19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Deniz Feneri'nde ikinci dosya geldi

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili geçen cuma günü Almanya'dan yeni bir dosya geldiğini açıkladı. Şahin, dosyanın tercüme aşamasında olduğunu ve inceleme tamamlandıktan sonra ilgili cumhuriyet savcılıklarına iletileceğini söyledi. Telefon dinlemeleriyle ilgili olarak da çarpıcı açıklamalar yapan Şahin, "70 milyon değil 70 bin kişi dinleniyor" dedi. Şahin'in verdiği bilgiye göre, dinlenenlerden 12 bin 800 kişinin kayıtları ise herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı silindi.

Şahin, AK Parti 50. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Deniz Feneri davasıyla ilgili yeni bir dosya geldiği iddialarını doğrulayan Şahin, "İlgili genel müdürlüğümüz evrakları inceliyor. Önümüzdeki hafta zannediyorum ki ne talep ettiklerini önümüze getirirler" dedi.Bir gazetecinin "Dosyada RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin banka hesaplarının incelenmesi talep edildi mi?" şeklindeki soruya Şahin, şöyle yanıt verdi: "Dosyanın geldiğini bana arkadaşlarım sözlü olarak bildirdiler. İnceleme bittiğinde herhalde gereken yapılacaktır. Çünkü Adalet Bakanlığı'nın görevi bu adli yardımlaşma talebinin uluslar arası anlaşmalar bağlamında değerlendirilmesi ve gerekirse bunların cumhuriyet savcılıklarına intikalini sağlamaktan ibarettir. Biz herhangi bir yargılama yapmıyoruz. Sadece gelen evraklarla ilgili işlem yapıyoruz. Yani ilgili yerlere gönderiyoruz."
Tercümenin gelecek hafta bitmesini tahmin ettiğini belirten Şahin, "Biz de ilgili yerlere göndeririz diye düşünüyorum" dedi.

70 bin kişi dinlendi

Bir gazetecinin telefon dinlemeleriyle ilgili sorusu üzerine Şahin, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de yasal olarak suç ve suçlu ile mücadele bakımından 70 bin civarında vatandaşımızın telefonunun dinlendiği anlaşılıyor. Bunlardan 12 bin 841'i herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı için imha edilmiş." Bir gazetecinin de, "telefon dinlemelerle ilgili ciddi bir kaygı var" sözleri üzerine de Şahin, şu değerlendirmede bulundu: "Yani '70 milyon dinleniyor' deniyor. Bu tabii ki doğru değil. 70 milyon değil, 70 bin vatandaşımızın telefonlarının dinlendiğini biliyoruz. Benim verdiğim cevapta da (MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın soru önergesine) bunun 12 bin 800 küsurunun herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı için yine CMUK'un 135. maddesi gereğince imha edildiği anlaşılıyor."
 

Referans
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 16:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?