19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

AKP'li başkana cezaevi göründü

AKP'li Başkana cezaevi yolu

Isparta/Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Mevlüt Özdemir hakkında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2006 yılında verdiği 2.5 yıl hapis cezası, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce 8 Temmuz'da onaylandı. Kesinleşen hükmün önümüzdeki günlerde tebliğiyle birlikte Özdemir'in başkanlığı düşecek, hapse girecek.

AKP'den 7 Haziran'da Isparta/Şarkikaraağaç Belediye Başkanı seçilen Mevlüt Özdemir'in, 2006'da "Kalpazanlık" suçundan aldığı 2.5 yıllık hapis cezasını Yargıtay onayladı. Kararın tebliğ edilmesinden itibaren Özdemir'in Belediye Başkanlığı düşecek ve ardından cezaevine girecek.
Özdemir'in yerine ise AKP'nin beş, MHP'nin dört üyeye sahip olduğu Belediye Meclisi'nde yapılacak oylama ile yeni Belediye Başkanı seçilecek.

Sahte dolarla suçüstü yakalandı

Özdemir, 2000 yılında Ankara'da Belediyeler Birliği Misafirhanesinin 303 nolu odasında 401 adet sahte Amerikan doları, iki tabanca ile yakalandı. Bu yüzden Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, yargılanan Özdemir, 2006'da 2 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Seçilmesi de olaylı oldu

Özdemir, mahkumiyet kararını temyiz etti. Dosya Yargıtay'dayken 29 Mart seçilerinde Belediye Başkanlığına yeniden aday oldu. Yarışı 18 oy farkla MHP'li Ramazan Kabalak kazandı. İtiraz üzerine İl Seçim Kurulu kararıyla yeniden sayılan oylar eşit çıkınca çekilen kurayı yine Kabalak kazandı. İki askerin Kabalak lehine oy kullandığı gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine bu kez YSK seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Başkan seçildi

Özdemir, 7 Haziran'da yenilenen seçimleri 89 oy farkla kazandı. Ancak aldığı mahkumiyet kararını rakipleri ortaya çıkardı. Özdemir, Hürriyet'e, görevinin başında olduğunu, kendisine henüz kesinleşmiş kararın tebliğ edilmediğini söyledi. Sorumuz üzerine Özdemir, "Mahkum olursam Belediye Meclisi, kendi içinden birini seçer" demekle yetindi.

Bir hafta önce onaylandı

Özdemir'in cezasının, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce 8 Temmuz'da onaylandığı bildirildi. Kararın yazılması ve imzalanmasının iki haftayı bulabileceği belirlendi. Karar tamamlandıktan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Bu karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir ay içinde itiraz hakkı da bulunuyor.

Kabalak 350 bin Euroluk davasını AİHM kabul etti

Yarışı kaybeden MHP'li Kabalak ise haksızlığa uğradığı, kazandığı seçimin hileyle elinden alındığı, mağdur edildiği gerekçeleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduğunu, davasının kabul edildiğini bildirdi. Kabalak, "350 bin euroluk tazminat davası açtım. Fransa'dan da bir avukat tutacağım. Bu hukuk skandalının ortaya çıkarılmasını, mağduriyetimin giderilmesini istiyorum" dedi.

Mağdur adaydan Başbakan'a çağrı

Kabalak, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son olarak CHP'li belediyelerin yolsuzluklarını gündeme getirdiğini anımsatarak, "Samimiyse kalpazanlıktan mahkum olan kendi başkanının da ardından çekilsin" çağrısı yaptı.



 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 17:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?