18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

11 ay dinlendi, suç bulunamadı

İstanbul Başsavcılığı Sincan Hâkimi Kaçmaz'a 11 ay dinlendiğini ve suç unsuru bulunmaması nedeniyle dinleme kayıtlarının imha edildiğini bildirdi.

İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın “Ergenekon Terör Örgütüne üye olmak, bilerek ve isteyerek bu örgüte yardım etmek” iddiasıyla dinlenildiğini, ancak hakkında herhangi bir suç unsuruna rastlanılmaması nedeniyle ‘dinleme kayıtlarının’ imha edildiğini kendisine bildirdi. İmha kararından Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait telefonunun dinlendiğini ortaya çıktı. Böylece Bakanlığın aralarında hâkimlerin de bulunduğu 20’ye yakın personeli dinlediği de anlaşıldı.

Adalet Bakanlığı, aralarında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Poyrazoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in bulunduğu 56 hâkim ve savcı hakkında ‘Ergenekon Terör Örgütü’ ile bağlantılı oldukları iddiasıyla soruşturma başlatmış ve Bakanlık, soruşturma kapsamında hâkim ve savcılar hakkında dinleme kararı almıştı. Savcılık, herhangi bir suç unsuru bulunmaması üzerine, dinleme kayıtlarının imha edildiği konusundaki kararları hâkim ve savcılara göndermeye başladı.

İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’ndan sonra Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’a hakkında yapılan dinleme sonucunda herhangi bir suç unsuruna rastlanılmaması nedeniyle ‘dinleme kayıtlarının’ imha edildiğini bildirdi. İmha kararında Osman Kaçmaz’ın görev yaptığı Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait (0312 272 34 ...) nolu telefonun da 4 ay 11 gün süre ile dinlenildiği ortaya çıktı. Bu telefonu aralarında hâkimlerinde bulunduğu 20 personel kullanıyordu. Ayrıca Bakanlık müfettişlerinin, Kaçmaz’a ait (0505 221 49...) nolu telefonu altı ay, (0505 221 49...) nolu telefonu da 19 gün süre ile dinlenildiği belirtildi.

‘Gül kararı’ndan sonra
İmha kararında Kaçmaz’ın ‘kayıp trilyon’ davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yargılanması gerektiği yönündeki kararından sonra Bakanlık müfettişlerinin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Ekim 2008’de dinleme kararı çıkarttığı da anlaşıldı. Kaçmaz hakkındaki ikinci dinleme kararı da İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Aralık 2008 tarihinde alındı.

Kayıtların imha kararında, diğer hâkim ve savcılarda olduğu gibi, Kaçmaz için yapılan ortam dinlemesine ilişkin bilginin yer almaması dikkat çekti.
CMK’da yer alan terör ve çete gibi ‘katalog suçlar’ söz konusu olduğunda dinleme yapılabiliyor. 56 hâkim ve savcı hakkındaki dinlemeler de Ergenekon nedeniyle başlatılmıştı. Hâkim ve savcılar bu suçlamadan aklandı. Dinleme kayıtları ise bakanlıkça ‘mesaiye devamsızlık, uygunsuz ilişkiler’ gibi telefon dinlemesi yapılması mümkün olmayan eylemler yönünden kullanıldı.

Tapeler imha edilmeli
Kaçmaz’ın avukatı Baykal Doğan, dün “Kararda müvekkilime ait tapelerin imha edildiği belirtiliyor. Ancak bu tapeler müvekkilim hakkındaki disiplin ve adli soruşturma dosyalarında duruyor. İmha kararına rağmen tape kayıtlarının delil olarak kullanılmasının hukuki nitelemesini kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum.
İmha edilmeyip kullanılması durumunda gerekli yasal yollara başvuracağız” dedi. Doğan, müvekkili hakkında meslekten ihraç istemiyle hazırlanan dosyanın Adalet Bakanlığı’nda bekletildiğini de öne sürdü. Doğan, bakanlığın Kaçmaz hakkındaki dosyayı HSYK’ya gönderemediğini iddia etti.

Mesut Hasan Benli - Radikal
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 19:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?