25
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

5 ilde 'ÖSS jokeri' operasyonu

5 ilde `ÖSS jokeri' operasyonu

ŞANLIURFA Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) başkalarının yerine sınava giren kişilere yönelik 5 ilde operasyon başlattı.

Eş zamanlı olarak yürütülen operasyonlarda başkalarının yerine sınava girdekleri belirlenen ve `ÖSS jokeri' denilen çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Şanlıurfa merkezli operasyon devam ediyor.


50 BİN EURO'YA TIP, 40 BİN DOLARA HUKUK
Şanlıurfa'nın merkez ve Birecik İlçesi başta olmak üzere, Adana, Mersin, Van, Gaziantep'in Nizip ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da eş zamanlı yürütülen operasyonda, sahte sınav belgesi ile sahte nüfus cüzdanı düzenleyerek para karşılığı başkalarının yerine sınava girmek için anlaşan 50 ÖSS jokeri, sınav çıkışı bulundukları okullarda tek tek gözaltına alındı.

Sınava giriş belgesinin üzerine kendi resmini yapıştırıp, renkli fotokopi ile sahte sınav belgesi düzenleyen, ayrıca benzer şekilde sahte nüfus cüzdanı hazırlayan ÖSS jokerlerinden 6'sı Mersin'de, 2'si Adana'da yakalandı. Şanlıurfa'da da çok sayıda ÖSS jokeri gözaltına alındı.

Gözaltına alınan zanlıların sınava girecek kişilerle girmek istedikleri üniversite ve fakülteye göre pazarlık yaptıkları, 50 bin Euro karşılığında tıp fakültesini, 40 bin dolar karşılığında hukuk fakültesini kazanma garantisi verdikleri saptandı. ÖSS jokerleriyle birlikte para karşılığı sınava başkalarını sokan öğrencilerin de gözaltına alınmasına başlandığı, sayının 100'ü geçebileceği öğrenildi. ÖSS jokerleri şebekesinin 6 kentin yanı sıra Diyarbakır ve Batman'da da aynı şekilde sınava girmek için çalışma yaptığı, ancak bu illerde suçu gerçekleştiremedikleri bildirildi.

Emniyet yetkilileri, geçen yıllarda olduğu gibi çetenin PKK ile bağlantılı olabileceğini söyledi.

Şanlıurfa'da son iki yılda sınav sahtekarlığı yapan çeteler ortaya çıkarılmıştı. Başkalarının yerine sınava giren ve yerine başkasını sınava sokan 100'den fazla kişi yakalanmıştı. Haklarında dava açılan bu kişilerin yargılaması devam ediyor.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 22:05:28
Güncelleme :14 Haziran 2009 Pazar 22:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?