20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

KAYIP YÜZLERİ YENİDEN GÜNCELLİYORLAR

Her yıl binlerce çocuk esrarengiz şekilde ortadan kayboluyor ve bazılarının izlerine bir daha rastlanamıyor

Yıllar geçmesine rağmen geride kalan çocukluk fotoğrafı ile kayıplar aranıyor. Çünkü dünyada 23 yıldır uygulanan “yüz güncelleme” şimdiye kadar Türkiye’de yapılamadı. Vatan’ın sunduğu projeyi hayata geçiren Adli Tıp Kurumu kayıplar için yeni bir umut oldu. Üç çocuğun yüzü güncellendi. Yıllar önce kaybolan çoçuklar şimdiki yüzlerine kavuştu. Artık kayıp çocuklar daha kolay bulunabilecek.


Kayıplar Türkiye’nin önemli bir sorunu. Başbakanlık tarafından açıklanan son rakamlara göre geçen yıl kaybolan çocuk sayısı 7 bin 183. Bu çocuklardan 833’ü hâlâ bulunamadı. Kayıp yakınları, bu konuda uzman bir kurumun olmamasından ve sistematik bir arama yapılmamasından şikayetçi. Çocuklar kayboluyor, üzerinden yıllar geçiyor, büyüyorlar. Ancak arama çalışmalarında kullanılan fotoğraflar hiç değişmiyor.
Oysa, ABD’deki 1984 yılında kurulan Ulusal Kayıp Çocuklar Merkezi (NCMEC), çocuk iki yıl geçmesine rağmen bulunamadığında, kaybolduğu zamanki fotoğrafının yanına, günümüzde nasıl görüneceğini de yayınlayarak, tanımayı mümkün hale getiriyor. NCMEC kurulduktan bir yıl sonra 1985’te medikal çizerlerden Barrows ve Sadler’in yaptığı çalışmalar sonucunda kayıplar bulunmaya başlandı. İki bilim adamının çizimleri NBC’de yayınlanan ‘Kaybolanlar’ adlı bir belgeselde de yayınlandı. Bu program sayesinde iki kayıp çocuk bulundu.
Ama dünyada 23 yıldır başarıyla uygulanan bu teknik Türkiye’de bir türlü başlatılamadı. Vatan Gazetesi, hükümeti ve yetkili kurumları bu konuda harekete geçirmek için Adli Tıp Kurumu uzmanlarıyla “örnek” bir proje yürüttü.


3 çocuk yeniden yüzlendirildi


Adli Tıp Kurumu Yeniden Yüzlendirme Laboratuvarı’nda görev yapan Dr. Sadi Çağdır ekibiyle birlikte çocukların kaybolmadan önce çekilmiş son fotoğrafları ile aile bireylerinin tüm genetik bilgi ve fotoğraflarını bir araya getirdi. Öncelikle çocukların yüksek kalitede çekilmiş fotoğraflarını değerlendirildi. Çocuklarda, büyümeyle yüzde değişikliklere neden olabilecek bir hastalığın olup olmadığı araştırıldı. Diğer bilgilerle birlikte bütün veriler bilgisayar kaynaklı metodlarla incelendi. Dünyada yapılan tüm bilimsel çalışmalar tarandı, bunların ışığında Türkiye’deki ilk yüz güncelleme çalışması tamamlandı. Sonuçta üç kayıp çocuk yaklaşık bir aylık çalışma sonucunda bugünkü yüzlerine kavuştu.

Kafatasından kimlik tespiti yapıyor


Adli Tıp Uzmanı Doktor Sadi Çağdır, 1993 yılından beri Adli Tıp Kurumu Yeniden Yüzlendirme Laboratuvarı’nda görev yapıyor. Asıl işi, iskelet haline gelmiş meçhul cesetlerin kafataslarını aslına uygun şekilde kille veya plastilinle kaplayarak kimlik tespiti yapmak. Çağdır, yüzü meydana getirdikten sonra fotoğraflarını çekerek savcılığa gönderiyor. Savcı da bunu o bölgedeki kayıp yakınlarına gösterip, kişinin kimliğini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Şu ana kadar 15 kafatasının kimliği bu şekilde tespit edilmiş. Çağdır, heykeltıraşlık eğitiminin kendisine avantaj sağladığını söylüyor. “Vatan Gazetesi bize bu projeyle geldiğinde çok heyecanlandım. Hiç denemediğimiz bir şeydi. Önce biraz çekingen davrandık aslında ama düşününce bu işi Türkiye’de birileri yapmalıydı. Bunu biri yapacaksa en doğru adres de burasıydı. Kayıp ailelerine umut olmak, o insanlara yardımcı olmak gerçekten çok önemliydi” diyor.

Sinem Özdemir 8 yıldır kayıp


Samsun’da 9 Haziran 2000 tarihinde evlerinin önünde oynarken kayboldu. Bulunması için polisin yanı sıra Jandarma da özel ekip oluşturdu. Kaçırıldığı düşünülen Sinem için Merzifon, Adapazarı, Bursa, Erzurum ve Trabzon’da bazı evlere baskın düzenlendi ancak küçük kızın izine rastlanmadı. O tarihte 5 yaşındaydı, şimdi 13 yaşında.

Mustafa Demir 4 yıldır haber yok


Sürmene’de kayboldu. Fransa’da yaşıyorlardı. Çocuklarını ve eşini Sürmene’deki kayınvalidesinin yanına bırakan baba Hikmet Demir, bedelli askerliğini yapmak için Burdur’a gitti. Küçük çocuk 1 Temmuz 2004 tarihinde anneannesinin evinin önünde oynarken ortadan kayboldu. Arama çalışmaları sonuç vermedi. Şimdi 7 yaşında.

Ebru Gönül 11 yıldır bulunamadı


Şişli’de 1997’de 8 yaşındayken kayboldu. O gün anne Feride Gönül yaklaşan bayram için mahallelerinde bulunan bir mağazadan Ebru’ya bir pantolon aldı. Fakat küçük kız pantolonu denediğinde büyük olduğunu fark etti, değiştirmeye gitmek istedi. Anne saate baktı, henüz 17.30’du, erkendi. “Git” dedi. Ebru gitti ama bir daha dönmedi. Küçük Ebru şimdi 19 yaşında.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 00:25:53
Güncelleme :24 Aralık 2008 Çarşamba 13:52:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali osman kırali IP: 88.227.121.xxx Tarih : 22.12.2008 20:09:43

habere konu olan MUSTAFA DEMİR 'in dayısıyım. biz yıllardır oğlumuz arıyoruz.aramadığımız yer kalmadı ama bir türlü izine bile rastlamadık. bu çalışma belki bize bir ışık olur. bu çalışmayı yapanları tebrik edip teşekkür ediyorum. umarım mustafa'yı bulmada bize ve diğer kayıpların bulunmasında ailelerine yardımcı olur.