19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Avukatların alacak sıkıntısı

Maliye Bakanlığı’ndan 2 milyon 300 bin YTL alacağı bulunan Diyarbakır Barosu’ndan 295 avukat, verdikleri hukuki yardımın karşılığını alamadıkları için Ceza Muhakemesi Kanunu Uygulama Merkezi’nden, birer birer ayrılmaya başladı.

Yeni Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle kapsamı genişletilen “Zorunlu Müdafi Uygulaması”, Diyarbakır Barosu avukatlarına sıkıntılı günler yaşatıyor.

1992 yılından beri yürürlükte olan “Zorunlu Müdafailik Uygulaması”nın kapsamı, yeni Ceza Yasası’nda genişletildi. Daha önce sacede 18 yaşından küçükler için yapılan ve masrafı Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan ücretsiz avukat ataması, yeni yasayla birlikte zanlılar ve mağdurların tamamı için uygulanmaya başladı.

Ceza Muhakemeleri Kanunu Uyguluma Merkezleri tarafından atanan avukatlar, Maliye Bakanlığı’nın verdiği ücret karşılğı hukuki destek veriyor. Ancak uygulamanın başlatılmasına rağmen, barolar için ödenek ayrılmaması nedeniyle Maliye Bakanlığı avukatlara borçlandı.

MALİYE BAKANLIĞI ÖDEME YAPMIYOR
CMK Merkezi Koordinatörü avukat Serhat Eren, “Diyarbakır ölçeğinde 11 bin 120 kişiye baro tarafnıdan avukat ataması yapılmış. CMK merkezinde 295 avukat var. Yapılan avukat ataması neticesinde verilen hukuki yardımın karşılığı ise 2 milyon 300 bin YTL’ye ulaştı. Yani Maliye Bakanlığı’nın baromuza 2 milyon 300 bin YTL borcu var ve alamıyoruz” dedi.

AVUKATLAR AYRILIYOR
Kişi başına 56 ile 180 YTL arasında değişen ücret alan avukatlar, verdikleri hukuki yardımın karşılığını alamadıkları için, CMK uygulama merkezinden birer birer ayrılmaya başladı. Avukat Serhat Eren, yaşanan sorunları şöyle özetledi:

“Avukatlar bundan kaynaklanan görevlerini yerine getirememekte. Böyle olunca mahkemeler işleyişi sekteye uğruyor. Son zamanlara gerek diyarbakırda gerek diğer illerde görevili avukatların CMK’den istifa ettiğini duyuyoruz. Diyarbakır’da ise, hizmetin karşılğını alamadıkları için CMK listelerinden çıkmaya başladılar. Böyle giderse tayin edecek avukat kalmayacak.”

Türkiye genelinde 68 milyon YTL’ye ulaşan avukat alacaklarının yıl sonunda 150 milyon YTL olması bekleniyor. Barolar Birliği’nin, alacakların tahsili için yaptığı girişimlerden şimdiye kadar sonuç alınamadı.



NTV
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 16:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?