19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Azınlık Raporu'nu yırtmaya 3 yıl hapis istemi

Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş hakkında, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu`nun (İHDK) ``Azınlıklar ve Kültürel Haklar`` raporunu kamuoyuna açıklandığı sırada yırtması nedeniyle 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi`nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Yokuş ve avukatları ile Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Baskın Oran`ın avukatı katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, İHDK eski Başkanı Prof. Dr. Kaboğlu`nun, Başbakanlık`ta 1 Kasım 2004 tarihinde kurulun raporunu açıklayacağı basın toplantısında, raporun yırtılmasının basın yoluyla hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini, eylemin ``görevi engelleme`` suçu kapsamına girdiğini söyledi.

İldeniz, Yokuş`un, bu eylemi nedeniyle lehine olan yeni Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) 265/1. maddesi uyarınca 6 aydan 3 yıla kadar hapsini istedi. Sanığın bir gazetede raporu ``paçavra`` olarak değerlendirmesi ve bir iftar yemeğindeki ``Hepiniz o paçavra raporu ben yırttım diyebilirsiniz. 3-5 tane sapık profesör...`` sözlerinin ise gıyapta sarf edildiğini belirten İldeniz, Yargıtay`ın, gıyapta yapılan hakaretin basında yer almasının basın yoluyla hakaret suçu kapsamına girmediği yönündeki kararını anımsattı.

İldeniz, yeni TCK`nın 125/1. maddesinde gıyapta hakaretin en az 3 kişi tarafından duyulması gerektiğini ve bu eyleme ilişkin tanık gösterilmediği için suç unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle Yokuş`un bu suçtan beraatini istedi.

Yokuş`un avukatları ise esas hakkındaki savunmalarını yapmak için süre talep ettiler.

Yargıç Mehmet Nuri Öztürk, ek savunma için duruşmayı erteledi.

İddianamede, Yokuş`un, TCK`nın ``hakaret`` suçunu tanımlayan 482.

maddesinin 3. ve son fıkraları uyarınca 3 aydan 1 yıla kadar hapsi isteniyor.
.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 17:01:25
Güncelleme :3 Mart 2006 Cuma 17:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet KILIÇASLAN IP: 85.98.96.xxx Tarih : 3.03.2006 17:19:43
Sayın Fahrettin YOKUŞ, AB uğruna bu vatana ihanet edenler ile aynı kefeye kimse koyamaz sizi.TÜRK milleti yanındadır.ALLAH yolunu açık etsin.Saygılarımla