22
Mayıs
2024
Çarşamba
OTOMOBİL

Yerli marka yaratmayı unutun

Otomotivin Davos’u olarak adlandırılan Automotivist’de biraraya gelen Ford, Fiat, Oyak Renault ve Toyota CEO’ları "Türkiye’de yerli bir markanın artık çıkamayacağı" görüşünde birleşti. "Otomotivin 4 büyük süvarisi"ni temsil eden CEO’lar, "Marka yaratmak yerine nasıl daha fazla üretim yaparız, buna bakmak gerek" mesajı verdi.

BİRİNCİSİ düzenlenen ’Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi Automotivist’de Türk otomotiv sektörü masaya yatırıldı. Otomotiv sektörü üretimi ve ihracatının yüzde 80’ninden fazlasını gerçekleştiren Ford, Fiat, Oyak Renault, Toyota CEO’ları otomotivin Davos’unda bir araya gelerek aynı fotoğraf karesinde birlik ve beraberlik mesajı verdiler. Paneli yöneten ekonomist Ege Cansen’in, "Otomotivin dört büyük süvarisi" olarak tanımladığı CEO’lar rekabet içinde olmalarına rağmen Türk otomotiv sektörünün gelişimi için iç pazarın büyümesi ve yeni yatırımların yapılması gerektiğini kaydettiler. Türkiye’de yerli bir markanın artık çıkamayacağını belirten CEO’lar, "Otomobil üretmek için gerekli altyapı, teknoloji ve insan gücüne sahibiz ama küresel bir marka yaratmak artık çok zor. Marka yaratmak yerine nasıl daha fazla üretim yaparız. Nasıl üretimde yerlilik oranını artırırız ve daha fazla entegre oluruz, buna bakmak gerek" diye konuştular.

ARTIK İMKANSIZ: Soylu ve Cengiz Danışmanlık tarafından BP, Hürriyet, Aksigorta ve Lassa’nın sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen "Automotivist" zirvesinde düzerlenen panelde konuşan Toyota CEO’su Tamer Ünlü, Ege Cansen’in "Türk otomotivi ulusal bir marka yaratabilir mi" sorusuna, yanıtı verdi: "Böyle birşeyi unutun. Teknoloji sürekli değişiyor ve böyle bir yatırıma sıfırdan başlamak artık imkansız. Bu güce sahip biri çıksa bile 5 yıl sonra yaptığı yatırımlar demode olacak. Bugün Kore bile sıfırdan başlasa yeni bir marka yaratamaz." Otomotiv sanayininde ihracat ithalat dengesinin bu yıl ihracat lehine gelişme göstereceğini hatırlatan Tamer Ünlü, bunun büyük bir başarı olduğunu da vurguladı. Ünlü, sektörün beklentilerini ise "keşkelerle" anlatarak, "Keşke akaryakıt bu kadar pahalı olmasa. Keşke satın alınan araçların vergileri bu kadar yüksek olmasa. ÖTV çok ağır. Kaldırılmalı veya azaltılmalı. YTL aşırı değerli. YTL yüzde 20-25 değer kaybetse keşke" diye konuştu.

PAHALI BİR SÜREÇ: Oyak Renault CEO’su Alain Gabillet ise marka yaratmanın zorluklarına dikkat çekerek, bunun pahalı bir süreç olduğunu ve ulusal ilgi gerektirdiğini anlattı. Markaların artık çok uluslu çalıştıklarına da dikkati çeken Gabillet, "Marka olmak yerine yerel entegre nasıl olabilir, daha fazla araç nasıl üretilebilir buna bakmak gerekiyor. Türk otomotivi üretimde yerel parça kullanımını artırarak daha ekonomik ve pratik çözümler bulmalı" diye konuştu.

DENEMELERİ YAPILDI: Tofaş CEO’su Ali Pandır da bir Türk otomotiv markasının neden yaratılamayacağının geçmişe bakılarak cevaplanabileceğini söyledi. Pandır, "Bunun denemeleri yapıldı ancak ticari hale getirecek iç ve dış piyasa yaratılamadı. İstenirse neden olmasın ancak ticari olarak bu markanın pazarlanması için çok büyük yatırım gerekiyor. Şu anda hiçbir üretici bunun altına girmiyor" dedi. Otomotiv sanayinin ihracat-ithalat dengesine de değinen Pandır, son 1-2 yılda durumun ihracat lehine düzeldiğine inandığını belirterek, "Bu gidiş ihracat lehine artarak devam edecek. Ar-Ge ne kadar gelişirse çevresinde yan sanayi firmalarının sayısında büyük artış olur" dedi. Doğu Avrupa’da yer alan küçük ülkelerin Türkiye’ye rakip görmediğini de söyleyen Pandır, iç pazarı büyük olan Rusya ve Hindistan ve Çin gibi ülkelerin tehlike oluşturduğunu kaydetti.

Sabancı, 2 milyon adetlik hedefe ’Atma Recep’ derdi

TÜRK otomotiv sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toyota CEO’su Tamer Ünlü, sektörün geleceğinin çok parlak olduğunu, Türkiye’de sanayicilerin istekli ve cesur olduklarını dile getirerek şunları söyledi: "Otomotiv sektörünün geleceği parlak. Gelişmesine devam edecek. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) 2012 yılında koyduğu 2 milyon adet üretim hedefini, 15 yıl önce duysam düşüp bayılırdım. Sakıp Sabancı’nın deyimiyle ’Atma Recep’ derdim. Bugün otomotiv sektörü üretiminin yüzde 70-80’ini ihraç ediyor. Bana e-maille veya postayla Avrupa’daki müşterilerimizden bir çok memnuniyet mesajı geliyor. Ana firmalar bizden memnun."

Türkiye dönüm noktasına geldi organik büyümenin sınırındayız

TÜRKİYE’nin son 5 yılda büyük yatırım çektiğini, trendin üretimde rakamların yükseleceği yönünde olduğunu ifade eden Tofaş CEO’su Ali Pandır, şunları kaydetti: "Türkiye şimdi bir dönüm noktasına geldi. Üretim adetleri 1 milyon 200 bin adetleri buldu. İhracat 20 milyar dolara ulaşacak. Ancak 2012 yılında 2 milyon adetlik üretime ulaşmak için başka yatırımlara ihtiyaç var. Organik büyümenin sınırlarına geliyoruz. Biz Tofaş olarak 500 bine çıkamayı hedefliyoruz ancak mevcut fabrikanın fiziksel limiti var sonrası 2’nci fabrikayı gerektiriyor. Türkiye’de 2 milyon adetlik üretime ulaşmak için iç pazarın büyümesi ve yeni firmaların gelip yatırım yapması gerekiyor. Aksi takdirde mevcut kapasiteler belirli bir seviyede tıkanacak". Sektörün beklentileri konusunda Pandır, hükümetin ithalat artışına neden olacağı için otomotivde vergileri düşürerek iç piyasayı canlandırmaktan çekindiğini dile getirdi. Pandır, "İç pazar büyümeden yeni yatırımların yapılması zorlaşacak" diye konuştu. Türk otomotiv sektörünün insan kaynakları ve alt yapı konularında da eksikleri bulunduğunu söyleyen Pandır şöyle konuştu: "Bu yıl Tofaş olarak 2 bin 700 kişilik istihdam yarattık. Yan sanayiyle birlikte bu 10 bini buluyor. Ancak özellikle Bursa’da yer alan diğer otomotiv firmlarıyla birlikte bundan sonrası için büyük sıkıntı yaşayacağız."

Biz hayır kurumu değiliz tabii ki ticari amacımız var

RENAULT olarak Türkiye’ye güvendiklerini ve güvenmeye devam edeceklerini dile getiren Oyak CEO’su Alain Gabillet, "Biz Türkiye’de bir hayır kurumu değiliz. Her yıl 100 milyon Euro yatırım yapıyoruz. Bu yıl bunu 150 milyon Euro’ya çıkardık. Yaptığımız bu yatırımlar tabiî ki ticari amaçlı. Ama Türkiye’ye olan güvenimizi de gösteriyor" diye konuştu. Türkiye’de fırsatlar olduğu kadar riskler de bulunduğunu ifade eden Gabillet, yerel pazarın daha büyüme potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Artık ekonomide sürpriz istemiyoruz

FORD Otosan CEO’su Micheal Flewit ise Türkiye’de araç üretme konusunda gerekli uzmanlığın mevcut olduğunu belirterek, "Türkler uluslararası markalarla ortaklıklar kurarak çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Bugün Türk otomotiv sanayinin üretim kapasitesi 1 milyon adedin üzerine çıktı. Bu daha yüksek rakamlara çıkabilir" diye konuştu. Türkiye’nin batılı ülkelerle rekabet ederek araç sattığını ifade eden Flewitt, "En büyük beklentimiz ileriye tahmin edebilmek, döviz kurları, vergiler ne olacak bilmek. Biz artık bazı sürprizlerin olmadığı istikrarlı bir büyüme istiyoruz" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 17:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?