27
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Bir uyuşturucu virtiözü

En büyük uyuşturucu operasyonunda yakalanan kimya mühendisi Hüseyin Rıza Işık'ın doçent olmadığı ancak bir 'uyuşturucu virtüözü' olduğu ortaya çıktı. Işık, bir koklamada hapın kimyasal analizini bile yapabiliyordu

Ataşehir'in tanınan iş adamlarından Kilisli Habip Kanat ile kimya mühendisi Hüseyin Rıza Işık'ın tutuklanmasıyla sonuçlanan Türkiye'nin en büyük uyuşturucu operasyonuyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Bir yıllık takip sonucunda çökertilen, iş adamı Habip Kanat'ın elebaşı olduğu öne sürülen şebekenin bir numaralı ismi olan Işık'ın ürettiği Captagon hapların Ortadoğu pazarına gönderilmesinin planlandığı tespit edildi. Maddelerin sevkiyat işini ise halen firarda olan Şevket Hidayet ve oğlu Mehmet Hidayet'in üstlendiği ortaya çıktı.

İmalatta 1 numara

Operasyonda yakalanan Işık'ın uyuşturucu imalatında piyasanın en iyisi olduğu, en ucuz hammaddeden en kaliteli hap üretebildiği ifade edildi. Bir dönem Narkotik Şube Müdürlüğü'nde bilirkişi olarak da çalışan Işık'ın, burnunun en hassas koku alma özelliğine sahip olduğu belirlendi. Emniyet yetkilileri, Işık'ın daha maddeler analize gönderilmeden önce içindeki kimyasalları tek tek sayabildiğini ve genelde de doğru tahminlerde bulunduğunu dile getirdiler.

'Analize getirmişlerdi'

Kimya mühendisi Hüseyin Rıza Işık'ın ifadesinde, operasyonda ele geçirelen maddelerle ilgisinin olmadığını öne sürdüğü öğrenildi. Işık'ın ifadesinde, "Bu ham maddeleri bana analiz için getirmişlerdi. Bunların ilaç imalatı için getirildiğini sanmıştım. Uyuşturucu imalatı ile bir ilgim yok. Ben de uyuşturucu hap imal etmiyorum" dediği öğrenildi.

Kimya şirketleri var

Magazin dünyasının tanınmış isimleriyle de ilişkisi bulunan Hüseyin Rıza Işık'ın kimya sektöründe faaliyet gösteren 3 şirkete ortak olduğu ortaya çıktı. Işık'ın 3 şirketin de eski ortağı olduğu belirlendi. Kimya mühendisi Hüseyın Rıza Işık'ın, İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1985 yılında yüksek lisansını tamamladığı belirlendi. Daha sonra özel sektörde çalışmaya başlayan Işık'ın, 2008 yılında afla geri dönerek Doktora programına katıldığı ancak Doç. Dr. ünVanına sahip olmadığı anlaşıldı.

Polis müdürü takıldı

İş adamı Habip Kanat hakkında Narkotik Polisi tarafından 1 yıl boyunca teknik ve fiziki takip yapıldı. İddiaya göre bu süreçte Kanat Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli üst düzey bir kişi ile görüştü. Bu görüşmeler Narkotik Polisi tarafından kayıtlara geçti. Daha önce Genel Müdürlük'te Daire Başkanlığı da yapan bu Polis müdürü ile ilgili idari soruşturma açıldığı ve ifadesine başvurulacağı da öğrenildi.

3 Polis müdürüne uyuşturucu sorgusu

Rekor miktarda uyuşturucunun ele geçirildiği operasyon, zehir tacirleri kadar Polisi de sarstı. Polis, ilk sarsıntıyı, "hocam" dediği, narkotik şubeye bilirkişilik yapan kimyager Hüseyin Rıza Işık'la yaşadı. Çünkü uyuşturucu hapları o imal ediyordu. Ama asıl sarsıntı, bir başka isimle geldi. Emniyet teşkilatının en önemli birimlerinde görev yapan Kaçakçılıktan Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, uyuşturucu baronları Habib Kanat ve Hüseyin Rıza Işık'la ilişki içinde olduğunun ortaya çıkması Polisi derinden sarstı.

Önce Bulgarlar fark etti

Uyuşturucunun sahibi Habib Kanat'ı ilk fark eden Bulgar Polisi oldu. 2001 yılında Türk Polisine yazı yazan Bulgarlar, "Habib Kanat uyuşturucu kaçakçısıdır. Gereğini yapın" dedi. Ancak 8 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadı. Sanki sihirli bir el baronu koruyordu. İstanbul Polisi, bir buçuk yıl önce Habib Kanat'ı dinlemeye aldı ve iki ayrı telefon kullandığını ortaya çıkardı. Biriyle uyuşturucu sevkiyatını yönetiyor diğeriyle de dost görüşmelerini yapıyordu. İşte o ikinci telefonla en çok görüştüğü kişiler arasında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan da vardı. Kanat-Arslan ilişkisi bununla da sınırlı değildi. Ayrıca Emin Arslan'ın oğlu Serbülent Arslan ile baron Habib Kanat ortak şirket kurMuştu. Ancak 2007 yılında uyuşturucu imalatçısı kimyager hoca yakalanınca ortaklık bozuldu ve Polis müdürünün oğlu 120 milyar lira ile girdiği şirketten 300 milyar lira alıp çıktı.

Ve son perde...

Savcılık soruşturmasını tamamladı. 4 yıl İstihbarat, 5 yıl Kaçakçılık Daire Başkanlığı yapan, 7 yıldır da Kaçakçılıktan Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Emin Arslan ağır ifadelerle suçlandı. Habib Kanat'ı koruyup kolladığı, örgütsel ilişki içine girdiği, Kanat'ı bilgilendirerek, operasyonları engellediği iddia edildi. Savcının hedefindeki tek Polis, Arslan değil. Ayrıca Emniyet müdürünleri Mustafa Enmutlu ve Mustafa Aral'a da aynı ağır suçlamalar yöneltiliyor. Üç Polis şefinin, bu sabah adliyeye giderek ifade vermesi bekleniyor.

Zehir sihirbazının hayatı da çok renkli

En büyük uyuşturucu operasyonunda tutuklanan Hüseyin Rıza Işık'ın hayatının da oldukça renkli olduğu ortaya çıktı. Bir çok magazin ünlüsünün de yakından tanıdığı Işık'ın manken şarkıcı Yeşim Erçetin'in sevgilisi olduğu iddia edildi. İddiaya göre Işık Erçetin'e destek oluyordu. Öyle ki Erçetin'in Acarkent'de oturduğu dönemde lüks villasının kirasını ödüyor, albümünün çıkmasına da yardım ediyordu. Bu iddiayla ilgili olarak VATAN'a konuşan Erçetin iddiaları yalanlayarak şunları söyledi: "Bir televizyon programı sunuyordum. Hüseyin Işık'ın da Dibay Kimya diye bir şirketi vardı. Programıma sponsor oldu. Bana her ay maaş ödüyordu. Çok takıntılıydı, sürekli beni arıyordu. Ama ben ona karşılık vermiyordum. Bir kere birlikte Diyarbakır'da yaptığı defileye gittim bir çok manken de vardı. Villanın kirasını da ben ödüyordum."

 

Vatan
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2009 Çarşamba 21:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?