20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Asıl şimdi başlıyor

Ergenekon davasında, 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunması 9’uncu duruşmada tamamlandı. Silivri’de görülen davada asıl yargılama yeni başlıyor

“Ergenekon” davasının 11. duruşmasında, 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı. 27 Ekim 2008 tarihindeki 3. duruşmada öğleden sonra okunmaya başlanan iddianame, 9 duruşma sonra bitirilmiş oldu.
Silivri Cezaevi’ndeki duruşma Atatürk’ü anma törenleri nedeniyle 10.30’da başladı. 44 tutuklu sanık ile 11 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu.

‘Sizin kadar hassasız’


Öğle arasından sonra söz alan sanık Prof. Dr. Emin Gürses’in avukatı Bozkurt Nuhoğlu, 10 Kasım nedeniyle 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını talep etti. Ancak Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, “Duruşma salonunda onu yapamayız” dedi. Nuhoğlu, “Siz Cumhuriyet’in yargıcısınız” deyince Şengün, “Efendim biz gereğini yaptık sabah” yanıtını verdi. Nuhoğlu, “Biz arabadaydık, yapamadık” diye ısrar edince Şengün, “Avukat bey mahkememiz en az sizin kadar hassastır” diye konuştu.
Söz alan tutuklu sanık Hüseyin Görüm, “Bu davanın özü başörtüsü davasıdır, Danıştay davasıdır. ‘Bu dava Danıştay davasıyla birleştirilip halka açılsın’ dedi.
Fethullah Gülen ile Kenan Evren’in de tanık olarak dinlenmesini istediğini söyleyen Görüm, duruşmaya bir televizyon kanalının çağrılmasını da istedi. Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz de, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin elinden tüm dosyalar alınarak “Ergenekon” davasına özgü hale getirilmesinin mahkemeyi özel bir mahkeme haline getirdiğini savunarak “Tabii hâkim ilkesine uygun oluşturulmadığından mahkemenizi kabul etmiyorum” dedi. Kerinçsiz, savcıların tamamen politize olarak meslek ahlakı dışında bir tutum takındıklarını da savundu.

‘Güney MİT elemanı mı?’


Tutuklu sanık Vedat Yenerer’in avukatı Vural Ergül de, yazışmalarında Tuncay Güney’den “Tuncay Güney İpek” olarak bahseden MİT’e, Güney’in haber elemanı olarak çaltırıpıp çalıştırmadığının sorulmasını istedi.
Ara kararda, Güney’e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenilmesi kararlaştırıldı. Duruşma bugüne ertelendi.

40 saat sürdü


Daha sonra okunmasına devam edilen 2 bin 455 sayfalık iddianame saat 15.30’da bitirildi. İddianamenin okunmasına, davanın 3. duruşmasının yapıldığı 27 Ekim 2008 Pazartesi günü öğleden sonraki oturumda başlanmıştı. 28 Ekim Salı günü de resmi tatil nedeniyle yarım gün okunan iddianamenin okunması, 2’si yarımşar gün olmak üzere toplam 9 gün sürdü. İddianamenin bu 9 duruşmada cumhuriyet savcıları tarafından dönüşümlü olarak ve kısaltılarak okunması yaklaşık 40 saati buldu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:48:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?