26
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

DANIŞTAY BAŞKANI'NDAN HERKESE 'HUKUK' ÇAĞRISI

Danıştay Başkanı’ndan herkese ‘hukuk’ çağrısı

Danıştay Başkanı Birden, savcılara, kolluk güçlerine, yasamaya, hükümete ve topluma ‘hukuka uyun’ çağrısı yaptı. Birden, “Anayasayı değiştirme yetkisi keyfi ve sınırsız değildir. Yasama organı, kendisine hukukilik veren çerçevenin dışına taşmamalıdır. Laikliği erozyona uğratacak düzenlemelerin hukukta yeri yoktur” dedi

Danıştay 2. Daire Başkanı olduğu dönemde düzenlenen silahlı saldırıda ağır yaralanan Mustafa Birden, Danıştay Başkanı seçilmesinin ardından ilk kez kürsüye çıktı.

İlk konuşmasını, Ergenekon ile Danıştay saldırısı davalarının geçen hafta birleştirilmesinin ardından yapan Birden, devletin yargıyı ve aydınları koruması gerektiğini vurgularken, mağduru olduğu terörizmle mücadelenin hukuka bağlı biçimde yapılması gereği üzerinde durdu.
Örtülü bir biçimde Ergenekon soruşturmasını eleştiren Birden, “Türkiye, her türlü şiddeti, temel hak ve özgürlüklerin zedelenmesine izin vermeden, hukuk kuralları içerisinde önleme iradesini özenle korumalıdır” dedi.
Birden, yargıyı siyasallaştırma çabalarına karşı topluma, “yargıya sahip çık, gerekirse eylem yap” mesajı verdi.

‘Laiklik erozyona uğramamalı’
Danıştay’ın 141. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Birden, “Anayasayı değiştirme yetkisi keyfi ve sınırsız bir yetki değildir. Yasama organı, kendisine hukukilik veren çerçevenin dışına taşmamalıdır” dedi.
Anayasanın, ancak, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerine, başlangıç bölümüne ve devletin kuruluş felsefesine aykırı olmayacak bir biçimde değiştirilebileceğini vurgulayan Birden, laikliği ve laik eğitim kurallarını erozyona uğratacak düzenlemelerin hukukta yeri olmadığını ifade etti.
Siyasal iktidarın yargıya egemen olma düşüncesinin toplumda kaos yaratacağını kaydeden Birden, şöyle devam etti: “Yargı bağımsızlığının önündeki en büyük tehlike, yargının siyasallaşmasıdır. Toplum, yargı bağımsızlığı konusunda azami duyarlı olmalı, yasama ve yürütme erklerinin tasarrufları da dahil olmak üzere, yargı bağımsızlığını zedeleyici her müdahaleyi dikkatle izlemeli, bu konudaki duyarlılığını, meşru vasıta ve yollardan ortaya koymasını bilmelidir.”

Savcılara soruşturma uyarıları
Birden, örtülü biçimde Ergenekon soruşturmasını eleştirdi. Savcıları, BM ilkelerine uymaya çağıran Birden, şöyle devam etti:
“Savcılar, soruşturmaları gizlilik içerisinde yürütmeli, zanlının durumunu gereği gibi dikkate almalı, hukuki konuları teknik yönüyle incelemeli, suçsuzluk karinesine azami riayet etmeli, hukuka aykırı yollara başvurularak elde edilen delilleri kullanmamalı, kabul edilebilir, somut deliller üzerinden hareket etmelidir. Yargı mensubunun tarafsızlığının tartışılması, verilen kararların da tartışılmasına neden olur ki yargı ile amaçlanan toplumsal düzen sarsılır.”
Kolluk güçlerinin suç delillerinin tespiti, faillerin yakalanması görevini yerine getirirken, yasalardaki usul ve esaslara kesinlikle riayet etmesi gerektiğini kaydeden Birden, Danıştay’ın, devletin mahkûm olduğu tazminatların kusurlu kamu görevlisine “rücu” edilmesi gerektiğine yönelik kararlarını anımsattı.

Yüce mahkemeye yargıç kriteri
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik Anayasa değişikliğini eleştiren Birden, şu önerileri yaptı:
* Cumhurbaşkanının yargıyı biçimlendirme yetkisi kalksın. Tarafsız, partiler üstü konumu sona eren cumhurbaşkanının parlamenter sistemde bulunmaması gereken yetkileri sınırlandırılsın.
* Yargıtay ve Danıştay’a, üyelerini seçme hakkı tanınsın.
* HSYK’dan Adalet Bakanı ve müsteşarı çıkarılsın. .
* YAŞ ve HSYK kararlarına, cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlere, kınama cezalarına karşı yargı yolu.
* Yargıç ve savcılara, bakanlıktan bağımsız örgütlenme hakkı tanınsın.
* Yüce Divan görevi, üyeleri arasında hâkimlikten gelmeyen kişilerin de bulunduğu Anayasa Mahkemesi’nden alınsın.
* Anayasa Mahkemesi’ne TBMM üye seçmemeli,bireysel başvuru yolu açılmamalı.

Notlar...
Gül-Paksüt selamlaşması
* Danıştay’daki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya katıldı. Yalçınkaya, AKP kapatma davasının iddianamesinde, hakkında siyaset yasağı konulmasını istediği Ergin ile sohbet etti.
* Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ailevi mazereti gerekçesiyle törene gelmedi. Cumhurbaşkanı Gül ile tokalaşan Başkanvekili Osman Paksüt, Ergenekon soruşturması nedeniyle hakkında başlatılan incelemeye yönelik soruları yanıtlamamak için binanın yan kapısından çıktı.
Korumasına makam aracının Necatibey Caddesi’ne getirilmesi talimatını veren Paksüt, yürürken kameralara yakalandı. Paksüt, sorulara, “Yaptığınız hiç hoş değil. Beni gülünç duruma düşürüyorsunuz” yanıtını verdi.

 

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 14:05:47
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 14:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?