28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Av. Kazan: Karar yanlış

BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlayan Abdi İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan, Mehmet Ali Ağca'nın tahliye kararının hatalı olduğunu savunuyor.

Turgut Kazan: Ne insan vicdanıyla ne de o vicdanın doğal bir parçası olarak kabul edilen hukukla bağdaşır bir tarafı var. Çeşitli nedenlerle, yapılan işlem kesinlikle yanlıştır.

Abdi İpekçi cinayeti için verilen idam cezası, Turgut Özal'ın çıkardığı bir yasa olan 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın geçici birinci maddesiyle, idam hükümlülerine, yani kanlı katillere bir lütuf sunulmuştu. Cezalarını 10 yıl yatarak çekeceklerdi.

Şimdi Abdi İpekçi cinayeti için 10 tam yıl yatması gerekiyor. Çünkü 3713 sayılı yasanın birinci geçici maddesi böyle diyor. Yani cezayı 10 yıla indirdim demiyor. 10 tam yıl yatılarak çıkılır diyor. Artık bunun infazı, şartlı salıverilme hesabı falan yok.

BBC Türkçe: Durum böyle iken, nasıl bir hesapla salıveriliyor Mehmet Ali Ağca?

Turgut Kazan: Bu karar ne insan vicdanıyla ne de o vicdanın doğal bir parçası olarak kabul edilen hukukla bağdaşır.

Şöyle bir hesap var; Türk Ceza Kanunu'na göre, idam cezası, müebbet hapis dışında, alınan hapis cezaları toplanır ve bu 36 yılı aşmaz. Diyorlar ki, bütün cezaları toplamamız gerekir, buna Roma'daki de dahil. Roma'daki cezasını da hesaba katarak 36 yıl olması gerekir diyorlar. 20 yıl Roma'da yatmıştır. 10 yıl da indirim yapılmıştır. Geriye altı yıl kalır. Altı yıl sonra çıkması gerekir. Tutukluluk süresi falan da dikkate alındığında 36 yıllık süre 12 Mayıs günü dolmaktadır.

BBC Türkçe: Başka bir ülkede çekilen ceza Türkiye'deki cezaya sayılabilir mi?

Turgut Kazan: Suç Türkiye'de işlenmiş, Türkiye'de yargılanmış ve hüküm Türkiye'de verilmişse tabii ki evet. Ama suç başka bir ülkede işlenmiş, o ülkede yargılanmış, o ülkede infazı tamamlanmış ve Papa'nın affıyla 19 yıl sonra infazı tamamlanmış bir suç için bu hesabı yapamazsınız.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 11:56:13
Güncelleme :12 Ocak 2006 Perşembe 12:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?