22
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

10 DTP'liye 20 yıl hapis istemi

Aralarında DTP Ankara İl Başkanı Salih Karaarslan'ında bulunduğu  10 DTP'li için 20 yıla kadar hapis istemi.

''Terör örgütüne üye oldukları ve örgüt propagandası yaptıkları'' iddiasıyla yargılanan ve aralarında DTP Ankara İl Başkanı Salih Karaaslan'ın da bulunduğu 10 sanığın, 8 yıl 6'şar aydan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, sanık avukatları Murat Vargün ve Hasan Anlar katıldı.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, terör örgütünün ilan ettiği sözde ateşkese destek vermek ve sürekli hale getirilmesini sağlamak amacıyla 2 Aralık 2006 tarihinde düzenlenen basın açıklamasında, ''Barışa Bir Ses Çift Taraflı Ateşkes, Ölmek ve Öldürmek İstemiyoruz'' ibareli dövizlerin açıldığını kaydetti.

Savcı Demirci, DTP Ankara İl Başkanı Salih Karaaslan'ın da 80-90 kişiden oluşan topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, ''1 Ekim tarihi itibarıyla bir ateşkes süreci, tek taraflı ateşkes süreci başlamıştır. Bu nedenle bugün Türkiye'de DTP, tüm örgütleriyle alanlarda olacaktır ve bundan sonra eylemlerimiz devam edecektir. Bu eylemlerimiz burada son bulmayacaktır. Önümüzdeki günlerde daha ciddi eylemler, demokratik eylem tarzları ortaya konulacaktır. Bu ateşkese cevap verilinceye kadar mücadelemiz devam edecek'' şeklinde ifadeler kullandığını aktardı.

Diğer sanıklar Yücel Akay, Zeynep Adanç, Deniz Demir, Tarık Yıldırım, Sara Aktaş, Ayla Yıldız, Alpaslan Özkan, İpek Avcı ve Nedim Taş'ın, konuşma sırasında çeşitli sloganlar attıklarını belirten Savcı Demirci, şunları kaydetti:

''Böylece tüm sanıkların, her ne kadar üyesi olduklarına dair kesin delil elde edilememekle birlikte örgüt içindeki hiyerarşiye dahil olmaksızın destekçisi olduklarını belli edecek şekilde, bilerek ve isteyerek yardım etmek suretiyle,
silahlı bölücü PKK terör örgütünün teşvik ve talimatı ile örgüt faaliyeti çerçevesinde, örgütün propagandasına dönüştürülen, ilan ettiği sözde ateşkese destek vermek ve sürekli hale getirilmesini sağlamak için düzenlenen toplantıya katıldıkları gibi, eylem sırasında terör örgütünün yöntemlerini ve şiddeti övücü, teşvik edici şekilde konuşarak ve slogan atarak örgütün propagandasını yaptıkları anlaşılmıştır.''

Savcı Demirci, sanıklar Salih Karaaslan, Yücel Akay, Zeynep Adanç, Deniz Demir, Tarık Yıldırım, Sara Aktaş, Ayla Yıldız, Alpaslan Özkan, İpek Avcı ve Nedim Taş'ın, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suretiyle ''üyesi
olmak ve propagandasını yapmak'' suçlarından eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/3. maddesinin göndermesi ve 220/7. maddesinin yollamasıyla 314/2. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. ve 7/2. maddeleri uyarınca ayrı ayrı olmak üzere toplam 8 yıl 6'şar aydan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Demirci, sanık Tuncay Yoğurtçu'nun ise cezalandırılmasını gerektirecek yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatına karar verilmesini istedi.

Sanık avukatları esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre talebinde bulundular.

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, sanıklara ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek, duruşmanın ertelendiğini açıkladı.

AA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 16:18:16
Güncelleme :21 Kasım 2007 Çarşamba 16:25:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?