20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Baronese dört darbe

Sahte belgelerle dolandırıcılık yapan çeteyi 4 ilde takibe alan İzmir polisi, şebekenin beyni M.H'nin delil bırakmamak için kullandığı 'flash disk'i iç çamaşırında buldu. 6 kişi tutuklandı.


İzmir polisi, 4 şehirde başta SSK olmak üzere resmi kurumları, bankaları ve vatandaşları sahte belgelerle dolandırdıran liderliğini bir kadının yaptığı çeteyi çökertti. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, istihbarat çalışması sırasında, bir grubun, sahte belge düzenleyerek dolandırıcılık yaptığı bilgisine ulaştı. Polis, elebaşının Y.B. (33) adlı kadının olduğu ve sahtecilik suçundan çok sayıda kaydı bulunan M.H'nin (53) çeteye her türlü sahte belgeyi düzenlediği iddiaları üzerine, teknik takip başlattı. Çetenin faaliyet gösterdiği İzmir, Muğla, Aydın, Konya ve Batman'da eş zamanlı operasyon için düğmeye basan polis, elebaşı Y.B. adlı kadın ile M.H'nin de aralarında bulunduğu 59 kişiyi gözaltına aldı.
'DEVLET İÇ ÇAMAŞIRIMDA'

Çok sayıda suçtan kaydı bulunan M.H'nin evine yapılan baskında, uykuda yakalandığı üst araması yapmak isteyen polise "devlet iç çamaşırımıza kadar bizi biliyor" dediği öğrenildi. M.H'nin iç çamaşırının özel bölmesinde gizlediği, sahte belge örneklerinin bulunduğu hafıza kartını polise teslim ettiği öğrenildi.

59 KİŞİYE SUÇ ÜSTÜ

Polisin takibi sırasında, şebekeyle bağlantılı 59 kişi suç üstü yakalandı. Gözaltına alınan 59 kişiden 36'sı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Sorgusu tamamlanan 14 kişi ise adliyeye sevkedildi. Mahkeme de 6 kişi hakkında tutuklama kararı verirken, 8 kişiyi serbest bıraktı. Operasyonlarda, çok sayıda 'sahte şirket'e belgeler ve kaşelerin yanısıra kredi kartları, sahte sağlık karneleri ile mühürler ele geçirildi.


SSK'da 2 milyon YTL vurgun yapmışlar

Çetenin faal olmayan şirketler adına fatura ve sevk irsaliyesi bastırarak komisyon karşılığı piyasaya sürdükleri ve vergi kaçakçılığı yaptıkları, bazı kişileri bu şirketlerde çalışıyor gösterip SSK'ya bildirdikleri ve "doğum yaptı", "hastalıktan rapor aldı" gibi göstererek SSK'dan para aldıklarını, sağlık karnesi çıkartarak sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağladıkları, "emekli etme" vaadiyle vatandaşlardan para alarak dolandırıcılık yaptıkları, sahte belgelerle bankalardan kredi ve kredi kartı aldıkları, sahte yeşil pasaport ve normal pasaport düzenleyerek yurt dışına adam kaçırma işi yaptıkları, piyasaya sahte para sürdükleri, tarihi eser kaçakçılığına aracılık ettikleri, sahte silah taşıma, araç ruhsatları hazırladıkları, Milli Eğitim İl Müdürlüğüne ait sahte kaşeyle çok sayıda kişiye diploma hazırlayarak işe girmelerini sağladıkları, sabıkalı kişilere "sabıkası yoktur" şeklinde sahte adli sicil raporu düzenledikleri ve Ege Orman Vakfına ait sahte bağış makbuzuyla para topladıkları tespit edildi. Zanlıların, SSK'yı, yaklaşık olarak 2 milyon YTL zarara uğrattıkları belirtiliyor.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2008 Cumartesi 08:32:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?