28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Akaryakıt kaçakçılığı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yıllık 3 milyar dolar vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığını ve akaryakıta ucuz yabancı madde katılmasını önleyecek ulusal marker adı verilen kimyasal madde ve test cıhazı alım ihalelerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), "Ayak sürümelerle ihalelerin geciktirildiğini, yapılan ihalelerin de sudan sebeplerle iptal edildiğini" savundu. 

Aygün yaptığı açıklamada, “Devletin Maliye bakanı kaçak akaryakıttan yıllık 3 milyar dolarlık vergi kaybımız var diyor. İhalenin bir ay ötelenmesinin aylık maliyeti 250 milyon dolar, günlük maliyeti 8 milyon dolar. EPDK, ihaleleri sürekli iptal ederek ne yapmak istiyor? İptallerin altındaki neden ne?" sorularını sordu. 

"3 MİLYAR DOLARI EPDK BAŞKANI CEBİNDEN Mİ ÖDEYECEK?" 

Son ihalede kazanan firmanın test cihazlarının teslimi için 2 ay süre isteyince ihalenin iptal edildiğine işaret eden Aygün, "Aradan 16 ay geçti hala ortada uygulama yok. 2 aya hayır diyenin bir 'B Planı' olur. O da yok. Kaçak ve katkılı benzindeki yıllık 3 milyar dolarlık kaybı EPDK Başkanı cebinden mi ödeyecek? Bu ihaleyi siz yapamıyorsanız, verin Kamu İhale Kurumu yapsın” dedi. 

KİMSE HESAP SORAMIYOR 

İki yıldır bitirilemeyen ihale yüzünden toplam 6 milyar dolarlık vergi kaybına neden olunduğunu kaydeden Aygün, “Türkiye’de kurul dediniz mi akan sular duruyor. Hiç kimse hesap soramıyor. Ulusal marker yasası çıktı, ihale bir türlü bitirilemiyor. EPDK şimdi de diyor ki, (TÜBİTAK üretsin. Uygulama da 2007’de başlasın) TÜBİTAK’ın böyle bir imkanı vardı da neden başta bu yola gitmediniz? Bu kadar vakit harcamaya hakkınız var mı” diye konuştu. 

KAÇAKÇILIK SAYGIN BİR MESLEK OLDU 

Kaçakçılıkla yeterince mücadele edilememesinin arkasında ağır bir ihmalin yattığını savunan Aygün, kaçakçılığın alan boş bırakıldığı için saygın bir meslek haline geldiğini ve her alanda kaçakçıların cirit attığını belirtti. Aygün şöyle devam etti: 

“1995-2004 yılları arasında araç sayısı yüzde 76.9 artmış, buna karşılık motorin tüketimi yüzde 25, benzin tüketimi yüzde 37.7 azalmış. Bu rakamlar diyor ki (Hırsız var. Kaçakçılık var. Devlet hazinesi soyuluyor). Devlet (Lütfen kaçakçılık yapmayın) demez. Devlet önlem alır. Marker ihaleleri sürekli iptal edilecek, kevgire dönmüş gümrüklere önlem alınmayacak. Sonra da 2003-2005 yılları arasında, 7.8 milyon tonluk kaçak akaryakıt var, buna bağlı olarak da 11 katrilyonluk vergi kaybı var denecek. Bu olmaz. Bu, Türk halkına yapılacak en büyük kötülüktür. Bu halk dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmaya mahkum edilemez. Akaryakıta bu kadar vergi koyarsanız, kaçakçıya (hoş geldin) dersiniz.” 

İHALE 4 DEFA İPTAL EDİLDİ 

2003 yılında yürürlüğü giren petrol yasası ile EPDK'ya bir ulusal marker seçimi görevi verildiğini hatırlatan Aygün, akaryakıtın içine karıştırılan kimyevi bir madde (marker) ile kaçakçılığı önlenebileceğini ve akaryakıtın içine karıştırılan yabancı maddelerin tespit edilebileceğini kaydetti. 

EPDK ilk ve ön yeterlilik ihalesini 13 Aralık 2004’te yaptığına ve bu ihalenin daha sonra iptal edildiğine işaret eden Aygün, 7 Ocak 2005’te yeni bir ihale açıldığını ve iptal edildiğini anımsattı. 25 Mart 2005 tarihinde ön olmak üzere, 29 Nisan 2005 tarihinde bir ihale daha yapıldığını ve ihaleyi bir firmanın kazandığını belirten Aygün, firmanın, 200 test cihazını üreterek teslim etmek için 2 ay ek süre istediğini dile getirdi. EPDK'nın, kazanan firmaya 3 gün ek süre verdiğini ve firmanın bu kadar kısa bir sürede test cihazlarını teslim edemeyeceği için, ihalenin yeniden iptal edildiğini savunan Aygün, 11 Kasım 2005’te tekrar ihaleye çıkıldığında ise bir önceki ihaleye girip kazanan firmanın ihaleye alınmadığını belirtti. Aygün, ihaleye katılan iki firmanın da TUBİTAK’tan ön yeterlilik alamadığı için ihalenin yeniden iptal edildiğine işaret etti. 

Aygün, son olarak EPDK'nın, marker’i TÜBİTAK’ın imal edeceğini belirterek, ulusal marker uygulamasının 2007 yılında başlayacağını duyurduğuna vurgu yaptı.
ANKA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2006 Pazar 11:01:36
Güncelleme :20 Ağustos 2006 Pazar 12:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?