31
Mayıs
2024
Cuma
OTOMOBİL

Yılın ilk gerçek şenliği

Yeni yılın ilk büyük otomobil fuarı olarak bilinen ve 19-27 Ocak arasında açık kalacak Detroit, geleceğe ilişkin çok fazla ipucu vermese de, sergilenen yeni modeller açısından hayli ilgi çekici. Özellikle de Amerikanvâri tanıtımlarıyla... İşte Detroit’ten hafızalara kazınacak model ve tanıtımlardan seçtiklerimiz...

Karşınızda en çevreci nitelikli Ferrari...

Yıllardır çevreyi çok kirlettiği söylenen ve gelecekteki emisyon seviyelerine ulaşamayacağı öne sürülen Ferrari, Detroit’te adeta bunları yalanladı. Detroit’e getirdiği “konsept” otomobil, ilk bakışta sıradan (tabii ne kadar sıradan olabilirse) bir F430 Spider gibi görülebilir. Ancak o, “E85” adı verilen ve yüzde 85’i şekerkamışından elde edilen etanol kaynaklı bir yakıtla çalışıyor.

Toyota formülü çok iyi biliyor

Amerikan piyasasında yerli üreticilerin korkulu rüyası haline gelen Toyota, Detroit’te iki farklı model gesterdi. Bunların ilki, Amerikalıların halen vazgeçemedikleri pick-up tadında bir konsept. Kompakt boyutlara ve geniş iç mekana sahip araçta, markanın en iddialı olduğu teknoloji mevcut. Yani hibrit teknolojisi. Dolayısıyla A-BAT, rakiplerinden ortalama yüzde 20 daha az yakıt tüketiyor.
Toyota’nın ABD için sunduğu ikinci modelse sonbaharda satışına başlanacak Venza. Venza, sedan lüksünü ve SUV fonksiyonelliğini bir araya getiriyor.

Ford’un yeni felsefesinin örneği 

Avrupa’daki karlılığının aksine kendi evinde yani Amerika’da kan kaybeden Ford, yeni CEO’su Alan Mulally’nin sözünü dinliyor şimdi, Her kıta için farklı platformlardan oluşmuş benzer sınıf modeller yerine daha global modellere yönelmeyi isteyen Ford CEO’sunun söylemi, Verve Sedan konseptiyle anlaşılmış görünüyor. Yeni nesil Fiesta’yı tasarlayan Avrupalı ekibin şekillendirdiği Verve Sedan, yine bu aracın temellerini kullanıyor. 2010 yılında üretilebileceği konuşulan araç, turbo ve doğrudan enjeksiyonlu ekonomik bir benzinli motorla da donatılacak.

Mitsubishi artık tasarımla avlıyor 

Japon üretici Mitsubishi, son dönemlerdeki tasarımlarıyla daha fazla tüketicinin gönlüne girmeyi başarıyor. Bunu bilen Mitsubishi, Detroit’te de hız kesmedi. Adeta yeni Lancer EVO’nun coupe versiyonu gibi görünün “RA” konsepti, gerek dört tekerlekten çekiş sistemi, gerekse de çift debriyajlı sportif şanzımanını EVO’dan almış zaten. Ancak kaputunun altında benzinli değil, dizel bir makine yatıyor. Bu martı kanatlı araç, 2.2 lt hacimli ve 4 silindirli 240 HP gücünde bir dizelle donatılmış.

Bu Passat Türkiye’ye de gelecek

Volkswagen, Passat’ın Sedan ve Variant modellerine ek olarak bir başka versiyonunu daha yelpazeye ekliyor. Detroit’te tanıtılan Passat CC (Comfort Coupe), Türkiye’ye de yılın ikinci yarısında getirilecek. Tamamen farklı tasarımlı araç, daha uzun ve geniş. Daha lüks ve teknolojik donanımlarla sunulacak araçta üçü benzinli, toplam beş motor seçeneği olacak.

Mazda yarışlara ısınıyor 

Bir başka Japon üretici olan Mazda, bu yılki fuara tamamen yeni ve sportiflik dozu yüksek Furai’yi getirmiş. Herkes sedan, SUV, pick-up sergilerken, Mazda tüm ilgiyi bu yarış otomobiliyle çekmiş. Tamamen çevreci etanol ile çalışan ve Amerikan Le Mans yarışlarında boy gösteren araçlardan esinlenilerek tasarlanan Furai, 450 HP’lik güce sahip.

Amerikalı Honda yenilendi

Amerikalı dediğimize bakmayın, ancak bu araç Honda’nın ABD pazarında en çok satılan modelleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla Honda, ona hediyesini yenileyerek verdi. Yeni Pilot, 2009 model olarak ilkbaharda piyasaya sunulmayı bekliyor. İçi ve dışı yenilenen araç, “otantik” diye nitelenen klasik köşeli hatlarını korumuş. Kaputunun altına da gerektiğinde üç silindiri devre dışı bırakarak yakıt tasarrufu sağlayabilen V6 benzinli motorunu koymuş.

Herkesin Chrysler’ı! 

El değiştirdikten sonra yeniden yapılanma çalışmalarına hız veren Chrysler, hem çevrecileri hem de geleneksel müşterilerini memnun edecek araçlar tanıttı. Bu çerçevede üç markası için üç ayrı çevreci konsept hazırladı.
Dodge ZEO, elektrik motorlu ve 0’dan 100 km/s hıza 6 saniyeden az bir zamanda ulaşıyor. 400 km gidebiliyor. Jeep Renegade’deyse her tekerlekte bağımsız birer elektrik motoru var. 1.5 lt’lik üç silindirli dizel motorla daha çok yol gidebiliyor. Chrysler ecoVoyager ise yakıt hücresi ve elektrikle çalışan bir minivan.
Yenilenen Dodge Ram ise, 120 atlı çiftçi eşliğinde bir gösteriyle tanıtıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 16:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?