiş, bunları siz mi aldınız’ telefonu geldi. Anladık ki, grey market diye nitelediğimiz bazı galericiler devreye girmiş. Önünü keseceğiz" dedi.

ÖTV indirimiyle birlikte martın ikinci yarısından itibaren otomobil satışlarında yaşanan hareketlilik, yetkili olmayan galerilere yeni bir fırsat kapısı yarattı. Hükümetin özellikle 1600 cc’ye kadar olan araçlarda ÖTV’yi yarı yarıya indrimesiyle birlikte patlayan talebe otomotiv firmaları yetişemeyince devreye galeriler girdi. Galeriler, yurtdışından buldukları 1600 cc ve daha küçük hacimdeki otomobilleri ithal edip Türkiye’de satmaya başladı. ÖTV indirimi öncesi fiyatı birkaç 100 bin Euro’yu bulan lüks otomobilleri distribütör garantisi olmadan ithal edip satış yapan galeriler, araç bulunamama sıkıntısını değerlendirip 30 bin TL’lik küçük otolara yöneldi.

Almanlardan müdahale

Bu duruma maruz kalan firmalardan biri olan Alman Volkswagen, hemen müdahale edip Türkiye’ye kendi yetkileri olmadan girmeye hazırlanan araçlar için Doğuş Otomotiv’i uyardı. Volkswagen Türkiye Genel Müdürü Vedat Uygun, Almanların ’grey market’çilerin Türkiye’ye otomobil sokmaya çalıştıkları konusunda kendilerini uyardıklarını belirterek, "Almanya’da Volkswagen’in merkezinden gelen telefonla grey marketçilerin 258 Volkswagen marka otomobili gemiyle Türkiye’ye sokmaya çalıştığını öğrendik" dedi.

258 VW gemiyle geliyor

Uygun, VW’nin başta Almanya olmak üzere Avrupa’da satışlarının son aylarda çok iyi olduğunu belirterek, bu nedenle Almanya’dan ÖTV indirimi süresince istedikleri sayıda aracı alamadıklarından yakındı. Uygun, "Böyle olunca grey marketçiler 15 Haziran’a kadar sürecek ÖTV indiriminden yararlanmak için Avrupa’dan otomobil aramaya başladılar. Şu anda 258 VW marka aracın yolda olduğunu biliyoruz ama araçların kimin tarafındna Türkiye’ye getirildiğini bilmiyoruz" dedi.

Uygun, daha önce Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürüyken de başına buna benzer bir olayın geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Hafif ticari modelimiz Caddy’yi Türkiye’de satışa sunduktan kısa süre sonra birileri Türkiye’ye 2 bin 500 adet Volkswagen Caddy getirip satmaya başlamış. Bunu öğrenince Volkswagen merkezle birlikte harekete geçtik. 120 araç satıldıktan sonra müdahele edip geri kalanını sattırmadık."

Golf’e benzeyen yeni Polo, eylülde geliyor

VW’nin küçük sınıftaki temsilcisi Polo, 5’inci nesliyle otomobil severlerin karşısına çıkıyor. Eylül ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak olan yeni VW Polo, iki farklı motor seçeneği ve iki şanzımanla gelecek. Polo’da 1.4 litre 85 beygirlik benzinli motor ile 1.6 litre 90 beygirlik CR dizel motor seçeneği olacak. Yenilenen Polo’nun satış fiyatının 30 bin TL’nin altında olacağını söyleyen VW Türkiye Genel Müdürü Vedat Uygun, "Eylülde ilk etapta 1500 adet getireceğiz. Talebe göre yıl sonuna kadar 1500 adet daha getirip yılı 3 bin adetle kapatmak istiyoruz" dedi. 2010’da ise 6 bine yakın yeni Polo satmayı hedeflediklerini kaydetti. Ar-Ge Direktörü Aykut Gönderman isimli bir Türk olan yeni nesil Polo’nun ön kısmında VW’nin yeni ürün tasarımının izlerini görmek mümkün. Aracın iç mekanının tasarımında da ağabeyi Golf’ün kokpitinden esinlenilmiş. Türkiye’de sadece ’comfortline’ donanımı ile pazara sunulacak yeni Polo’da; gövde rengi tampon, kapı kolları ve yan aynalar, krom iç kaplamalar, yükseklik ayarlı ön koltuklar, elektrikli, ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit elektrikli arka camlar, klimatik, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, dış aynalara entegre sinyal lambaları gibi donanımlar bulunuyor.

Almanlara 3 aylık ÖTV indirimini zor anlattık

BAŞTA Almanya olmak üzere Avrupa pazarında VW’nin satışlarını artırdığını belirten Vedat Uygun, bu yüzden yeni araç bulmakta zorlandıklarını söyledi. Uygun, "Ocak-mart döneminde VW binek araçta yüzde 6.3 olan pazar payını yüzde 7.4 çıkardı. Almanya’daki hurda teşviği işe yaradı. VW iyi satış yapıyor. Böyle olunca biz araç bulmakta zorlanıyoruz. ÖTV indirimi 15 Haziran’da sona eriyor. Türkiye’deki ÖTV uygulamasını Almanlara anlatmakta zorlandık çünkü onlardaki teşvik yıl sonuna kadar. Bizde ise indirimden yararlanmak için araçların gelmesi için sınırlı zamanımız var. Almanlar bize ’Eylül için sözleşme imzalayın’ diyorlardı. Biz Türkiye’de koşulların oradaki gibi olmadığını üç defa anlatmak zorunda kaldık" dedi.


 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 13:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?