19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Adliyelere basın sözcüsü

Adalet Bakanlığı, soruşturma ve davalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla adliyelere basın sözcüleri atayacak. Sözcüler, yürüyen davayı etkilemeyecek şekilde gazetecilere bilgi aktaracak.

Sözcülerden biri hakimler, diğeri ise savcılar arasından seçilecek. Avrupa'da uygulanan adliyelerdeki basın sözcüsü sistemi Türkiye'de pilot il olarak seçilen Konya, Aydın, Rize, Mardin ve Antalya'nın Manavgat ilçesinde uygulanacak. Ardından Türkiye geneline yayılacak.

Sözcüler, Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığı işbirliğiyle mahkeme yönetimi sistemine destek projesinin önemli bir parçasını teşkil ediyor. Uygulamanın hayata geçmesi için adliyelerde basın ve halkla ilişkiler birimleri oluşturulacak. Bu merkezde bir savcı ve bir hakim görev yapacak ve her biri meslektaşlarının ilgilendiği konularla ilgili olarak açıklama yapma hakkına sahip olacak. Adliyelerde basın odaları da oluşturulacak. Sözcüler idari olarak her adliyede bulunan Adalet Komisyonu başkanına bağlı olarak faaliyet gösterecek. Gizlilik gerektiren hazırlık soruşturmalarında nasıl bir yol izleneceğine dair bugünlerde Adalet Bakanlığı ve Avrupa'dan gelen uzmanlarla değerlendirme toplantıları yapılıyor. Avrupa'da yerleşik sistemde sözcüler isimleri sansürleyerek somut olaylar hakkında gazetecileri bilgilendiriyor. Gazeteciler de isimleri bilseler dahi yazmıyor. Bu şekilde kamuoyu yürüyen davalar hakkında doğru bilgilendiriliyor.

 

ZAMAN
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 18:21:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?