19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

‘Anafor'da 11 tutuklama daha

EGE Bölgesi'nde etkili olmaya çalışan Ahmet Tekin Baykal çetesine karşı yürütülen Anafor operasyonunda gözaltın alınıp serbest bırakılan 11 zanlı için Cumhuriyet Savcısı'nın itirazı üzerine mahkeme tutuklama kararı verdi. Dün akşam saatlerinde çıkan tutuklama kararı üzerine aranan zanlılardan 6'sı gözaltına alındı, 5 kişi de aranıyor. Daha önce zanlılardan 8'i tutuklanmıştı.

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özel yetkili Savcı Murat Gök’ün talimatları doğrultusunda, daha önceden organize suç örgütü kurmaktan hüküm giyen, Şartla Salıverme Yasası’yla tahliye edilen Ahmet Tekin Baykal’ın, kent merkezi başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde organize faaliyetlerde bulunduğunu saptadı. Yaklaşık 1.5 yıl süren araştırmada, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki suç örgütünün, birçok işyeri ele geçirme, tehdit, gasp, ihaleye fesat karıştırma, zorla çek senet imzalatma, tahsilatı, adam kaçırma, alıkoyma, kumar oynatma, Yargıtay’da görülen bazı dava dosyalarının kararlarına müdahale etme, bozma gibi suçları işledikleri belirlendi.

Önceki hafta Savcı Gök’ün talimatıyla ‘Anafor’ adı verilen operasyon için düğmeye basan ekipler, İzmir başta olmak üzere değişik illerde 100 ev ve 35 işyerine baskın düzenledi. Ahmet Tekin Baykal’ın ayrıca Kuşadası’ndaki çiftliğine de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sikorsky helikopterle baskın yapıldı. Özel Harekat Timleri’nin de destek verdiği baskınlarda, elebaşı Ahmet Tekin Baykal, Çeşme’deki 5 yıldızlı bir otelde yakalandı. Ayrıca, aralarında, Baykal’ın sevgilisi M.K., emekli albay Y.Y., emekli emniyet müdürü H.E., bir emekli polis memuru, iki emekli uzman çavuş, Danıştay’dan ayrılma hakim R.S.U.’nun da bulunduğu 66 kişi yakalandı. 

Baskınlarda, 26’sı ruhsatsız 30 tabanca, 1 el bombası, 15 tüfek, bin 366 mermi, 33 şarjör, 4 telsiz, 1 gece görüş dürbünü, 1 çelik yelek, 3 kök hintkeneviri, tarihi eser ve çok sayıda döküman ele geçirildi.

59 ayrı suça karıştıkları belirlenen zanlılardan, aralarında emekli askeri başsavcı ve avukatın da bulunduğu 9 kişi, savcının ifadelerini almasının ardından serbest bırakıldı. Diğer 57 zanlı ise işlemlerinin ardından adliyeye sevkedildi. Yaklaşık 15 saat süren sorgulamanın ardından zanlılardan 39’u nöbetçi mahkemeye sevkedildi. Nöbetçi mahkeme tarafından dinlenen zanlılardan Ahmet Tekin Baykal ve emekli emniyet müdürü H.E.’nin de aralarında bulunduğu 8 kişi, tutuklandı. Diğer 31 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 31 kişinin, tutuklanması için bir üst mahkemeye itirazda bulundu. İtiraz mahkemece değerlendirilip reddedildi. Ancak Cumhuriyet Savcısı mahkemenin ret kararına itiraz ederek talebini başka mahkemeye taşıdı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Cumhuriyet Savcısı'nın ikinci itirazı üzerine kendisine gelen dosyayı inceledi. Dün akşam saatlerinde karar veren mahkeme heyeti, serbest bırakılanlardan 11 kişinin tutuklanmasına karar verdi. 

Tutuklama kararı akşam saatlerinde Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne gönderildi. Polisler, sabaha kadar yaptıkları baskın sonucu daha önce serbest bırakılanlardan işlemeci eski uzman çavuş Özcan Demir, Recai Öngön ve Fikret Tezdavranan'ı yakaladı. İşletmeci Cezmi Arslan, Hasan İzmirli ve Erol Çehreli Çeşme İlçesi'nde bu sabah gözaltına alınırken, toplam 5 kişi halen aranıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 15:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?