19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Beyoğlu Susurluğu için soruşturma başladı

Adalet Bakanlığı'nın Beyoğlu Başsavcısı Ünal Canpolat'a ilişkin kararı yarın açıklanacak. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Adak hakkında da İçişleri soruşturma başlattı.

Türkiye'nin ilk hayali ihracat sanıklarından Turan Çevik'in kızının Milliyet'te yayımlanan düğün fotoğrafları, Adalet ve İçişleri bakanlıklarını harekete geçirdi. Düğünde şahitlik yapan Beyoğlu Başsavcısı Ünal Canpolat'a ilişkin karar yarın açıklanacak, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Adak hakkında da soruşturma başlatıldı.

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Canpolat'ın, üç ayrı mahkeme kararına rağmen Çevik'le birlikte oğlunu ve damadını resen serbest bırakmasına ilişkin haberin Milliyet'te yayımlanmasından sonra İstanbul'a gelerek inceleme yapan Adalet Bakanlığı müfettişlerinin raporu yarın sonuca bağlanacak. Başsavcı için "disiplin cezası" talebinde bulunulan rapor, önceki gün Bakan Cemil Çiçek'in onayıyla Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) gönderildi.

Emeklilik rehaveti
HSYK Başkanı sıfatı da bulunan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dün NTV'ye yaptığı açıklamada, kurulun yarın dosyayı karara bağlayacağını söyledi. Hiçbir yargı mensubunun etik değerlerin dışına çıkma hakkı bulunmadığını kaydeden Çiçek, "3 Şubat'ta emekliye ayrılacak. Belki de onun rahatlığı var, 'emekliliğim geldi' diye böyle davranıyor" dedi.

Genelleme yapmayın
Çiçek, Atatürk Havalimanı'nda sorular üzerine yaptığı açıklamada da, "Bazı meslekleri icra edenlerin özgürlüğü sade vatandaşlar gibi değildir. Her yere gidemez, herkesle düşüp kalkamaz. Eğer öyle yapacaksa o mesleği icra edemez. Ettiği takdirde sıkıntılar olur. Bugün 9500'e yakın hâkim ve savcı, Türkiye'nin en ücra köşesinde büyük bir vatanseverlikle, büyük bir iş yükü altında görev yapmaktadır. Birkaç kişinin böyle davranışlarına bakarak bir genellemeye gitmek yanlıştır" diye konuştu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü de Çevik'in damadı Erkan Yıldız'ın nikâh şahitliğini yapan Emniyet Müdür Yardımcısı Adak hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, konunun araştırılması için İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulunulduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı da Adak'ın ilişkilerini incelemesi için müfettiş görevlendirdi.

Adak: Başsavcım orada diye gittim

ÇATIŞMANIN geçtiği Karaköy'deki merkezde delilleri toplayan Olay Yeri İnceleme ekiplerinin başındaki İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Adak, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Çevik'i tanımıyorum
"Hasbelkader bir düğüne gittim. Turan Çevik'i, vallahi de billahi de tanımıyorum. Ne önceden, ne sonradan. O düğüne de, bir 'merhaba' der gibi yaptım, çıktım. Ben Büyükçekmece Emniyet Müdürü'ydüm. Malatyalı olduğum için 'Ünal Bey de gelecek, davet ediyoruz. Sen de gelir misin düğünümüze?' dediler. Ben de 'Tabii, hay hay gelirim' dedim. Gidince de bana, 'Şahit olur musun?' dediler. 'Ünal Bey kızın tarafı, erkeğin şahidi olurum' dedim, oturduk. Başsavcım devletin başsavcısı. Başsavcım orada olduğu için gittim."
Adak, şahitliğini yaptığı kişinin daha sonra çatışma nedeniyle tutuklandığını ve olay yerinde inceleme yapan ekiplerin kendisine bağlı olduğunun hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:
"Silahla bizim ilgimiz olmaz. Biz Olay Yeri İnceleme olarak delilleri toparlarız. Ama silahları inceleme merci kriminal polis laboratuvarıdır. Benim verilmeyecek bir hesabım yok. Bu tür ilişkiler bana da ters. Ben, başsavcım orada diye gittim."

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 11:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?