31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Yeni A4 görücüye çıkacak

Alman lüks otomobil üreticisi Audi’nin 3. nesil A4 modeli, 13 Eylül’de ziyaretçilerine kapısını açacak olan 62. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda resmen tanıtılacak.

Yeni nesil Audi A4 model ailesinin ilk temsilcisi olarak tanıtılacak sedan karoserli versiyon, A5 Coupe’yi andıran iç ve dış tasarımı, geliştirilen dinamik yol tutuş özellikleri ve büyüyen boyutlarıyla markanın şimdiye kadar bu sınıfta gerçekleştirdiği en agresif ve güçlü karşı atağı olarak dikkatleri üstüne toplamayı başarıyor. 

İlk olarak 1994 yılında yollara çıkmaya başlayan ve Audi’nin lüks orta sınıftaki temsilcisi Audi A4’ün yeni nesli, 13–23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 62. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda resmen tanıtılacak.


Audi’nin lüks orta sınıftaki en agresif ve güçlü atağı olarak nitelendirilen yeni nesil Audi A4 ailesinin ilk üyesi olan sedan karoserli versiyon, kasım ayından itibaren Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulmaya başlanacak. Yeni Audi A4 Sedan, sadece LED teknoloji farlarıyla sınırlı kalmayıp, markanın yeni lüks coupesi A5’i andıran iç ve dış tasarımı, büyüyen boyutları ve geliştirilen sportif sürüş özellikleriyle de sınıfındaki mevcut tüm rakipleri karşısında göz kamaştıracak!

Yeni Audi A4 Sedan’ın “gerçek bir tasarımsal evrim” olarak tanımlanan yeni görselliği, aslında Walter de Silva ile birlikte yeniden şekillendirilmeye başlanan ilerici Audi tasarım anlayışının A4’e yansıması olarak da nitelendirmek mümkün. Audi A5 Coupe gibi gergin ve kaslı hatlara sahip yeni A4 Sedan’ın ön yüzünde ızgaradan farların yapısına kadar birçok noktada ortak tasarımsal hatlar rahatlıkla görülebiliyor.


Bununla birlikte A5 Coupe’den biraz daha farklı olarak tasarlanan ve isteğe bağlı olarak sunulan Xenon plus farların teknik sanat eseri LED aydınlatmaları, yeni Audi A4’e farklı bir çehre kazandırıyor. Bir coupeyi andıran tavan çizgisi ve yine A5 Coupe stili arka farlar ise yeni Audi A4’ün dinamik sedan sıfatını kazanmasına yardımcı oluyor.


Lüks orta sınıfta yer alan diğer modellerden farklı olarak daha büyük boyutlarıyla dikkat çeken yeni Audi A4 Sedan, 118 mm artarak 4703 mm’ye uzayan boyu, iç mekânda çok daha fazla bir yaşam alanı sunulmasını sağlayan 2808 mm’lik cömert aks mesafesi ve öncelikle arka koltuklarda omuz mesafesini konusunda çok önemli iyileştirmeler elde edilmesini sağlayarak 1826 mm’ye ulaşan genişlik değerleriyle ön plana çıkmayı başarıyor.


Lüks orta sınıf sedanlar arasında en uzun boya ve aks mesafesi unvanına sahip yeni Audi A4 Sedan, aynı zamanda en fazla bagaj hacmi sunabilmesiyle de rakiplerini geride bırakıyor. 480 litrelik yükleme kapasitesine sahip yeni Audi A4 Sedan’ın arka koltukları katlandığında bu değer, 962 litreye ulaşıyor.


Tasarım ve hacimsel özellikleriyle farkını ortaya koyan yeni Audi A4’ün iç mekânıyla da üstünlüğünü kanıtlamayı başarıyor. Audi’nin tipik kaliteli ve lüks iç mekân anlayışının son örneği olarak dikkat çeken yeni Audi A4’ün kokpiti, yine A5 Coupe ile benzerlik gösteriyor. Sürücü tarafına doğru 8 derece eğimli tasarlanmış yenilikçi orta konsol, klasik el freni kolu yerine araca entegre edilen A8’den alınan elektro-mekanik park freni, standart olarak sunulan otomatik klima ve navigasyon sistemiyle birlikte sipariş edilebilen MMI sisteminin 7 inçlik ekranı gibi özellikler ilk etapta ön plana çıkan unsurlar arasında yer alıyor.

Öncelikli olarak 5 adet motor seçeneğiyle üretilmeye başlanacak olan yeni Audi A4’te ilk etapta 2 adet benzinli motor seçeneğine yer verilecek. Markanın 3 sene üst üste ödül alan 2.0 TFSI motorunun yakın akrabası olarak nitelendirilen 1.8 litre hacimli TFSI, yeni Audi A4 Sedan’ın kaputu altında görev alacak giriş seviyesindeki motor seçeneği olacak. 160 HP güç ve 250 Nm tork üreten turbo beslemeli motor, yerini aldığı geleneksel 1.8T motora göre daha hızlı çalışma prensibi ve düşük yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor.


Manuel şanzımanla kombine edilmiş Audi A4 1.8 TFSI, 0–100 km/s hızlanmasını 8.6 sn’de tamamlarken, 100 km’de ortalama 7.1 litre yakıt tüketim değeri sunuyor. Audi A4’ün kaputu altında yer alan şimdilik en güçlü benzinli motor seçeneğini ise modern V ailesinin üyesi 3.2 litre hacimli FSI motor oluşturuyor. 265 HP güç ve 330 Nm tork üreten 3.2 litre motorlu ve manuel şanzımanlı A4 Sedan quattro, 100 km/s’ye 6.2 sn’de ulaşıyor.

Audi, A4 ile birlikte bu motorda AVS adını verdiği supap kaldırma sistemini de sunmaktadır. Audi Supap Kaldırma sistemi olarak da tanımlanan bu teknik yenilik, yanma odalarının her zaman ideal şekilde dolarak motorun verimli nefes almasını sağlamayı hedeflemektedir.

Yeni Audi A4’ün turbo dizel motor yelpazesinin giriş seviyesinde ise üzerinde birtakım iyileştirmeler yapılan 2.0 litrelik TDI yer alıyor. 143 HP güç ve 320 Nm tork üretecek biçimde modifiye edilen yüksek basınçlı common rail püskürtme sistemiyle donatılan 4 silindirli dizel motor, Euro 5 egzoz emisyon normlarını da karşılayabiliyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9.4 sn’de tamamlayan ve 215 km/s’lik son hıza ulaşan manuel şanzımanlı A4 2.0 TDI, ortalama 5.5 litrelik yakıt tüketimiyle de memnuniyet verici sonuçlara imza atabiliyor.


2.7 litre hacimli 190 HP güç üreten TDI motorun en üstünde ise 3.0 litre silindir hacimli V6 TDI motor yer alıyor. Audi’nin V motor ailesinin en yeni üyesi olan ve mevcut 3.0 litrelik TDI motora göre farklılıkları bulunan güç ünitesi, Euro 5 normlarını şimdiden karşılamasıyla farkını ortaya koyuyor.

240 HP güç üreten 3.0 TDI motorla donatılmış A4 Sedan quattro, 100 km/s’ye 6.1 sn’de ulaşırken, 100 km’de 6.9 litrelik mütevazı yakıt tüketimiyle yetinmeyi de başarıyor.

Audi, yeni A4’te 6 ileri manuel şanzımanının yanı sıra yine 6 ileri Tiptronic ve multitronic sürekli değişken şanzımanlara yer veriyor. Yeni A4’te şanzıman düzeneğinin yerini değiştiren Audi mühendisleri, diferansiyeli motorun hemen arkasına konumlandırmışlar.

Audi A4’ün manuel şanzımanlı versiyonlarının tamamında artık “Sürücü Bilgilendirme Sistemi”nin göstergesine yerleştirilen vites göstergesi yer alıyor. Bu göstergeyle o an hangi vitesin seçildiğini görüntülenirken, aynı zamanda yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olabilecek farklı vites opsiyonu söz konusu ise sürücünün görsel olarak uyarılması sağlanıyor.


Yeni Audi A4 Sedan, hem önceki nesillere göre hem de mevcut rakiplerine göre geliştirilmiş dinamik sürüş özellikleriyle kendini gösterebilmeyi hedefliyor. Yeni modelde ağırlık dağılımını 40:60 oranında ayarlayan Audi mühendisleri, aracın önden kayma potansiyelini minimuma indirmek için ise diferansiyel ile debriyaj sisteminin yer değiştirerek ön aksı 154 mm öne doğru kaydırmışlar.

Aracın aküsünü de bagaja taşıyan Audi mühendisleri, ideal ağırlık dağılımının elde edilmesine ayrıca katkı sağlamışlar. Motor ve süspansiyon destek çubuklarından ön aks bağlantılarına kadar birçok noktada alüminyum malzeme kullanılan Audi A4, 1564 mm ön ve 1551 mm’lik arka iz genişlikleriyle hafif, atak ve sportif bir iskelete sahip olduğunu ortaya koyuyor.


Son nesil ESP sistemiyle donatılan yeni Audi A4, fren sisteminin geliştirilmiş çalışma sistemini daha da yukarıya taşır. Yeni hidrolik supaplar sıra dışı bir doğrulukla basıncı oluşturur ve şiddetli sarsıntı olmadan düzenleme yapılır. 70 km/s’in altındaki hızlarda sürücü, kaymayı önleyici belirli işlevleri sadece bir düğmeye basarak devre dışı bırakabilir. Tekerlekler bundan sonra spin atabilir ancak bu, belli durumlarda, örneğin aracı karlı zeminlerde sürerken, faydalı bile olabilir.


Audi Drive Select adı verilen yeni bir sistemi A4 modelinde de sunmaya başlayan Alman üretici, lüks orta sınıfta eşi benzeri olmayan bir yeniliğe de imza atmış oluyor. Sistem, otomobilin üzerinde yer alan çok sayıdaki teknik bileşenleri ve işlevleri, “Konfor”, “Otomatik” ve “Dinamik” modunda farklılaştırarak A4’ün değişken sürüş karakterlerine bürünmesine yardımcı oluyor.

Bununla birlikte MMI ile donatılmış A4 modellerinde ayrıca 4. bir mod olan “Bireysel” modunu sunan Audi, direksiyon oranından, şanzıman değişim oranlarına, gaz pedalı tepkisinden, elektronik ayarlanabilen amortisörlere kadar toplam 24 teknik unsurun kişisel tercihler doğrultusunda ayarlanabilmesine olanak veriyor.

Profesyonel bir ralli pilotu kadar hızlı tepki verme özelliği sunan Audi Dinamik Direksiyon Sistemi ise yeni Audi A4’ün en fazla ön plana çıkacak teknolojik yenilikleri arasında yer alıyor. Özünde ilk olarak robotlarda ve uzay yolculukları programlarında Ay ve Mars yüzeyinde hareket eden araçlarda uygulanan sistem, aslında genel direksiyon oranlarını yol hızına ve seçilmiş Audi sürüş seçimi ayarlarına göre değiştiren ilave dişli grubundan oluşmaktadır. Eş merkezli şafta sahip direksiyon takımı son derece kompakttır ve hafiftir; hiç bir gevşemeye meydan vermeden hassas bir çalışma sergiler.


Audi dinamik direksiyon, düşük hızlarda daha yüksek güç desteği alarak daha direkt direksiyon oranları oluşturur. Böylece manevra yaparken direksiyon son derece hafifler ve tam sağ ve tam sol kırmalarda direksiyonu iki tur çevirmek yeterli olmaktadır. Audi’nin yüksek teknoloji ürünü direksiyonu daha fazlasını da yapabilmektedir.

ESP ile yakın bir bağlantısı vardır ve bundan dolayı aracın hâkimiyet sınırlarına yaklaşıldığında otomobilin davranışıyla ilgili doğru bilgileri alır. Audi A4, örneğin ani bir kaçma manevrasının ardından, daha keskin dönüş yapmaya yeltenirse, direksiyon bu eğilimi azaltmak için gerekli yönde küçük düzeltme etkileri gönderir. Böylesi bir düzeltme faaliyeti, deneyimli bir ralli pilotunun dahi tepki veremeyeceği süratte gerçekleşir. Bu seri yanıt, fren uygulamalarına çoğunlukla ihtiyaç olmadığı anlamına gelir ve böylece otomobil yolculuğunu daha rahat ve dinamik bir şekilde sürdürür....

Otoyaşam
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 12:59:00
Güncelleme :10 Mart 2008 Pazartesi 16:21:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?