30
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Anne katili borderline çıktı

Ankara'da tıp profesörü annesi Olcay Tiryaki'yi öldüren üniversite öğrencisi Başak Aydıntuğ'u mahkeme, cezai ehliyetinin tayini için Adli Tıp'a sevk etti.

Başak'ı İstanbul'da 2 hafta gözlem altında tutan Adli Tıp Kurumu, 'cezai ehliyeti tam' raporu verdi. Ancak Adli Tıp'tan önce muayene olduğu Ankara Numune Hastanesi, genç kızda kişilik bozukluğu, Hacettepe Tıp Fakültesi de borderline kişilik bozukluğu tespit etti. Psikiyatride akıllılık ile delilik arasındaki sınır çizgisinde hayat süren kişilere borderline deniliyor. Psikiyatristler, akıl veya şuur kaybına yol açmayan borderline kişilik bozukluğunun cezai ehliyeti etkilemeyeceği görüşünde ve raporları da bu yönde oluyor. Borderline, hastalık ile iyilik hali arasındaki durumu anlatan genel tıbbi bir terim. Örneğin 120'ye kadar olan kan şekeri normal kabul edilirken, 120-140 arası boderline, 140 üzeri hastalık hali kabul ediliyor. Gözlem altında tutulduğu Adli Tıp'ta Başak Aydıntuğ, kendisine hakarete varan sözleri ve aşağılaması sebebiyle annesini öldürdüğünü, çok pişman olduğunu, zaten antidepresan ilaçlar kullanan biri olduğunu söyledi.

Psikiyatrist Doç. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu'na göre 17-18 yaşında ortaya çıkan borderline, kişilik bozukluklarının anası durumunda. Bu kişiler inişli çıkışlı, bazen eylemci bazen pasif bir ruh hali içinde bulunabiliyor. Göklere çıkardığı, yücelttiği aynı insanı bir anda yerin dibine batırıyor. İstikrarlı bir halleri yok. 15 yaşından sonra ortaya çıkan borderline kişilik bozukluğu yaşayanlar, hayatta her şeyi iyi-kötü, siyah-beyaz gibi keskin çizgilerle ikiye ayırıyor. Hastalık her ne kadar 17 veya 18 yaşında ortaya çıksa da, Karamustafalıoğlu, hastalık şikayetiyle gelenlerin yarısının aileleri tarafından ihmal edilmiş çocuklar olduğunu söylüyor. Borderline'lı hastaların ailelerinde tespit edilen ortak özellikler şöyle: "Aile içi şiddet. Aşağılanma. İhmal edilmişlik, çocukla vakit geçirmemek. Evde oturmak, vakit geçirmek anlamına gelmiyor, onlarla ortak bir iş yapılması gerekiyor." Okulöncesi eğitim, sosyal faaliyetler, kurslar çocukların kendilerini geliştirmesine fırsat veriyor, borderline olma halinden uzaklaştırıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2008 Pazar 16:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?