26
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Alkışlanan yargıç konuştu

İzmir’deki bir mahkeme 15 yaşındaki kardeşine tecavüz eden bir genci, Adli Tıp’ın “Ruh sağlığı bozulmamıştır” raporuna rağmen 22.5 yıla mahkum etti. Hakim Ceylan VATAN’a konuştu: Eylemi yargılarız, ruh sağlığını değil

Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde 14 yaşındaki B.Ç’ye ’cinsel istismarda bulunduğu’iddiasıyla 25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Hüseyin Üzmez, Adli Tıp Kurumu B.Ç. için ’ruh ve beden sağlığı bozulmamıştır’raporu hazırladığı için tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bu raporun bir benzeri İzmir’deki bir taciz davasında da verildi. Ancak bu kez rapora rağmen, 15 yaşındaki kız kardeşine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan ağabey, 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, A.Ş.’ye, cinsel istismar sırasında şiddet, cebir ve tehdit suçunu işlediği için de ayrıca 7 yıl 6 ay ceza verdi. Böylece A.Ş.’nin cezası 22 yıl 6 aya yükseldi.

Adli Tıp Kurumu’unun raporuna rağmen A.Ş’yi 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkemenin başkanı Faruk Ceylan VATAN’a konuştu.

Kararı nasıl verdiniz?

Suçun işleniş biçimi cebir- şiddetle oluyor. Abisi 15 yaşından küçük kızkardeşinin boğazına falçatayı dayıyıyor. Ceza kanunumuza göre 15 yıldan küçüklere dokunulduğu an ceza 3 yıldan başlatılıyor. TCK’nın 103.maddesine göre eylemin kardeş tarafından ve cebir ve şiddet kullanarak yapmasından ötürü temel cezayı 10 yılda başlattık ve 22 yıl 6’a ay olarak belirledik. Takdir hakkımızı sanık lehine kullansaydık cezası 15 yıl olurdu ama takdir hakkını kullanmadık.

Adli Tıp Kurumu raporununun kararınızda hiç etkisi olmadı mı?

Hayır ama eğer Adli Tıp Kurumu çocuğun ruh ve beden sağlığı bozulmuştur deseydi o zaman daha fazla ceza verirdik ve hapis cezası 25 yıla çıkardı.

Adli Tıp Kurumu’nun raporu vicdanınızı rahatsız etti mi?

Orada ince bir durum var. Yasalar mağdurun beden ve ruh sağlığında ’kalıcı’bir bozukluk olacak diyor. Mutlaka istismara uğramış birinde psikolojik bozukluk olur ama ömür boyu psikolojik etkilerinin kalması gerekir. O işin uzmanı biz değiliz. Sosyal hizmet uzmanıyla birlikte mağduru dinliyoruz, duruşmalara geliyor Eğer çocukta açık ve belirgin bir şey görmüş olsaydık raporu yeterli görmeyip Adli Tıp İhsas Dairelerinden yeniden bir rapor düzenlenmesini isterdik.

Çocuk son duruşmada şikayetçi olmamış?

Onun şikayetini geri almasını dikkate almıyoruz. Çünkü 15 yaşından küçüklere yönelik her türlü cinsel istismarda mağdurun şikayetini aramıyoruz.

RAPORU NEDEN DİKKATE ALMADI?

RAPOR ruh ve beden sağlığı bozulmamış diyor.

Dikkat edilmesi gereken nokta şu; Bu dava sadece çocuğun beden ruh sağlığının bozulup bozulmaması değil.

Biz çocuğun ruh sağlığının bozulup bozulmadığını yargılamıyoruz.

Burada dava konusu olan 15 yaşından küçük bir çocuğa tecavüz etmek, cebir - şiddet kullanmak ve sanığın kardeş olması. Burada eylemi yargılıyoruz.


 

Vatan
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 20:42:00
Güncelleme :8 Şubat 2009 Pazar 01:12:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?