28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Belçika'nın Yalçın Özbey sınavı

Belçika makamlarının, bugün yaklaşık bir ay önce çete suçundan tutuklanan Abdi İpekçi suikastı sanığı Yalçın Özbey hakkında Türk makamlarına bilgi vermesi bekleniyor. Fehriye Erdal’ı elinden kaçıran Belçika’nın Özbey konusunda ne yapacağı merak ediliyor.

Belçika adli makamları, özbey’in neden tutuklandığına dair resmi açıklamayı bugün türk büyükelçiliği’ne iletebilir. Türkiye’nin yaklaşık 20 yıldır Özbey’in iadesini istemesine rağmen Belçika’nın neden şimdi harekete geçtiği hala aydınlanmadı.

Ankara, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’ne, Özbey’in iade dosyasını güncelleştirerek gönderdi. Özbey’in resmi tutuklama gerekçesi, tebliğ edilince, Ankara, iade dosyasını resmen iletecek.

Belçika’nın, firari Fehriye Erdal olayında, Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını hatırlatan diplomatik kaynaklar, bu kez, Yalçın Özbey’i iade ederek, Ankara’ya özür mahiyetinde jest yapmak isteyebileceğini belirtiyor.

AĞCA’NIN EN YAKININDAKİ İSİMLERDEN BİRİ
Belçika’da tutuklu bulunan ve 4 Nisan’da bu ülkede mahkemeye çıkarılacak olan Yalçın Özbey, yakın tarihin en karmaşık suç ilişkilerinden birinin önemli tanığı.

Özbey, 1995 yılında Almanya’da uyuşturucu kaçakçılığından yakalandığında, kendisini sorgulayan 2 MİT görevlisine, Ağca ile birlikte çok sayıda soyguna katıldığını itiraf etmişti. Özbey, İpekçi cinayetine ilişkin şu ifadeyi vermişti:
Abdi İpekçi cinayetinde Mehmet Ali Ağca'nın yanında Yalçın Özbey'in de bulunduğu ileri sürülüyor.

“İpekçi vurulduğunda Taksim’de Oral, ben ve Mehmet Ali birlikte kalıyorduk. Sonra çok büyük soygunlar oldu. O eylemlere ben de katıldım. Ağca diyor ki ‘Yalçın sıktı’... Ben o işte yoktum. Türkiye’de onun yaptığı eylemleri söylesem, aklınız durur. Ağca tam bir psikopattır. O dönemde yapılan eylemlerin yüzde 25’ini yalnız kendisi, ferdi olarak gerçekleştirdi. İpekçi cinayetinden sonra yakalanıp cezaevinden kaçışı, bunu biraz daha şımarttı. Birçok elçilikle, Suriye ile Kaddafi ile bağlantı kurdu. Onlardan destek alıp da aynen Carlos’un stilinde Avrupa çapında bir şeyler yapalım dedik.”

Yalçın Özbey, Ağca’nın Papa’ya suikast girişimi sırasında Oral Çelik’in de orada olduğunu, söyleyen isim.
Özbey, Çatlı ile birlikte Papa davasında ifade vermişti.

Özbey bu konudaki ifadesinde de şunları söylemişti: “Aslında mesele yalnızca suikat meselesi değil. Sis bombası atıp, panik yaratıp kaçmak, yani sansasyon yaratmaktı. Fakat istenilen hedefe ulaşılamadı. Ondan sonra bütün gizli servisler parmağını soktu. Olaydan 2 gün sonra Oral Çelik yanıma Viyana’ya geldi. Ne iştir dedim. ‘Hiç sorma işler ters gitti’ dedi. Ağca ateş ederken sis bombasını yakalamışlar. O da saf gibi yakalanmış. Mesele bundan ibaret.”

Abdullah Çatlı’nın ekibinde yer alan Özbey, Çatlı ve diğer ekip elemanları gibi uyuşturucu kaçakçılığından 3 kez yakalandı. Özbey ifadelerinde, aralarında PKK’lıların da bulunduğu çok sayıda kişiyle uyuşturcu işi yaptığını itiraf etti.
NTV
Yayın Tarihi : 31 Mart 2006 Cuma 17:41:05
Güncelleme :31 Mart 2006 Cuma 17:46:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?