18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Bölüm başına rüşvet


TRT için hazırlanan ‘Dönme Dolap’ dizisinin yapımcılarından noterden ihtarname çekerek rüşvet istediği gerekçesiyle gözaltına alınıp serbest bırakılan TRT Genel Müdür Müşaviri Muammer Göz hakkında yeni rüşvet iddiaları ortaya atıldı. İddiaya göre Göz, TV Dairesi Başkanı olduğu 2004 yılında TRT için yapılan ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ isimli polisiye diziye rüşvet karşılığı onay verdi.

Ayrıntıları usta gazeteci Uğur Dündar imzasıyla Hürriyet'te yayımlanan haberden alıntılayarak aktarıyoruz:

RENKLİ Türkçe adlı firma, ünlü polisiye roman yazarı Ahmet Ümit’in aynı isimli eserini televizyona uyarlayarak, TRT için dizi yapmak istedi. Dizinin yönetmenliğini üstlenen Cevdet Mercan, aynı zamanda Renkli Türkçe yapımevinin de ortağıydı. Yine iddiaya göre Televizyon Daire Başkanı Muammer Göz, dizinin bölüm başına 84 milyar liralık bir bütçeyle onaylanmasını sağladı. 13 bölümlük dizi hazırlanıp yayınlanma aşamasına gelince, Renkli Türkçe Şirketi de Muammer Göz’ün şahsi banka hesabına para yatırmaya başladı.

YÖNETMEN: SANMIYORUM

Şeytan Ayrıntıda Gizlidir dizisini TRT için yapan yönetmen ve Renkli Türkçe Şirketinin ortaklarından Cevdet Mercan, para transferinin yapıldığı tarihleri ve meblağı ayrıntılı olarak kendisine hatırlattığımızda ‘Yani öyle bir soru sordunuz ki, herhangi bir şey söylemem mümkün değil!.. O tarihler için, o paralar nedir bilemem!.. Şeytan Ayrıntıda Gizlidir dizisinin yönetmenliğini yapıyordum, neler olup bittiğini bilmem mümkün değil!’ dedi.

Hürriyet’in ‘Sizin şirketiniz Muammer Göz adına bankaya para yatırmış. Niçin yatırıldı bu paralar’ şeklindeki sorusu üzerine ise Yönetmen Cevdet Mercan, ‘Ben o sıralarda sürekli setlerdeydim. Kimin hesabına niçin para yattığını takip etmem mümkün değil. Şirket hesaplarına bakmam lazım’ dedi.

TRT Televizyon Dairesi eski Başkanı Muammer Göz’ün gözaltına alınmasına sebep olan, ihtarnameli rüşvet talebinde yeni bilgilere ulaşıldı. ‘Dönme Dolap’ isimli dizinin verilmesi karşılığında istediği komisyonu alamayan Muammer Göz’ün 12 Ağustos 2005 tarihinde, Ankara 22. Noterinden 07629 numaralı ihtarnameyi çektiği ve ödenmeyen 120 milyarını istediği ortaya çıktı.

Soruşturmayı genişleten savcılık ise Muammer Göz’ün yurt çapındaki tüm banka hesaplarını ve gayrimenkullerini incelemeye aldı.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2005 Pazar 03:25:30
Güncelleme :23 Ekim 2005 Pazar 12:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?