18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Ankara, idamlık sanığı istemedi

Sivas’ta yaşanan ve toplam 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara karıştığı gerekçesiyle 7.5 yıl hapise mahkum olan 32 yaşındaki Muhammed Nuh Kılıç’ın iade prosedürünün sürdüğü açıklanırken, daha önce yaşanan başka bir olay şaşırttı.

Sivas olaylarına karıştığı gerekcesiyle idam cezasına çarptırılan Mehmet Yılmaz isimli diğer Sivas mahkumunun da, Türkiye’nin talebi üzerine aynı nedenlerle geçen yıl önce tutuklandığı, ardından Türkiye’nin iade prosedürünü tam işletmediği için mahkumun belge yetersizliği yüzünden Türkiye’ye iade edilmeden serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

AYNISINI YAŞADIK

‘Muhammed Nuh Kılıç’ın neden iade için tedbir olarak tutuklanmadığını kimse anlamıyor. Bir nedeni mi var?’ şeklindeki soruyu yanıtlayan Karlsruhe Eyalet Mahkemesi Sözcüsü Klaus Böhm, ilginç açıklamalarda bulundu.

Yasak bir yürüyüşe katılmanın, birçok ülkede başka bir ülkeye iade için geçerli neden sayılmayacağını belirten Böhm, idam cezasına çarptırılan Mehmet Yılmaz adlı Sivas mahkumu olayında da benzer durumla karşılaştıklarını açıkladı.

BAŞKA GİRİŞİM OLMADI

Böhm, şöyle konuştu: ‘Muhammed Nuh Kılıç’ın, yasak yürüyüşe katılma nedeniyle istenmesi durumunda iadesi söz konusu olmaz. Böyle bir olayın aynısını geçen yıl da yaşadık. Türkiye’den gelen tutuklama kararıyla soyadı Yılmaz (Mehmet Yılmaz) olan birini Türkiye’ye iade edilmesi için tutukladık. Aylarca tutuklu kaldı. Türkiye’den gelen tüm belgelerde onun yasadışı yürüyüşe katıldığı vardı, başka bir suç gösterilmedi. Bunun üzerine bıraktık ve Türkiye’nin onunla ilgili başka girişimi olmadı’ diye konuştu.

YÜRÜYÜŞ, DİYORLAR

Türkiye’nin, Yılmaz olayında olduğu gibi Kılıç’ın da yine Türk Ceza Kanunu’nun 146’ncı maddesine göre suçlu gösterilerek tutuklanmasını istediğini söyleyen Böhm sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Herşey geçen yıl yaşadıklarımızla aynı idi. Bundan dolayı Kılıç’ı tutuklamadan Türkiye’den gelen bu talebi reddettik. Eğer Kılıç, Yılmaz gibi Sivas olaylarında sadece yasak yürüyüşe katılmışsa ki, Türkiye’den gelen belgelerde bu görülüyor, o zaman iadesi söz konusu değildir. O zaman tutuklanması da gereksiz. Yok eğer Türkiye ek bilgi göndererek başka suçlar da işlediğine dair belgeler gönderirse, o zaman durum farklı olacaktır. Türkiye belgelerle Kılıç’ın bu ve şu suçları işlediği, bu tarihte tutuklandığı, bu tarihte hüküm aldığı, bu tarihte hapis yattığını bize sunmalı. Bundan dolayı artık Türkiye, Kılıç’ın hala iadesini istiyorsa yeniden devreye girmelidir.’
Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 07:33:34
Güncelleme :5 Eylül 2005 Pazartesi 11:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?