27
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

UYUŞTURUCU KOKUSUNU 150 METREDEN DUYUYOR

5 bomba arama ve narkotik köpeği, öğle sıcağında polis otosunda unutulup ölünce Emniyet teşkilatı gözyaşlarına boğuldu...

Geçtiğimiz hafta Emniyet’in Ankara Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi’ne getirilen 5 bomba arama ve narkotik köpeği, öğle sıcağında polis otosunda unutulup ölünce Emniyet teşkilatı gözyaşlarına boğuldu. Eğitimleri özel yapılan arama köpeklerinde, en çok zekası nedeniyle Alman Kurdu ve Belçika Kurdu tercih ediliyor. Securinet Güvenlik K9 Departmanı Müdürü George Aurelion Marin, emniyet teşkilatının göz bebeği olan K9 Alman Kurt köpeklerinin eğitim sürecini anlattı.

Arama köpekleri, kendi içinde “Asayiş köpekleri”, “Narkotik dedektör köpekleri”, “Patlayıcı dedektör köpekleri”, “Canlı ve cansız insan arama köpekleri” olarak dört sınıfa ayırılıyor. Asayiş köpeği 3 ay, canlı-cansız insan arama köpeği 5 ay, patlayıcı arama köpeği 7 ay, narkotik köpeği için ise 6 aylık eğitim uygulanıyor. Köpeklerin branş dalları içinde en zoru patlayıcı dedektör köpekleri. 300-400 köpekten ancak biri patlayıcı dedektör köpeği olarak yetiştiriliyor. Ankara Gölbaşı’ndaki özel eğitim merkezine kabul edilen bir yavru; zeka, cesaret, karakter, koruma güdüsü, ikna kabiliyeti, soğukkanlılığın da içinde bulunduğu 150 testten geçiyor.

2 aylıkken seçiliyorlar
George Marin, Alman Kurdu cinsi bir narkotik köpeğin eğitim süresini şöyle anlatıyor: “Narkotik köpeğini, 2 aylıkken seçiyoruz. 1 yaşına gelinceye kadar da çalıştırıyoruz”.

Silah testinden geçiyorlar
Bir narkotik köpeğin hiperaktif olması gerekiyor. Yüksekten ve sudan korkmamalı, çocuklara ve insanlara alışık olmalı, patlama gibi yüksek seslerden korkmamalı. Eğitim sırasında kaygan odalarda yürütülüyor, silah sesi gibi yüksek seslere karşı korkmadan hareket etmesini sağlayacak ses testlerden de geçiriliyor.

İnsanlara düşkün olmalı
Bir arama köpeğinde aranan en önemli özellik, köpeklerin insanlara çok düşkün olması. Özellikle köpeklerin çocuklara da çok iyi alışması gerekiyor. Testlerden herhangi birinde başarısızlık gösteren ve ilerleme kaydedemeyen köpek ise, elenerek bir hayvansevere sahiplendiriliyor.

Kürkü
Genellikle kahverengili siyahlı, samur veya tamamen siyah renkte oluyor. Üzerinde iki kat kürkü var. “Dış kürk ” denilen kürk, 1 yıl boyunca gidiyor ve uzun tüylerden oluşuyor. Bu tüylerin arasından orta boy denilen ve halı kılını andıran orta boy tüyler çıkıyor. Üstteki uzun tüy 1 sene boyunca kalıyor. Uzun tüylerin arası yoğun kısa tüylerle kaplı.

Boynu
Uzun bir boynu var. Hızla hedefe doğru giderken boynunu aşağıya indiriyor, heyecanlanınca kaldırıyor.

Kulaklar
Kulakları büyük, dik, paralel ve öne doğru bakıyor.

Gözler
Hiçbir zaman dışa çıkıntı yapmayan gözleri, koyu renkli, badem şeklinde. Canlı ve zeki bir ifadeye sahip.

Çene yapısı
Çok güçlü bir ağız yapısı ve makas kadar keskin dişlere sahipler. Alman Kurtları’nın ağzında 42 diş bulunuyor. Çenelerini kapaması durumunda, ısırdıkları nesneye en fazla 1.5 tona varan bir basınç uyguluyorlar. (Rottweiler, 2 tona kadar kuvvet uygulayabiliyor).

Burun
Normal bir köpekte 220 milyon koku alıcısı varken, insanda ise bu sayı 5 milyon. Yani, normal bir köpek insana kıyasla 40 kat daha iyi koku alıyor. Bizden 10 bin kat daha iyi kokuyu ayırt edebiliyorlar. 40 kat aslında, 10 bin kata tekabül ediyor. Alman kurtlarının ise burunlarında 300 milyon tane koku duyu reseptörü var. Bir Alman Kurdu, normal şartlarda bir insanın üzerindeki uyuşturucu kokusunu 150 metre öteden duyabiliyor, hem de Taksim meydanı gibi kalabalık ve kokuların birbirine karıştığı bir mekanda.

Bomba dedektör köpeklerinin görevi, uyuşturucu dedektör köpeklerine kıyasla çok daha riskli ve bu köpeklerin yetiştirilmesi daha zor. Mesela, narkotik köpek, bir yerde uyuşturucu bulduğunda, havlar, pakete veya çantaya pati atar. Bomba dedektör köpeği ise, bomba bulunan yerden sadece burnunu uzatıp koklayarak yanından hafifçe geçer, bombanın bulunduğu yerin önüne gelip oturur. Eğer hareket eder ya da havlarsa bomba patlayabilir.

Uyuşturucuyu
5 dakikada bulamazsa elenir

Mazot kokusu dolu odada, köpeğin eğitimlerde uyuşturucuyu bulabilme süresi 5 dakika. Ancak bu testi geçebilen köpekler, narkotik köpek olarak görev yapabiliyor.

Orijini: Alman Kurtları, Alman Çoban Köpeği ya da “Alsatian köpeği” olarak da biliniyor. 1899 yılında Kaptan Max von Stephanitz tarafından 1899 yılının Nisan ayında çiftleştirilerek yaratılan bir köpek ırkı.
Vücut yapısı: Ön bacakları ve omuzları adaleli; butları kalın ve güçlü.
Boy: Erkeklerde 60-65 cm. dişilerde ise 55-60 cm. arasında değişiyor.
Kilo: Erkeklerde 35-40, dişilerde 22-30 kg.
Ömür: Yaklaşık 13 yıl.
Doğurganlık: Bir seferde 5-10 yavru doğurabiliyorlar.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 02:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?