26
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

10 dağcıyı yürütüp öldürdünüz

Çığ felaketinde ölen 10 dağcının başında bulunan ekip liderinin de hapsi isteniyor.

Zigana’da geçen yıl yapılan kar yürüyüşünde çığ altında kalıp ölen 10 dağcı için hazırlanan iddianamede Trabzon Dağcılık Kulübü yöneticilerinin 15 yıla kadar hapsi istendi.

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl 25 Ocak’ta Zigana Dağları’nda meydana çığ faciasında 10 dağcının hayatını kaybetmesiye ilgili soruşturmayı tamamladı. Trabzon Dağcılık ve Tenis Kulübü’nün (TEDAK) 4 yöneticisi ve yürüyüş ekibinin yardımcı sorumlusu hakkında, ’taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek’suçlarından 2 ile 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Arazi kontrolü...

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, şunları söyledi: “TEDAK her hafta düzenlediği planlı doğa yürüyüşleri kapsamında, 25 Ocak 2009 tarihinde Zigana Dağı’nda yürüyüş programı düzenledi. Bu yürüyüş sırasında 7 kişinin yaralanması ve 10 kişinin ölümü ile sonuçlanan çığ olayı meydana geldi.

Yaptığımız soruşturma ve değerlendirme ile bilirkişi raporuna göre, TEDAK yönetimi olayın meydana geldiği 25 Ocak 2009 tarihinde Zigana Dağı’nda kayak ve kar yürüyüşü kararı alırken, arazinin jeolojik ve jeomorfolojik yapısını dikkate almaması nedeni ile kusurlu bulundu. TEDAK Yönetim Kurulu üyeleri ve yürüyüş ekibi yardımcı sorumlusu Ural Ayar hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme’ suçlarından 2 ile 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Şüpheliler hakkındaki yargılama Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.” Zigana faciası yaşandığında TEDAK’ın başkanı olan Ercan Bostan, kendilerine henüz resmi bir tebligat gelmediğini kaydetti. Bostan, “Ortada bir ihmal yok ama ihmalden dava açıyorlar.

Bilirkişi raporuna itiraz

Gerekçeleri aşağı yukarı biliyoruz. Adalet yerini bulacak. Ortada bir şikayetçi yok, kasıt yok. Bize suçlamalar yöneltildi. Biz de onlara gerekli cevabı vereceğiz” dedi.

Bostan, şöyle konuştu:

“Savcıyla görüştüğümüzde bilirkişi raporlarının çok önemli olduğunu söylemişti. Bilirkişi raporlarını okuduk. Sevmediğin bir insandan nasıl intikam alırsınız? Onun hakkında nasıl şahitlik yaparsınız? İşte öyle yazılmış bilirkişi raporları. Çığ bölgesinden iple geçiş yapılabileceğini söyleyecek kadar ahmak bir rapor hazırlanmış.” Atatürk Üniversitesi’den üç kişilik bilirkişi ekibininden birinin jeofizik mühendisi olduğu belirtildi.

‘Devletin spor alanı ama uyarı yok’

Afet İşlerinin Genel Müdürlüğü’nün olaydan sonra yaptığı incelemede olayı doğal felaket olarak değerlendirdiğini kaydeden Ercan Bostan, “İhmalin, kusurun olmadığını söylediler. 

Vatan
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 21:04:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?