19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

16 yıl sonra karar

37 kişinin yakılarak öldürüldüğü, 1993 yılındaki Sivas katliamının elebaşlarından olan dönemin Refah Partili Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak hakkında 16 yıl sonra tutuklama emri çıkarıldı.

Müdahillerin avukatı Şenal Sarıhan, “Bu aşamadan sonra Erçakmak’ın yakalama işleminin hızlandırılması gerekiyor” dedi.

Sivas’ta, Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin öldürülmesine ilişkin ana davadan, dosyaları ayrılan yedi firari sanığın yargılandığı davanın 1 Eylül’deki son duruşmasında, müdahillerin avukatı Şenal Sarıhan, soruşturmanın genişletilmesini istemişti Mahkemeye dilekçe veren Sarıhan, ‘Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 19 Eylül 2007’de, bir nüfus müdürlüğüne, firari sanık Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiğini bildirdiğini, nüfus kayıt örneğinde de ikamet adresi olarak Fransa’nın gösterildiğini’ ifade etmişti. Sarıhan ayrıca, ‘Erçakmak’ın, 26 Mayıs 1998’e kadar Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan (SSK) emekli aylığı aldığını öğrendiklerini’ belirterek bu konuların araştırılmasını istemişti.

Yanıtlar mahkemeye ulaştı
Bunun üzerine mahkeme, İçişleri Bakanlığı, TÜİK, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Ziraat Bankası’na müzekkere yazarak, iddiaları sormuştu. Bu kurumların cevapları, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. TÜİK’in gönderdiği cevapta, Sarıhan’ın bildirdiği 19 Eylül 2007 tarihli yazıya ulaşılamadığı kaydedilirken şöyle denildi: “Söz konusu yazının bir suretinin gönderilmesi halinde daha teferruatlı araştırma yapılması mümkün olmakla birlikte, kurum kayıtlarının incelenmesinden, Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiğine ilişkin kaydın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan kayıtdan tespit edildiği görülmüştür.”

Cevapta, Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre, yurtdışında yaşayan vatandaşlarla ilgili bilgilerin Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarından alındığı, yurtdışındaki vatandaşlarla ilgili TÜİK’in herhangi bir alan uygulamasının olmadığı da bilirtildi.

İçişleri Bakanlığı ise Erçakmak’ın 1 Ocak 1992-9 Haziran 2009 arasında, bilgisayar bağlantısı bulunan hudut kapılarından giriş-çıkış kaydının bulunmadığını bildirdi.

SGK’dan gönderilen cevapta, Erçakmak’a yaşlılık aylığı ödemesinin, aylığın tahsil edilmemesi nedeniyle 26 Mayıs 1998’de durdurulduğu, o tarihten beri Erçakmak’a ödeme yapılmadığı ifade edilerek, “Adı geçenin aylıklarının durdurulmadan önce kimin tarafından tahsil edildiği 12 Eylül 2009 tarihli yazımızla ilgili Ziraat Bankası şubesine sorulmuştur. Konuyla ilgili cevap alındığında tarafınıza ayrıca bilgi verilecektir” denildi.

Ziraat Bankası’nın cevabında da Erçakmak’ın 1998’de, Sanayi Çarşısı Sivas Şubesi’ndeki hesabına ocak-mayıs aylarına ait aylık tutarlarının aktarıldığı bilgisi yer aldı.

Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 1 Eylül 2009’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Erçakmak ile ilgili bir yazı gönderdi. Erçakmak’ın ‘Kırmızı Bülten’ ile arattırıldığı belirtilen yazıda, basında Erçakmak’ın Fransa’da bulunduğu ve bu bağlamda nüfus kayıt örneğinde de ikamet adresinin Fransa olarak gösterildiği hatırlatıldı. Yazıyla, Erçakmak hakkındaki kovuşturmanın safha ve sonucu ile halen aranıp aranmadığı konusunda bilgi verilmesi istendi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen günlerde resen celse açarak, hakkında yakalama emri bulunan ve bu emir infaz edilmeyen Erçakmak hakkında, yokluğunda tutuklama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı.

Saruhan: Süreç hızlandırılmalı
Avukat Sarıhan, mahkemeye sundukları bilgilerin doğruluğunun, gönderilen cevaplarla açığa çıktığını ifade ederken şunları söyledi: “Bu aşamadan sonra Erçakmak’ın yakalama işleminin hızlandırılması gerekiyor. Mahkemenin kararının uygulanması konusunda, Adalet Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz. Mahkemenin de sanığın yakalanması konusunda özenli davranacağını düşünüyoruz. Böyle bir katliamın zanlısının herhangi bir şekilde cezasız kalması, yeni katliamların gerçekleşmesine fırsat verecektir.”

AA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2009 Cumartesi 00:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?