22
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Bütün yük polisin sırtında

Posta memuru gibi görev yapan polisler, 2006 yılında 6 milyona yakın evrakı adrese teslim etti. Yaklaşık 60 kuruluştan gelen evrakı tek tek adrese teslim eden polis, görev alanı dışındaki işleri takip etmekten kendi asli işini yapamıyor.
300 binin üzerinde özel güvenlikçi göreve başlamasına rağmen, polisin koruma hizmetinde hiçbir hafifleme görülmedi. Polis, tebligat işlemleri, adres ve kimlik tespiti işlemleri, sosyal ve ekonomik durum araştırması, askerlik, banka gibi birçok konudaki belgelerin takibini yapıyor. Yaklaşık 60 kamu kurum ve kuruluşuna ait belgenin takibi ve adrese teslimini yapan polis zaman, emek, para kaybı yüzünden "suçların önlenmesi ve faillerin yakalanması" gibi aslı işlerini yapamıyor.

YILDA 5.5 MİLYON EVRAK
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tespitlerine göre polis, 2006 yılı içerisinde toplam 5 milyon 652 bin 727 tebligat ve adres tespiti işlemi yaptı. Bunun 2 milyon 360 bin 654'ü adli tebligat ve adres tespiti işlemleri iken, 1 milyon 445 bin 998'i icra müdürlüklerinden gelen tebligat ve adres tespiti işlemleri, 1 milyon 173 bin 79'u askeri tebligat, 672 bin 996'sı da tasnife tabi tutulmamış evraktan oluşuyor. Yüzdeye vurulduğunda ise, adli tebligat ve adres tespiti işlemleri ile ilgili evrakların yüzde 41.7'sini, icra müdürlüklerinden gelen tebligat ve adres tespiti işlemlerinin yüzde 25.5'ini, askeri tebligatların yüzde 20.7'sini, tasnife tabi tutulmamış evrakların da yüzde 11.9'unu polis adrese teslim ediyor.

KORUMA YÜKÜ DE POLİSİN SIRTINDA
Bu arada, büyük umutlarla kabul edilen özel güvenlik teşkilatı yasası da polis için yararlı bir işleme dönüşmedi. Kendi personelinin yüzde 20'sini korumaya ayıran emniyet, özel güvenlik yasasının kabulüyle koruma yükünün azalmasını bekliyordu. Koruma yükü azalan polisin, suç ve suçlu takibine yönlendirilmesi bekleniyordu. Ancak umulan olmadı. 300 bini aşkın özel güvenlik çalışanı sektöre girmesine rağmen, hala 20 bin dolayında polis, bina ve kişi korumasında görev yapıyor. Amatör maçlardan profesyonel lig maçlarına kadar tüm maçlarda polis aktif olarak görev yapmaya devam ediyor.
İha
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2007 Cumartesi 12:57:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?