1
Haziran
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

"Sorulmadan kimlik gösterin"

İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Atalay, ‘Polis vatandaşla muhatap olduğunda kimlik göstermek zorundadır. Bunu bütün polis ve vatandaşlar bilsin’ dedi

ANKARA- Meclis’teki İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde polise yönelik iddialar tartışıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay Meclis’ten polise seslenerek, “Sorulmadan kimlik göstermek zorundasınız” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Muhalefet partileri özellikle güvenlik güçlerine yönelik kötü muamele ve işkenci iddiaları ile polise kimlik sorulması tartışmalarını gündeme getirdi. İçişleri Bakanı Atalay’ın Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada “Güvenlik birimlerinin, vatandaşlara, haksız bir şekilde işkence yapmasına nasıl razı olabiliriz?” diye sordu ve işkence ve kötü muamelenin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Muhalefet milletvekillerinin, “polislere kimlik soramıyoruz?” diye laf atması üzerine Atalay, “Öyle bir şey varsa bana bildirin. Soramıyorsanız bu yanlış... Bildirin bana kimmiş, o kimlik sormasına engel olan. Bunun dışında bulunan varsa, cezasını görür. Böyle bütün mensuplarımızı suçlamayalım” diye konuştu. Polisin sorulmadan kimlik göstermek zorunda olduğunu vurgulayan Atalay, “Bunu bütün polislerin ve vatandaşların bilmesi gerekir. Polis, bir kişiyle muhatap olduğunda kimliğini gösterecektir. Polisin böyle bir zorunluluğu var” dedi.
İnsan haklarıyla ilgili yayımladığı yeni genelgeye de değinen Atalay, bu konuda hiçbir musamaha olmadığını söyledi. Atalay şöyle konuştu: “Güvenlik birimlerini seviyoruz, her imkanı temin ediyoruz ve arkalarındayım. Ama içlerinde yanlış yapanı cezalandırmazsak, bütün bu kurumlarımız suçlanır. Bunu güvenlikçi arkadaşlarıma söylüyorum; yanlış yapanı, hukuka uygun davranmayanı, vatandaşa haksız yere eza, cefa edeni temizlemeliyiz. Biz bu inançtayız. Bunu temizlemek, bu kurumlara da hizmettir. Kurumlar temizlenmiş olur. Onun için bu konuda birbirimize yardımcı olalım, yanlış varsa birlikte giderelim. 2003 yılında hakkında işkence ve kötü muameleden dava açılan sayısı 205, 2007 yılında bu sayı 56’ya düştü. 2008 yılının ilk 6 ayında ise 13’tür. Öyle artış falan yok. Yalnız ne var, vatandaşımızda, basında duyarlılık var. Duyarlılığın artmasından memnunuz. Bir yerde yanlış varsa üzerine gidilsin. Suç oranı yüksek değil. 2008’de poliste soruşturmalar sonucunda 8 bin 647 personele disiplin cezaları uygulanmıştır. bu konuda çok titiz şekilde çalışıyoruz.”

AKP Genç’i alkışlarla susturdu


Oylamalar sırasında Bağımsız Tunceli Milletvekili Genç, sorusuna cevap alamadığı için itiraz etmek istedi. Genç’in yerinden konuşmaya başlamasıyla birlikte AKP’li milletvekilleri alkışlamaya başladı. Üç kez konuşma girişiminde bulunan Genç, AKP’lilerin alkışları nedeniyle sesini duyuramadı.

Radikal
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 16:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?