19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Belediye Başkanı'na 1 yıl 3 ay hapis

Şırnak`ın Cizre İlçesi Belediye Başkanı Aydın Budak, ``yasadışı terör örgütünü, eylemlerini, liderini basın yayın yoluyla övdüğü`` gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cizre Asliye Ceza Mahkemesi`nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan Aydın Budak ile sanık avukatları katıldı. İddia makamı, sanığın TCK`nın 220/8-1 ve 2. cümleleri uyarınca cezalandırılmasını ve hakkında uygulanan adli kontrol kararı uyarınca verilen güvence miktarının da iadesine karar verilmesini talep etti.

Budak, savunmasında esas hakkındaki mütalaayı kabul etmediğini belirterek, ``Olay günü bayramlaşma dolayısıyla olay yerine gitmiştim. Orada mikrofonun bulunması benim tertiplediğim bir olay değildir. Mikrofon dururken de mikrofonsuz konuşmak abestir`` dedi.

Budak, önceki savunmalarını tekrar ettiğini kaydetti.

Sanık avukatlarından Servet Yanar da müvekkilinin dosyada geçen yayın kuruluşu tarafından konuşmanın yayınlanmasından da sorumlu tutulmaması gerektiğini öne sürerek, önceki duruşmada mahkemeye yazılı olarak ibraz ettikleri savunmalarını tekrarladıklarını belirtti.

Yanar, Cizre Sulh Ceza Mahkemesi`nce verilen adli kontrol kararına ilişkin yatırılan güvence miktarının da müvekkiline iade edilmesine karar verilmesini de talep etti.

Mahkeme, sanık Aydın Budak`ın ``yasadışı terör örgütünü, liderini övdüğü, örgütün ve amacının propagandasını`` yaptığı gerekçesiyle, TCK`nın 220/8-1 maddesi gereğince yargı yolu açık olmak üzere 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Sanığın suçu basın yolu ile işlemesi nedeniyle de ceza, TCK`nın ilgili maddesi gereğince yarı oranında artırıldı. Ancak mahkeme, sanığın mahkemedeki iyi halinden cezanın 1 yıl 3 aya indirilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanığın suçu işledikten sonra yargılama sürecinde ``pişmanlık göstermediğinin anlaşıldığını ve tekrar suçu işlemeyeceği konusunda mahkemede olumlu kanaat oluşmadığı`` gerekçesiyle sanık hakkındaki cezanın TCK`nın 51. maddesi gereğince ertelenmesine yer olmadığına karar verdiğini de açıkladı.

Budak`ın avukatı Servet Yanar, karar sonrasında yaptığı açıklamada, itiraz hakkını kullanacaklarını bildirdi.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 19:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?