15
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Başarılı polise ek maaşa engel

Kaçakçılık, narkotik ve terör gibi suç örgütlerine karşı başarılı operasyonlar gerçekleştiren polislere ödül olarak verilen 'maaş taltifleri' tehlikeye girdi. Sayıştay, haksız ödemeler yapıldığına ilişkin rapor verince Emniyet Maaş Taltif Komisyonu'nun bu ayki toplantısı askıya alındı. Polis, şimdi Sayıştay'ın vereceği nihai kararı bekliyor.

Maaş taltiflerinin Sayıştay denetimi Manisa Valiliği'nin talebi üzerine yapıldı. Manisa Valiliği, başarılı polislere verilen maaş taltiflerinin haksız dağıtıldığı gerekçesiyle 2006 yılında Sayıştay denetimi istedi. Bunun üzerine bir denetçi 2006 yılındaki tüm taltif dosyalarını mercek altına aldı. Manisa'da başlayan denetim daha sonra ülke geneline yayıldı. Denetçi raporunda, taltiflerin hak edenlerin dışındaki görevlilere de verildiğini rapor etti. Denetçi, illerde yapılan operasyonlar için daire başkanlıklarında görevli personele de taltif verilmesini eleştirdi. Taltiflerle ilgili rapor, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderilerek savunma istendi.

Emniyet, savunmasında daire başkanlıklarının yaptığı istihbarat, teknik takip, gizli takip gibi çalışmaların il emniyet müdürlüklerince yapılan operasyonların bir parçası olduğu görüşünü savundu. Kaçakçılık, yolsuzluk, narkotik ve terör gibi suçlara karşı, emniyetin daire başkanlıklarınca takibinin yapıldığı bildirildi. Taltiflerin, valilerin teklifi üzerine Maaş Taltif Komisyonu'nda ele alınarak titiz bir eleme sonucu verildiği ifade edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün savunması Sayıştay'a gönderildi. Emniyet yetkilileri Sayıştay'ın görüşünün uzun süre alacağı endişesini taşıyor.

Bu durumda Sayıştay görüşünü bildirene kadar Maaş Taltif Komisyonu toplanmayacak. Yılda dört kez toplanan Maaş Taltif Komisyonu'nun aralık ayında yapılacak 2007 yılının son toplantısı askıya alındı. Sayıştay'ın olumsuz görüş bildirmesi halinde ise polisin başarılı operasyonlardaki tek motivasyonu maaş taltiflerinin kaldırılacağı belirtiliyor.

Son olarak, Ankara'daki Sıhhiye çok katlı otoparkına konulan bomba yüklü minibüsü bulan polisler ödüllendirilmişti. Soruşturmada görev alan 250 polise 5 ile 10 maaş arasında maaş taltifi verilmiş, polis memurları böylelikle 350 ile 700 bin YTL arasında para ödülü almıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 12:09:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?