24
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Bu cezaevinde neler oluyor?

Son bir yılda 30 çocuğun tecavüze uğradığı Maltepe Cezaevi’nde, 2 tutuklu ölü bulundu.

Art arda yaşanan ölüm olaylarından ilki, 15 Aralık gecesi meydana geldi. İddiaya göre 13 yaşındaki bir kız çocuğunu alıkoyduğu iddiasıyla yakalanan 54 yaşındaki Tezcan E., tutuklanıp Maltepe Cezaevi’ne konuldu.

İşlemleri yapılıp gözlem odasına alınan Tezcan E.’nin aynı gece cesedi bulundu. Tezcan E.’nin pantolon kemeriyle kendini astığı bildirildi. Ölüm, resmi kayıtlara intihar olarak girdi.

ECELİ CEZAEVİNDE GELDİ

İntihar olayından iki gün sonra 18 Aralık günü Maltepe Cezaevi’nde ikinci ölüm olayı yaşandı. Cinsel istismar suçundan tutuklanan Recep A., koğuşunda ölü bulundu. A.’nın ölümü adli kayıtlara “eceli ile ölüm” olarak geçti. Cezaevi yönetimi iki ölüm olayıyla ilgili soruşturma başlatırken, Tezcan E. ile Recep A.’nın cesetleri otopsi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

ADALET BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

Maltepe Çocuk Cezaevi’ndeki tecavüz iddiaları Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. HABERTÜRK’ün manşetinden duyurduğu haberle ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı, iddialara ilişkin incelemenin başlatıldığını bildirdi.

MÜSTAKİL ODALAR

Açıklamada, cezaevlerinde 2 bin 150 çocuğun bulunduğu vurgulanarak, “Hükümlü ve tutuklu çocukların barındırıldığı ceza infaz kurumlarının koğuş tipi olarak inşa edilmesi, bu fiziki durumun çeşitli istenmeyen olaylara neden olması, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü derslik, grup çalışması odası ve görüşme odasının bulunmaması veya ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle ‘Çocuk Ceza İnfaz Kurumlarının Yeniden Yapılandırılması Projesi’ hazırlanmıştır.

Bu projede, tuvalet ve banyosu içinde her biri 16 metrekare müstakil odalarda çocuklar barınabilecek ve çocukların birbirlerinin odasına girmesi mümkün olmayacaktır” denildi. Maltepe Cezaevi’nin 12 koğuşunda “Bireyselleştirilmiş İyileştirme Programı”nın uygulandığı belirtilen açıklamada, bu program kapsamında, gerekli görüldüğünde koğuş içinde 24 saat infaz koruma memuru bulundurulduğu belirtildi.

Cezaevi, ‘mahkûm çocuklara tecavüz’ iddiasıyla tanındı!

2007’de inşa edilen Maltepe Cezaevi Yerleşkesi’nde, 5 ayrı tip cezaevi bulunuyor. 334 çocuk tutuklu kapasiteli, 36 koğuşlu cezaevinde son bir yıl içinde 30 çocuk tutuklunun diğer tutukluların tecavüz ve cinsel istismarına maruz kaldığı öne sürülüyor. Bu iddialar 10 çocuğun savcılığı başvurup suç duyurusunda bulunması ile gündeme geldi.

AHT
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2010 Pazartesi 09:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?