27
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Basın suçu terör suçu oldu

Basın meslek örgütleri 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlamaya hazırlanırken, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) ifade özgürlüğünü yok edeceği endişelerini doğurdu. 

12 Eylül döneminde uygulamaya konulan ancak AB uyum yasaları çerçevesinde Basın Yasası’ndan ayıklanan yayın kapatma hükmü, ağırlaştırılmış bir şekilde yeni TMY’ye konuldu. Gazeteci, yazar, sorumlu müdür ve yayın sahibine ağır para ve hapis cezaları öngören TMY’nin getirdiği yeni uygulamaya göre hapis cezaları paraya çevrilemeyecek. 

Haber ve makale nedeniyle bir çok gazete ve dergiye açılan davaları üstlenen iletişim hukukçusu Özcan Kılıç, ANKA’ya yaptığı açıklamada, yeni TMY’nin zaten sıkıntılı olan basın özgürlüğünü büyük oranda yok edeceğini söyledi. Ağır para ve hapis cezalarının yanında yayın kapatmayı öngören TMY’nin, muhalif basın-yayın kuruluşlarına koyu bir sansür ve ceza getireceğini ifade eden Kılıç, yasanın büyük ve yaygın medyaya etkisinin ise “Ceza almamak için otosansür” olarak kendini göstereceğini bildirdi. 

BASIN SUÇU TERÖR SUÇU OLDU 

Kılıç, Türk Ceza Kanunu’nun “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” fiilini düzenleyen 213, “suç işlemeye tahrik” fiilini düzenleyen 214, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” fiilini düzenleyen 215 ve “halkı askerlikten soğutma” fiilini düzenleyen 318’inci maddelerinin “terör suçu” kapsamına alındığını hatırlatarak, “Yeni TMY yürürlüğe girmeden önce bu suçlar Asliye Ceza Mahkemeleri’nde görülüyordu. Şimdi özel ihtisaslaşmış Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülecek” dedi. Halkı askerlikten soğutma fiilinin de “terör suçu” kapsamına alınmasının ilginç olduğunu ifade eden Kılıç, vicdani retçilerin de bundan sonra bu kapsamda yargılanacağını söyledi. Kılıç, bu suçların “terör suçu” kapsamına alınmasının bir başka sonucunun da, verilecek hapis cezalarının TMY’nin 13. maddesi uyarınca paraya çevrilip ertelenemeyeceğine dikkat çekti. 

CEZAYA YÜZDE 50 TERÖR ZAMMI 

Özcan Kılıç, yeni TMY’nin 5. maddesinin Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak yer alan 50 ayrı maddenin cezalarını yarı oranında artırdığına işaret ederek, “Basın yoluyla işlenen suçlara öngörülen hapis ve para cezalarına terör zammı yapılarak yüzde 50 oranında artırılıyor” dedi. 

PARA CEZASI YERİNE HAPİS 

Yeni TMY’nin terörle mücadelede görev almış kişilerin kimliklerini açıklayanlar ile terör örgütlerinin açıklamalarını yayımlayanlara verilen para cezası yerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirdiğini ifade eden Kılıç, “Örgüt açıklamasını yayımlama ve terörle mücadelede görev alanların kimliklerini yayımlayan basın ve yayın organlarının suçun işlenişine iştirak etmemiş olan sahipleri ve yayın sorumluları hakkında da ağır adli para cezası getirildi” dedi. 

Terör örgütlerinin propagandasını yaptığı iddia edilen gazeteci ve yazarlara 1 buçuk yıldan 7 buçuk yıla kadar hapis cezası getirildiğini belirten Kılıç, bu suçlardan yayın sahipleri ile sorumlu müdürlerine de ertelenmeyen ağır para cezaları getirildiğini anlattı.
 
12 EYLÜL YASASI DEVREDE
 

Avukat Kılıç, 12 Eylül döneminde 5680 sayılı Basın Kanunu’na eklenen madde ile getirilen 3 günden bir aya kadar olan yayın kapatma cezasının 9 Ağustos 2002’de çıkarılan 4771 sayılı AB uyum yasası ile 1 günden 15 güne indirildiğini, 24 Haziran 2004’teki 5187 sayılı yeni Basın Yasası ile tamamen ortadan kaldırıldığını hatırlattı. Kılıç, “Basın yasasından çıkarılan yayın kapatma yetkisi yeni TMY’ye yerleştirildi. Hem de ceza sınırı 12 Eylül döneminden daha ağır bir biçimde; 15 günden 1 aya kadar kapatma verilebilecek” diye konuştu. “Büyük gelir ve gideri bulunan hangi büyük medya organı en az 15 gün kapalı kalmayı göze alabilir” diye soran Kılıç, bunun çok koyu bir otosansürü beraberinde getireceğini söyledi. Kılıç, “Tabi sosyalist veya muhalif basın yayın organları ile para ve hapis cezası kıskacına alınacak. Cezaevleri gazeteci ve yazarlarla dolacak” diye konuştu.


ANKA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2006 Pazar 11:04:51
Güncelleme :23 Temmuz 2006 Pazar 11:10:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?