26
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

SİYASETİN YAPAMADIĞI AÇILIMI MAHKEME YAPTI

Sürekli eleştirisi konusu olan polise taş atan çocukların ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları konusunda Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi çok önemli bir karara imza attı.

Mahkeme Şanlıurfa’da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarından şikâyet etmesi nedeniyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, polise taş attıkları iddiasıyla biri kız 13 çocuk hakkında hazırlanan iddianameyi iade etti. Mahkeme, iddianameyi iade kararına gerekçe olarak sanık olarak gösterilen çocuklardan ikisinin gözaltına alındığı tarihte, sağlık kuruluşundan alınan ve ‘suçun sonuçlarını anlamadıkları, davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin gelişmediği’ yönündeki raporu gerekçe gösterdi.

Şanlıurfa’da, 5 Aralık 2009 tarihinde izinsiz gösteri düzenleyenlerin, polise molotofkokteyli, havai fişek ve taşlarla saldırması üzerine çıkan olaylarda, 15-17 yaşlarındaki biri kız 13 çocuk gözaltına alındı. Gözaltına alınan çocuklar savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Dosyayı inceleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 çocuk hakkında, ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’, ‘tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak’ ve ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle iddianame hazırladı. Savcılık iddianamede çocuklar hakkında 14 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Dosyayı inceleyen Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, eylem tarihinde 15 yaşından küçük olan Fidan K. ile İsmail Ç.’ye Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden verilen ‘cezai sorumluluk’ raporununda ‘Çocuklar suçu anlamıyor ve sonuçlarını algılayamıyor’ tespitine dikkat çekerek iddianameyi iade etti. Mahkeme iade kararında, “Terör örgütünün propagandasını yapmakla suçlanan çocuklar, suçun anlam ve sonuçlarını algılayamıyor, suçla ilgili davranışlarını yönlendirme yetenekleri henüz gelişmiş değil” dedi.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Canan Atabay, Türk Ceza Kanunu’nun 31’inci maddesine göre, 12- 15 yaş grubundaki çocuklarla ilgili ceza yargılamalarında mutlaka cezai sorumluluk raporunun alınması gerektiğini söyledi. Atabay, şunları söyledi: “Bu raporlarda ‘Bu çocukların bu suçu anlama yetileri yoktur, eylemlerini yönlendirme yetileri yoktur’ denildiğinde, dava açılmaz. Savcının bu tür durumlarda tedbir uygulaması gerekir ve çocuğu aileye teslim eder. Dolayısıyla mahkemenin kararı yerinde bir karar.”

Bir de kötü haber
Diyarbakır’dan bir de kötü haber var. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır gezisi sırasındaki izinsiz gösterilere katıldıkları ve polise taş attıkları gerekçesiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Fadıl G., Mehmet A., Şahin A., Baver Ç. ve Bilal S. adlı çocuklar yedişer yıl beşer ay ay hapis cezasına çarptırıldı. Gerekçeler şöyle: ‘Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, terör örgütünün propagandasını yapmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet.

.
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 16:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?