19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

'Atabeyler' davasında beş tahliye

Bugün başlayan 'Atabeyler Grubu' davasında tutuklu sanıklar Yüzbaşı Murat Eren, Üsteğmen Yakup Yayla, astsubaylar Erkut Taş ve Yasin Yaman ile işadamı Yunis Akkaya tahliye edildi.

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 kişi yargılanıyordu.

Davanın bugün yapılan ilk duruşmasında Yüzbaşı Murat Eren, Astsubay Erkut Taş, Astsubay Yasin Yaman, Üsteğmen Yakup Yayla, işadamı Yunis Akkaya, İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Emniyet Müdürü Mustafa Raşit Çavdar ve Emniyet Müdürü Cemal Hasan Özdeş, işadamı Suat Kıy ve sanıkların avukatları hazır bulundu.

Sanık avukatları, savunmaların kamu güvenliğini doğrudan ilgilendirdiğini iddia ederek, duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Savcının da katıldığı gizlilik talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

Tutuklu sanık Yüzbaşı Murat Eren, "millet için canını feda etmeye yemin etmiş bir subayım" dedi. Eren operasyonda ele geçirilen patlayıcı ve silahlarınsa, ani gelişebilecek birtakım olaylara karşı önlem amacı taşıdığını savundu.

Sorguların ardından mahkeme tutuklu sanıklar Yüzbaşı Murat Eren, Üsteğmen Yakup Yayla, astsubaylar Erkut Taş ve Yasin Yaman ile işadamı Yunis Akkaya'nın tahliye edilmesine karar verdi.

Sanıklar hakkındaki iddialar

Atabeyler Grubu ile ilgili iddianame terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet savcılarından Dilaver Kahveci tarafından hazırlandı.

Kahveci, 10 sanık hakkında 'hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs için anlaşma' suçundan 27 yıla kadar hapis talep etti.

İddianamede Yüzbaşı Murat Eren, Astsubay Erkut Taş, Astsubay Yasin Yaman, Üsteğmen Yakup Yayla, işadamı Yunis Akkaya'nın 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçunu işlemek için anlaşma' suçuna uyan TCK'nın 316/1 ve 'izinsiz patlayıcı bulundurmak ve nakletmek' suçunu düzenleyen 174/1-2 maddelerinden 7 yıl 6'şar aydan 24'er yıla kadar hapisleri isteniyor.

Yunis Akkaya ve Erkut Taş hakkında ayrıca 'ruhsatsız silah bulundurma' ve 'silah alım satımına aracılık etme' suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Emniyet Müdürü Mustafa Raşit Çavdar ve Emniyet Müdürü Cemal Hasan Özdeş'in TCK'nın 316/1'inci maddesi uyarınca 3'er yıldan 12'şer yıla kadar, işadamı Suat Kıy'ın da 'oluşuma yardım' suçundan 1.5 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Atabeyler operasyonu

31 mayısta Ankara Eryaman'daki bir eve Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerinin ortaklaşa düzenledikleri operasyonda aralarında askerlerin de bulunduğu 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Operasyonda hemen sonra ortaya çıkan krokiler, krokilerle birlikte dile getirilen iddialar nedeniyle 'Atabeyler Grubu'na yönelik operasyon dikkatleri üzerine çekmişti.

Kimliği belirsiz kişilerin gazetecilere ilettikleri dosyalarda çete evinde yapılan operasyonda ele geçirilen belgeler, patlayıcılar ve silahlara ilişkin bilgiler yer almıştı.

Operasyon kapsamında edinilen ilk izlenim 'Atabeyler Grubu'nun önemli isimlere suikast hazırlığında olduğu şeklindeydi.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2006 Cuma 20:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?